Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 18/10/2001 Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ο φόβος για τρομοκρατικά κτυπήματα με βιολογικά όπλα, η δολοφονία του Ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί και ο κίνδυνος ευρύτερης σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι αναμενόμενες εντός των προσεχών ημερών επισκέψεις στην Κύπρο του Προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Από την τοπική επικαιρότητα προβάλονται επίσης η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ζητήσει την αφυπηρέτηση του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα και οι κομματικές διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεν θυμάται ποιοι τον πίεσαν" ότι ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε, κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, ότι δέχθηκε παρεμβάσεις για την εισαγωγή δέκα εταιρειών στο ΧΑΚ, αλλά "δεν θυμόταν" τα ονόματα αυτών που του ζητούσαν επίσπευση της εξέτασης οποιασδήποτε εταιρείας για εισαγωγή των τίτλων της στο χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι την προσεχή Δευτέρα αρχίζει η αποστολή του κ. Γουέστον, με την επίσκεψή του στην Αγκυρα, από όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και μετά στη Λευκωσία.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πόλεμος μέχρις εσχάτων" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, καθώς και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μετά τη δολοφονία του Ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρις εσχάτων και επέρριψαν ευθύνες στον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ. Σε άλλο θέμα γράφει πως, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, η Βρετανία και η Γερμανία είναι δυο χώρες που θα εξακολουθήσουν να "αιμοδοτούν" τον κυπριακό τουρισμό, αφού οι κυβερνήσεις τους δεν προτίθενται να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες να περιλαμβάνουν την Κύπρο στους επικίνδυνους τουριστικούς προορισμούς.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Εκτισαν σχολεία στα βαλτόνερα" γράφει στο κύριο θέμα ότι έχουν γίνει καταγγελίες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου πως το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βεργίνας κτίστηκαν στους βάλτους των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι σχολικές αίθουσες και να προκαλούνται ζημιές κάθε φορά που πέφτει βροχή στην περιοχή. Αλλη είδηση είναι η συνέχιση της άσκησης "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς, η οποία έχει ήδη μπει στο ουσιαστικό της μέρος και διεξάγεται κανονικά παρά την απουσία ελλαδικών αεροναυτικών δυνάμεων, οι οποίες συμμετείχαν άλλες χρονιές με την παράλληλη διεξαγωγή της άσκησης "Τοξότης" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Τρόμος στις ΗΠΑ" ότι επικρατεί τρόμος στις ΗΠΑ εξαιτίας του βακτηριδίου του άνθρακα και γενικά του ενδεχομένου να υποστούν περαιτέρω τρομοκρατικά κτυπήματα και πως το βακτηρίδιο του άνθρακα έχει πλήξει και το Καπιτώλιο το οποίο, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει κλείσει για έξι ημέρες προκειμένου να γίνουν ενδελεχείς έρευνες και απολύμανση. Αλλού γράφει ότι οι καρδιοπαθείς θεωρούν ότι τυγχάνουν δυσμενούς μεταχείρισης και ότι θα διεκδικήσουν με δυναμικά μέτρα και μαζικές κινητοποιήσεις το δικαίωμα για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Νέα νέφη πολέμου" γράφει στο κύριο θέμα πως, ενώ συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, νέες και ραγδαίες εξελίξεις στο Κασμίρ και στη Μέση Ανατολή απειλούν να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν στο Κασμίρ και μετά την εκτέλεση του Ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης". Αλλού γράφει ότι ο κ. Πρόντι, συνοδευόμενος από τον κ. Φερχόιγκεν, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 25 και 26 Οκτωβρίου και ότι, εκτός των επαφών που θα έχει με την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

H "Χαραυγή" με τίτλο "Υπερέβη τα όρια" χαρακτηρίζει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να διατάξει την αφαίρεση του δικαιώματος του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα να εκτελεί τα καθήκοντά του "πολιτική πράξη με εκδικητικό περιεχόμενο και σκοπιμόητες", ενώ ο δικηγόρος του κ. Παπασάββα δήλωσε ότι πρόκειται για "έκδηλα παράνομη απόφαση". Αλλού αναφέρεται στις διεργασίες μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, προβάλλοντας δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι ελπίζει πως σε δέκα τουλάχιστον ημέρες τα κόμματα θα μπορούν να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "οι φόβοι για βιολογικό πόλεμο αυξάνονται" γράφει ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας "κτύπησε" την ίδια τη χώρα και πολλές άλλες αφού διαπιστώθηκε ότι άλλα 31 άτομα εκτέθηκαν στο βακτήριο του άνθρακα στο Καπιτώλιο. Σε άλλη είδηση προβάλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι οι Ρόμα (αθίγγανοι) που έρχονται από τα κατεχόμενα δεν δημιουργούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως ισχυρίζονται δημοσιεύματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι έγιναν κάποια λάθη στο χειρισμό του θέματος των Ρόμα.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 18 October 2001 - 7:24:02 UTC