Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Eπισκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 23/10/2001 Τα διαδραματισθέντα χθες στο θέμα των δημοτικών εκλογών και συγκεκριμένα η απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη δημαρχία Λευκωσίας από τα στελέχη του ΔΗΚΟ Αννα Μαραγκού και Στάθη Κιττή, οι εξελίξεις που αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει οριστικά αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή μετά τη λήξη της θητείας του, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για σχέδια για απομάκρυνση Κυπρίων υπηκόων από χώρες υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης και τα στοιχεία των Κυπριακών Αερογραμμών για τη μείωση των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κεραυνοί κατά της τριμερούς" ότι ενώ αύριο αναμένεται από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ να διαφανεί τελεσίδικα η προοπτική και το εύρος της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ στις δημοτικές εκλογές, χθες η Αννα Μαραγκού και ο Στάθης Κιττής με χωριστές ανακοινώσεις τους απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία της Λευκωσίας και στιγμάτισαν με σκληρή γλώσσα την τριμερή συνεργασία. Αλλού αναφέρει ότι η ΕΕ υπολογίζει ότι 10 από τις 12 χώρες με τις οποίες διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα καταφέρουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη που τέθηκε στο Γκέτεμποργκ για να αποτελέσουν και το επόμενο κύμα διεύρυνσης. Οι δυο χώρες που δεν προλαβαίνουν την επόμενη διεύρυνση είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εξορμούν οι Βρετανοί" αναφέρει ότι οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις δίπλα στους Αμερικάνους που συνεχίζουν σποραδικές επιθέσεις με ελικόπτερα και σκληρούς βομβαρδισμούς από αέρος. Ο Βρετανός ΥΠΑΜ Τζεν Χουν δήλωσε χθες ότι οι βρετανικές χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν "σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Αλλού σημειώνει ότι σχέδια για απομάκρυνση Κυπρίων υπηκόων από χώρες υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης κατήρτισε το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησε να μην προκληθεί πανικός αλλά αποδέχθηκε ότι τα σχέδια απομάκρυνσης Κυπρίων υπηκόων αφορούν μουσουλμανικές χώρες.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Γόρδιος δεσμός η Λευκωσία" ότι όχι μόνο με πολιτικές ιδιαιτερότητες αλλά και με πολλά προβλήματα και εσωκομματικά μπερδέματα αποδεικνύεται ο Δήμος Λευκωσίας. Χθες η Αννα Μαραγκού και ο Στάθης Κιττής έθεσαν εαυτούς εκτός διαβουλεύσεων για τη δημαρχία Λευκωσίας χωρίς να παραλείψουν να διατυπώσουν και αιχμές η μεν πρώτη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο δε δεύτερος για το δικό του κόμμα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι σοβαρές καταγγελίες για κλοπή περιουσιών από συγκεκριμένο κύκλωμα που δρα στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας ερευνά το Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, περιουσίες που ανήκουν σε Ε/Κ και Τ/Κ έχουν εγγραφεί σε άλλα πρόσωπα "μέσω μεγάλης κομπίνας."

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Μύλος' οι δημοτικές" γράφει ότι σε πραγματικό "μύλο έχουν μετατραπεί οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, σε σημείο που και τα πιο απίθανα είναι δυνατό να συμβούν τις προσεχείς μέρες, οι οποίες είναι οι πλέον καθοριστικές. Αναφέρει ότι οι προσπάθειες για συνεργασία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης "έχουν σμπαραλιαστεί", ενώ στο ΔΗΣΥ Παραλιμνίου ... "ρίχνονται κουμπουριές, το δε παρασκήνιο σε τοπικό επίπεδο έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά". Αλλού σημειώνει ότι για το μήνα Οκτώβριο οι Κυπριακές Αερογραμμές προβλέπουν μειωμένες αφίξεις στην Κύπρο 10% περίπου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, για το Νοέμβριο 30% και 20% το Δεκέμβριο ενώ συνολικά για όλο το χρόνο αυτές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του 2000.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Η Λευκωσία κρίνει τη συνεργασία" ότι "το αλαλούμ για το δήμο της πρωτεύουσας συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισαν την αντίστροφη μέτρηση για το τελικό ξεκαθάρισμα της πολυπροβλημένης τριμερούς συνεργασίας και μιλούν τώρα για το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο". Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι μέτρα περιορισμού των δαπανών μελετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές ενόψει της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί και άγνωστης διάρκειας των πολεμικών συγκρούσεων. Ειδικότερα οι ΚΑ έχουν αποφασίσει τη μείωση των πτήσεών τους προς την Αθήνα από τέσσερις καθημερινά σε τρεις ενώ ανάλογοι περιορισμοί στη συχνότητα των δρομολογίων ενδέχεται να υπάρξουν και για πτήσεις που αφορούν ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Τελευταία θητεία" σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει οριστικά αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή μετά τη λήξη της θητείας του, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης επανεξετάζει τη θέση του να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι θα τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα του Γκέτεμποργκ για την ένταξη των πρώτων χωρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ΗΕ έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους προς την κατεύθυνση της επεξεργασίας συνολικής λύσης του Κυπριακού και ο στόχος τώρα είναι να εξευρεθεί η κατάλληλη διαδικασία που θα οδηγήσει στη λύση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η ηλικία συναίνεσης για ομοφυλοφιλικό έρωτα μειώνεται στα 16" αναφέρει ότι η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους θα μειωθεί από τα 18 στα 16 χρόνια μετά από πιέσεις Ευρωβουλευτών, όπως δήλωσε χθες η κυβέρνηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητώντας τη βοήθειά της για εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας περί ομοφυλοφιλίας με αυτή των χωρών της ΕΕ. Αλλού σημειώνει ότι η θέση των γυναικών στους χώρους εργασίας τους θα είναι το κύριο θέμα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας των Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 23 October 2001 - 7:24:04 UTC