Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/10/2001 Η περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ με στόχο να συζητήσει με τους ηγέτες των συμμάχων των ΗΠΑ στο Κόλπο την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, το αίτημα των ΗΠΑ για "πρακτική βοήθεια" από το ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και προς τη Λευκωσία για συνεχή χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από την πολεμική τους αεροπορία, η παραδοχή των δύο πρώην αξιωματούχων του Χρηματιστηρίου ότι υπήρξε καταδολίευση του κοινού στο ΧΑΚ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για τα πεπραγμένα της Βουλής και οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τους τρομοκράτες" γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έφθασε χθες στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, με στόχο να συζητήσει με τους ηγέτες των συμμάχων χωρών των ΗΠΑ στον Κόλπο, την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η τριμερής συνεργασία μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ να μην ισχύσει τελικά σε όλους τους δήμους και κυρίως σε αυτούς της Πάφου.

Η "Μάχη" με τον τίτλο "Εντοπίσθηκαν τα στρατόπεδα των τρομοκρατών" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν χθες στο ΝΑΤΟ κατάλογο αιτημάτων για "πρακτική βοήθεια", ζητώντας δηλαδή από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας τη συνδρομή τους, σε ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσέτρεξε να υποστηρίξει δήμαρχο εκλελεγμένο από το ΑΚΕΛ πριν οι ίδιοι τοποθετηθούν και εξαγγείλουν την υποστήριξή τους.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ναι, ήταν ληστεία" γράφει ότι σε ευθεία ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη "ποιες μορφές πήρε η καταδολίευση του κοινού", οι δύο πρώην αξιωματούχοι του Χρηματιστηρίου "έδωσαν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες, αλλά και συγκλίνουσες απαντήσεις" για τη "μεγάλη απάτη που στήθηκε εις βάρος των ανυποψίαστων επενδυτών στο ΧΑΚ τα προηγούμενα χρόνια". Αλλού αναφέρει ότι "σοβαρά ερωτήματα ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης δημιουργεί η εμπλοκή της Κύπρου στο θέμα της τρομοκρατίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη λίστα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος".

Η "Σημερινή" με τίτλο " Αγκάθι η Παλαιστίνη" γράφει στο κύριο θέμα της ότι "αγκάθι" αποτελεί η Παλαιστίνη για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας. Οι συνεχείς συγκρούσεις και η αποτυχία κατάπαυσης του πυρός δημιουργούν προβλήματα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να συμπήξουν συμμαχίες με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όπως τις θέλουν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται ότι δεν θα καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της οργάνωσης.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μας ζήτησαν τον εναέριο χώρο" γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν θέσει επείγον αίτημα προς τη Λευκωσία για συνεχή χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από την πολεμική τους αεροπορία. Η Λευκωσία, η οποία τάχθηκε υπέρ της διεθνούς εκστρατείας καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, έχει δηλώσει πως θα προσφέρει διευκολύνσεις προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Αλλού αναφέρει ότι και η Κύπρος θα συμμετάσχει με δικό της απόσπασμα στην Ευρωαστυνομία για την αντιμετώπιση τόσο της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Οι δύο άξονες της Βουλής" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι "προτεραιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο είναι η δουλειά στο διεθνή χώρο για προώθηση των κυπριακών θέσεων". Σε άλλη είδηση γράφει ότι μετά από αρκετό καιρό και μετά από προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη διπλή σύνταξη των γυναικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους Ταλιμπάν" γράφει ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι διοικούν το Αφγανιστάν, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν την υποστήριξη των γύρω περιοχών και άρχισαν ζητήσεις με την αντιπολίτευση στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανακοίνωσε χθες ότι η Κύπρος θα διερευνήσει τραπεζικούς λογαριασμούς για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι σχετίζονται με το Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 4 October 2001 - 7:24:04 UTC