Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/10/2001 Οι έρευνες για την παράνομη μεταβίβαση γης στην Τηλλυρία, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο, οι ζυμώσεις για την εξεύρεση υποψηφίου δημάρχου της τριμερούς συνεργασίας για τη Λευκωσία και η επικείμενη Ισλαμική Διάσκεψη και οι τουρκικές διπλωματικές ενέργειες με στόχο τη βελτίωση της αναφοράς για το Κυπριακό προς τις τουρκικές θέσεις είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

H "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σάλος στην Τηλλυρία για τους συνεργούς" γράφει ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Κτηματολογίου έχουν λάβει ρητές εντολές να κάνουν "φύλλο και φτερό" τους φακέλους αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων γης στην περιοχή Τηλλυρίας αλλά και σε άλλες περιοχές. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου επιβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί στην περιοχή κλιμάκιο της Αστυνομίας προκειμένου να συγκεντρωθούν και αξιοποιηθούν μαρτυρίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διάσημος Κύπριος επιστήμονας Κύπρος Νικολαϊδης έκανε μια σημαντική ανακάλυψη για τη σχεδόν απόλυτα σωστή προγεννητική διάγνωση του συνδρόμου Down.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Αδίστακτοι ληστές" γράφει στο κύριο θέμα του ότι δύο κουκουλοφόροι άρπαξαν τις οικονομίες 80χρονης από το Φοινί αφού την κτύπησαν με σιδερένιο λοστό και εξουδετέρωσαν το γιο της με δακρυγόνο σπρέι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την 1η Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει τις εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που διορίστηκε για την τροποποίηση του Καταστατικού της Κυπριακής Εκκλησίας και να αποφασίσει. Προσθέτει ότι η αναβάθμιση του Ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου θεωρείται περισσότερο από βέβαιη.

O "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ουρές τα θύματα δίνουν στοιχεία" γράφει ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για "κομπίνες" στην περιοχή Τηλλυρίας και την τροπή που πήρε η υπόθεση με την έναρξη της έρευνας, τις διαθεσιμότητες και τις συλλήψεις υπαλλήλων του Κτηματολογίου, πολλά από τα θύματα απευθύνονται στην Αστυνομία και καταγγέλλουν "απάτες" που έγιναν σε βάρος τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες εξισώνει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι αποκαλεί τουρκοκυπριακές "αρχές" και τουρκοκυπριακή "διοίκηση" το κατοχικό καθεστώς και εξισώνει τους βανδαλισμούς που έγιναν στις εκκλησίες στα κατεχόμενα με δήθεν βανδαλισμούς σε τεμένη στις ελεύθερες περιοχές.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "΄Εμφύλιος΄ για τη Λευκωσία" γράφει ότι ξέσπασε "εμφύλιος" στην τριμερή συμμαχία, για την επιλογή του κοινού υποψηφίου δημάρχου της Λευκωσίας και αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ που έχει αναλάβει να εξεύρει και ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο για το δήμο της πρωτεύουσας "δυστοκεί". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών ζητά από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους να διενεργηθούν έφοδοι σε εστιατόρια και ξενοδοχεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιούν ακατάλληλο πυρηνέλαιο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κίνδυνος από την Ισλαμική" γράφει ότι το Κυπριακό με παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες έντονο παρασκήνιο, θα βρίσκεται τελικά στην ημερήσια διάταξη της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα γράφει ότι η Αγκυρα για να προωθήσει και εξασφαλίσει βελτιωμένη για αυτήν αναφορά στο Κυπριακό ενεργοποίησε πλήρως τις διπλωματικές της υπηρεσίες. Αλλού φιλοξενεί χθεσινή προειδοποίηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου για τις σημερινές εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας στα αεροδρόμια ότι "τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων δεν μπορεί να τον ακυρώσει ή καθυστερήσει καμία ενέργεια και κανένας δογματισμός".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Υποθηκεύουν την οικονομία" γράφει στο κύριο θέμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου ή και εργοστασίου υγροποίησης - αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε υποθήκευση της κυπριακής οικονομίας για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους και "ρίχνει την μπάλα στα στελέχη του ΔΗΣΥ".

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 29 October 2001 - 8:24:04 UTC