Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 28/09/2001 Η διεθνής κινητοποίηση για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάτεν και οι ετοιμασίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν είναι το κύριο θέμα στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλές ειδήσεις που προβάλλονται είναι οι εσωκομματικές διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, οι στρατιωτικές ασκήσεις και θέματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά.

Η "Αλήθεια υπό τον τίτλο "Σφίγγει ο κλοιός για τους Ταλιπάν" γράφει στο κύριο θέμα ότι καθώς ο κλοιός γύρω από το Αφγανιστάν σφίγγει οι Ταλιπάν έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καθυστερήσουν όσο μπορούν την αναμενόμενη αμερικανική επίθεση με τον Υπουργό πληροφόρησης των Ταλιπάν να ανακοινώνει ότι ο Μπιν Λάτεν βρίσκεται στο Αφγανιστάν και του έχει δοθεί διάταγμα να εγκαταλείψει τη χώρα. Αλλού η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της στο ΔΗΣΥ γράφει ότι το κόμμα αύριο στη συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του θα επιλέξει και θα ανακοινώσει την υποστήριξη του στους νυν δημάρχους Αγλαντζιάς Ανδρέα Πέτρου, Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοϊζου και Πάφου Φειδία Σαρίκα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πανικός για πυρηνικά" που στεγάζει το κύριο θέμα της γράφει ότι στη Δύση επικρατεί πανικός καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο Μπιν Λάτεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει πυρηνικά από τη ρωσική μαφία και προσθέτει ότι στις ΗΠΑ λαμβάνονται μέτρα για αποτροπή τρομοκρατικού κτυπήματος εναντίον των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Φιλοξενεί δήλωση του ηγέτη της μεγαλύτερης μουσουλμανικής οργάνωσης της Ινδονησίας ο οποίος προειδοποίησε ότι δυνατό να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση σχετικά με την ανάγκη παροχής νερού για άρδευση στα Κοκκινοχώρια.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ρώσοι εντόπισαν τον Μπιν Λάτεν" γράφει ότι στο κύριο θέμα ότι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του Αφγανιστάν όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται μέχρι να εντοπισθούν επακριβώς τα κρησφύγετα του Μπιν Λάτεν και προσθέτει ότι καθημερινά φθάνουν στα γραφεία της CIA έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες για τις κινήσεις του Μπιν Λάτεν από τη Ρωσία και Αφγανούς αντικαθεστωτικούς, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται καταλυτικές εξελίξεις μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Αμυνας εκ πρώτης όψεως έχει πειστεί ότι η διαδικασία αγοράς υφάσματος για την ΕΦ ήταν παράτυπη, ενώ το ύφασμα ήταν εκτός προδιαγραφών.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σύνοδος Αφγανών στην Κύπρο" γράφει ότι Αφγανοί πολιτικοί και διανοούμενοι που αντιτίθενται στο καθεστώς των Ταλιμπάν θέλουν να πραγματοποιήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων σύνοδο στην Κύπρο με σκοπό να σχηματίσουν εξόριστη κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει καθήκοντα όταν οι Αμερικανοί αποκαθηλώσουν από την εξουσία τους Ταλιπάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η άρνηση της ΟΕΛΜΕΚ να στείλει γραπτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, όπως είχε υποσχεθεί στην τελευταία τους συνάντηση, με την οποία να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει μέτρα, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρία του Συμβουλίου τα μέλη της "Αλλαγής".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θα κλείσουν τα προβλήματα" γράφει ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν στην πάταξη της τρομοκρατίας με τη συμβολή της πλειοψηφίας των χωρών, αφού προσανατολίζονται να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης περιφερειακών διενέξεων. Αλλού γράφει ότι, με την ευκαιρία του τριήμερου για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου, οι Κύπριοι θέλησαν να μεταβούν στην Ελλάδα για σύντομες διακοπές, αφού δεν τους έχει επηρεάσει σε τόσο βαθμό η δυσμενής κίνηση, ύστερα από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Μάχες στο Αφγανιστάν" γράφει για αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες και σύγχυση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά πόσο θα επιτεθούν στρατιωτικά εναντίον του Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι προβληματισμό αλλά και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε ανάμεσα στους βουλευτές της Επιτροπής Αμυνας η προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος ότι το ύφασμα που αγοράσθηκε για το ράψιμο καινούργιων στολών της ΕΦ ήταν τρύπιο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στο Σικάγο ζήτησε από τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν με αεροπλάνα των αμερικανικών εταιρειών και αποκάλυψε σχέδια για την ανάπτυξη ανδρών της Εθνοφρουράς για προσωρινή προστασία των αμερικανικών αεροδρομίων μέχρι την εφαρμογή των νέων μέτρων. Αλλού γράφει ότι αξιωματούχος του Αφγανιστάν δήλωσε χθες ότι ο Οσάμαν μπιν Λάντεν μπορεί να καταζητείται από όλο τον κόσμο, αλλά το μήνυμα που του έχει σταλεί για να παραδοθεί μπορεί να μην το έχει λάβει ακόμα.

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Οσάμαν μπιν Λάντεν με Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα" γράφει ότι πληθαίνουν με ραγδαίο ρυθμό και με πλούσιο αποκαλυπτικό υλικό, μαρτυρίες και λεπτομέρειες για τις στενές σχέσεις του διεθνούς τρομοκράτη Οσάμαν μπιν Λάντεν με το κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη δράση των μελών της τρομοκρατικής Οργάνωσης "Αλ Κάιτα". Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θέλουν καθαρό το τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος, αφού η πολεμική προετοιμασία της "στρατιωτικής μηχανής" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επηρεάζει άμεσα την Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία, με την "επιθυμία των ΗΠΑ, όπως και οι φίλες χώρες" να τροποποιήσουν στο ελάχιστο, τις διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις τους και πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών τους.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Αντίστροφη Μέτρηση" γράφει ότι ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον είπε χθες ότι μελετά πρόσκληση που έλαβε από εκπροσώπους των Ταλιμπάν για να συζητήσει τις πιέσεις που δέχονται για την παράδοση του Οσάμαν μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι, Ελβετός ένοπλος άντρας εισέβαλε στο κοινοβούλιο του καντονίου του Τσούνγ και σκότωσε 15 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, την ώρα που συνεδρίαζε το τοπικό κοινοβούλιο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Review" κάτω από τον τίτλο τα "Ηνωμένα Εθνη απευθύνουν έκκληση για αποτροπή της τραγωδίας με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές εκκλήσεις που απηύθυναν ποτέ, εξέφρασαν φόβους για την τύχη των Αφγανών προσφύγων από κτυπήματα αντιποίνων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυξανόμενος αριθμός Κυπριών εκφράζει φόβους για πιθανές "συμπλοκές" μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών εργαζομένων σύμφωνα με τα αποτελέσματα κοινωνικής έρευνας.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 28 September 2001 - 8:24:04 UTC