Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 22/9/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της αμερικανικής απάντησης μετά την τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, οι αντιδράσεις των Ταλιμπάν, καθώς και τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για ενίσχυση της ασφάλειάς της ενόψει της ανεμενόμενης αμερικανικής επίθεσης κατά του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ενημέρωση στην οποία αναμένεται να προβεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλβαρο ντε Σότο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η ετήσια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το διεθνή οργανισμό που αναφέρεται και στην Κύπρο και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση και το ΧΑΚ.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εφθασε η ώρα της κρίσης" γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους έθεσε σε ολόκληρο τον κόσμο το δίλημμα, "είτε είσαστε μαζί μας, είτε με τους τρομοκράτες" ενώ ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν αντί παράδοσης του Οσάμα μπιν Λάντεν απειλούν με ιερό πόλεμο. Αλλού γράφει ότι η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης σε αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε διαπίστωσε ότι όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες που ίδρυσαν στην Κύπρο οι αδελφοί του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ανενεργές τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια και οι πλείστες έχουν μεταφερθεί στο Λίβανο.

Η "Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Το θηρίο βρυχάται" γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου έβαλε μπρος την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ με τη στήριξη όλων, δηλώνοντας πως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί, ενώ είπε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία φωτογραφίζουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως τον υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος φωτογραφίζει την Τουρκία ως τον υποκινητή των τελευταίων δημοσιευμάτων που επιχειρούν να εμπλέξουν την Κύπρο σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να την συνδέσουν με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ξημερώνει πόλεμος" γράφει ότι τα σύννεφα πολέμου χαμήλωσαν επικίνδυνα στην περιοχή του Αφγανιστάν αφού οι Ταλιμπάν δεν παραδίδουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και οι Αμερικανοί πλέουν προς τον Ινδικό Ωκεανό. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Λευκωσία, σημειώνει η εφημερίδα, παρουσιάζεται δυσαρεστημένη από τη στάση του ΓΓ στην παράγραφο της έκθεσής του για το Κυπριακό.

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Πού κτυπούν οι ΗΠΑ" γράφει ότι η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ αναμένει το πράσινο φως για να χτυπήσει τις περιοχές Αφγανιστάν, Ιράκ και Μέση Ανατολή, ενώ το Πακιστάν απειλείται με εμφύλιο πόλεμο και οι Ταλιμπάν καλούν τους Ισλαμιστές ανά τον κόσμο σε ιερό πόλεμο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αποκτά "ομπρέλα προστασίας" σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το νησί, αφού το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα λαμβάνουν αυστηρότατα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν επιθέσεις, ενώ οι πρεσβείες των χωρών αυτών στην Κύπρο θα φρουρούνται από ειδικές ομάδες.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Επέρχεται πύρινη θύελλα" γράφει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τρομακτική δύναμη πυρός στην περιοχή του Αφγανιστάν, καθιστώντας σαφές ότι η επίθεση είναι θέμα χρόνου. Γράφει ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα επιτελικά σχέδια της επίθεσης και οι ΗΠΑ κάνουν συνεννοήσεις με τους συμμάχους τους. Αλλού αναφέρει πως μετά από σύσκεψη του Προεδρικού όλες οι πόλεις της Κύπρου, τα λιμάνια, το Διυλιστήριο και οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί είναι αυστηρά αποκλεισμένες ζώνες για πτήσεις τόσο πολιτικών όσο και άλλων αεροσκαφών ενώ καταργήθηκαν στα αεροδρόμια όλες οι διευκολύνσεις και γίνεται αυστηρός έλγεχος επιβατών και εργαζομένων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πολεμικός παροξυσμός" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Μπους όπου κάλεσε τον κόσμο ολόκληρο να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ και προετοίμασε τον αμερικανικό λαό για μια μακράς διαρκείας εκστρατεία. Δημοσιεύει δημοσκόπηση που έγινε από τις 14 έως 18 Σεπτεμβρίου σε 34 χώρες, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών), τάσσεται υπέρ της δίκης των τρομοκρατών και όχι επίθεσης από τις ΗΠΑ. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος σύμφωνα με την "Χ" επιχείρησε να μεταθέσει για αργότερα την κατάθεση πρότασης για τη φορολογική μεταρρύθμιση και ζήτησε τις θέσεις των κομμάτων για τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο ΦΠΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "ΕΕ:Υποστηρίζουμε τις ενέργειες των ΗΠΑ" αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη χθεσινή απόφαση των χωρών μελών της ΕΕ να υποστηρίξουν σθεναρά τον Πρόεδρο Μπους και να αποδεχθούν τη νομιμότητα στρατιωτικής απάντησης των ΗΠΑ στις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA, ότι η Κύπρος είναι ο χειρότερος φορολογικός παράδεισος, απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Κύπρος συνδέεται κατά οιονδήποτε τρόπο με οικονομικές δραστηριότητες του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Διασταυρωμένα πυρά" γράφει ότι η πρώτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, του Συμβουλίου και του Διευθυντή του ΧΑΚ, ενώ κάποιες καταγγελίες αφορούν και τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών. Γράφει επίσης ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ "ετοιμάζει τα δικά του πυρά". Αλλού γράφει ότι λίγες μέρες πριν την άφιξη του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Κύπρο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Αίγυπτος δεν προβλέπει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα στο θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" με κύριο τίτλο "Ετοιμάζεται ένεση ρευστού στο ΧΑΚ" γράφει ότι σταθερότητα μπορεί να επέλθει στο ΧΑΚ ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, αφού θα ολοκληρωθεί η μελέτη για δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου ύψους 100 εκατ. λιρών ενώ οι εμπορικές τράπεζες έχουν σχέδιο για δανειοδοτικά πακέτα στο κοινό για αγορά τραπεζικών μετοχών. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας Hellas Sat, αλλά θα διερευνήσει τη δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας για αξιοποίηση των επικοινωνιακών διευκολύνσεων των δορυφόρων που η κοινοπραξία θα θέσει σε τροχιά.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Τραυματισμένη η τριμερής" και γράφει πως ενώ η απόφαση για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ έχει ήδη παρθεί, τοπικές αντιδικίες τραυματίζουν τη συνεργασία αυτή. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας ενέκρινε τα αποτελέσματα του συγκροτήματος για την πρώτη εξαμηνία του έτους και παρουσίασε κέρδος από συνήθεις εργασίες το οποίο σημείωσε αύξηση 21%, ξεπερνώντας τα 14 εκατομμύρια λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 September 2001 - 8:24:03 UTC