Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/10/2001 Η συνέχιση και χθες βράδυ, για τρίτη κατά σειρά νύκτα, των αμερικανο- βρετανικών αεροπορικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν και η αύξηση σε αριθμό, μαζικότητα, διάρκεια και πάθος των διαδηλώσεων ισλαμιστών, σε πολλές χώρες, είναι το κύριο θέμα και σήμερα όλων των καθημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να προωθήσουν έμμεση αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής και του ψευδοκράτους, η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της άσκησης "Τοξότης" και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κορυφώνεται η κρίση" γράφει πως συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι επιθέσεις με ορατό τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης, πρώτα στα αραβικά κράτη και στη συνέχεια σε άλλα μέρη της υφηλίου. Παράλληλα, εντείνονται οι διαδηλώσεις ισλαμιστών στο Πακιστάν, στην Ινδονησία, στο Ιράκ, στις Φιλιππίνες και σε πολλές άλλες ισλαμικές και ασιατικές χώρες. Αλλη είδηση είναι η διεξαγωγή της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" στις ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί, 16- 21 Οκτωβρίου, χωρίς τη συμμετοχή ελλαδικών αεροναυτικών δυνάμεων (άσκηση "Τοξότης"), λόγω των αμερικανο-βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Η "Τοξότης" θα γίνει σε κατοπινό στάδιο.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σφυροκόπημα" ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, συνεχίζουν ανελέητα το σφυροκόπημα των θέσεων των Ταλιμπάν, επιτιθέμενοι κατά κύματα και ρίχνοντας βόμβες ακριβείας και πυραύλους "Τόμαχοκ" σε στρατηγικές θέσεις των Ταλιμπάν. Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις ακυρώσεις που παρατηρούνται στον τομέα του χειμερινού τουρισμού, ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν οι συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγονται στο Αφγανιστάν.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Ηφαίστειο ο Μουσουλμάνοι" γράφει στο κύριο θέμα ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις ισλαμιστών υπέρ του "ιερού πολέμου" σε πόλεις διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους φέρεται να έδωσε εντολές σε συνεργάτες του για χρήση ακόμα και χημικών όπλων εάν κινδυνεύσουν οι ΗΠΑ ή άλλη συμμαχική τους χώρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι εργάζονται για τη δημιουργία "λόμπι" για την προώθηση της αναγνώρισης των λεγόμενων "πραγματικοτήτων" στα κατεχόμενα, ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ξεσηκώνονται οι Ισλαμιστές" γράφει ότι τη στιγμή που οι φανατικοί Ισλαμιστές άναβαν φωτιές και δήλωναν πίστη στον "ιερό πόλεμο" σε βάρος των "απίστων", οι Αμερικανοί συνέχιζαν χθες, υπό το φως της ημέρας και μέχρι το βράδυ, τους βομβαρδισμούς σε βάρος στρατηγικών χώρων στην Καμπούλ, στη Χεράντ και στην πόλη Κανταχάρ. Σκοπός των Αγγλοαμερικανών είναι η δημιουργία προβλημάτων στις κινήσεις των Ταλιμπάν, αφού λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι περιορισμένες οι οδικές αρτηρίες που συνδέουν την μια πόλη με την άλλη. Αλλού αναφέρει ότι ούτε και κατά τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί νέος Πρόεδρος.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Επίκειται χερσαία επίθεση" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε επιθέσεις εναντίον επιλεκτικών στόχων και σε άλλες χώρες. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αντιδράσεις και θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία. Οι αμερικανικές δυνάμεις στέλλουν νέες ενισχύσεις στην περιοχή του Κόλπου, δημιουργώντας μια σημαντική σε όγκο δύναμη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόβοι αντεκδίκησης" αναφέρεται στις απειλές του Οσάμα μπιν Λαντεν και γράφει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προϊδεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι ενδέχεται, σε απάντηση των αμερικανικών αντιποίνων για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου, να εκδηλωθούν επιθέσεις αντεκδίκησης σε αμερικανικούς "στόχους". Αλλού αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου είπε ότι η επιθυμία της ΕΕ είναι να υπάρξει επίλυση του πολιτικού προβλήματος πριν από την ένταξη, αν και κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Οι ΗΠΑ έχουν τον απόλυτο έλεγχο στον αέρα" πως οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν χθες την πρώτη αεροπορική επίθεση στο Αφγανιστάν υπό το φως της ημέρας, εξουδετερώνοντας την αντιαεροπορική άμυνα των Ταλιμπάν και εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη υπεροχή για αεροπορικές επιδρομές καθ' όλο το 24ωρο. Αλλού γράφει ότι ομάδα Κυπρίων ιατρών, με επικεφαλής την ιατρό και βουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, σχεδιάζει τη μετάβασή της στο Αφγανιστάν για να προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με τον τίτλο "Ομόλογα... μαμούθ", γράφει στο κύριο θέμα πως η κυβέρνηση αναμένεται να αντλήσει μέχρι και 100 εκατομμύρια λίρες από την τοπική αγορά κεφαλαίου, προβαίνοντας σε μιαν πολλαπλή έκδοση ομολόγων και την παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ενός νέου κρατικού ομολόγου διάρκειας 15 χρόνων. Αλλη είδηση είναι η μείωση των ναυλωμένων πτήσεων από τη Βρετανία για το καλοκαίρι του 2002 και ότι βιομηχανικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η μείωση αυτή θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 τοις εκατόν. (ΚΥΠΕ/ΔΝ//ΝΜΑ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 10 October 2001 - 7:24:04 UTC