Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/9/2001 Η προετοιμασία των ΗΠΑ για στρατιωτικό κτύπημα μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν την περασμένη Τρίτη, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Αλλά θέματα που προβάλουν είναι το πώς επηρεάζει το Κυπριακό η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, η ετοιμότητα της Βρετανίας να παραχωρήσει στους Αμερικανούς τις βάσεις τους στην Κύπρο, ως χώρο εξόρμησης της αεροπορίας τους και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις διεργασίες για τους υποψήφιους στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Στήνεται το ντόμινο του πολέμου" γράφει ότι το ντόμινο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας έχει αρχίσει να στήνεται και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε χθεσινή σύσκεψη έγινε γνώστης των σχεδίων που ετοιμάζουν οι στρατιωτικοί, με το Αφγανιστάν να είναι ο υπ' αριθμόν ένας στόχος για να κτυπηθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και το καθεστώς των Ταλιμπάν που τον φιλοξενεί. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ενέκρινε κανονισμούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα προκύψουν από εκλογές σε γενικές συνελεύσεις των μελών του κόμματος σε κάθε δημαρχούμενη περιοχή ξεχωριστά.

Η "Μάχη" στην κύρια είδηση, με τίτλο "Αποκαλυπτικό: Εδαφος των Βάσεων θέλουν οι Αγγλοι να γίνει ο Ακάμας" γράφει ότι, σύμφωνα με την ένορκη δήλωση του νομικού και Διευθυντή Επιχειρήσεων Σάββα Χατζημηνά σαν επέκταση των Βάσεων τους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την χερσόνησο του Ακάμα οι Αγγλοι. Αλλού γράφει ότι άμεση είναι η ανάγκη για νερό για σκοπούς άρδευσης στα κοκκινοχώρια αφού το σχετικό αίτημα των εννιά κοινοτήτων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και της Λάρνακας, για τη δεύτερη περίοδο του 2001, δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Γεωργίας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο "Επιχείρηση Αφγανιστάν;" γράφει ότι η ώρα μηδέν φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συσκέπτεται στο Καμπ Ντέιβιντ με συνεργάτες και συμβούλους του, αναζητώντας την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα εξαπολύσει τη στρατιωτική απάντηση του στο φονικό κτύπημα που δέχθηκε, ενώ οι Ταλιμπάν που ελέγχουν το Αφγανιστάν, απειλούν με αντίποινα οποιονδήποτε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να θέλει να ευοδωθεί η προσπάθεια της τριμερούς συνεργασίας με ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, εντούτοις τα προβλήματα που έχουν αναφύει με τις αξιώσεις κυρίως των εταίρων αλλά και τις φιλοδοξίες τοπικών στελεχών καθιστούν το εγχείρημα μέρα τη μέρα πιο δύσκολο.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ψάχνεται η Λευκωσία" γράφει ότι την ίδια στιγμή που η Λευκωσία "ψάχνεται" και αδυνατεί να διατυπώσει επίσημη και συγκροτημένη θέση επί των εξελίξεων που συγκλονίζουν τον πλανήτη, η Τουρκία βρίσκεται επί ποδός πολέμου, δηλώνοντας πλήρη πίστη στις ΗΠΑ για την πάταξη της τρομοκρατίας και προσδοκώντας να εξαργυρώσει μελλοντικά, πολιτικώς και οικονομικώς την υποστήριξη της. Αλλού γράφει ότι η απρόσμενη εξέλιξη που σημειώθηκε στις τάξεις της οργάνωσης των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), με την επαναφορά μέτρων, δημιουργεί και πάλι συνθήκες αβεβαιότητας για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.

Ο "Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση, με τίτλο "Ανατρέπονται τα πάντα" γράφει ότι η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη, διαφοροποιεί πλήρως το σκηνικό και επηρεάζει σημαντικά τις διεργασίες στο Κυπριακό. Από την μια είναι η εκ των πραγμάτων χρονική αναβολή των εξελίξεων και από την άλλη η διαφοροποίηση των δεδομένων στη διεθνή πολιτική σκηνή, που φαίνεται να αλλάζουν τόσο τις προσεγγίσεις έναντι περιφερειακών προβλημάτων όσο και τις πρακτικές που θα ακολουθούνται εφεξής. Αλλού γράφει ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης των Αμερικανών, καθώς το Λονδίνο έχει ήδη δηλώσει ετοιμότητα να προσφέρει το Ακρωτήρι ως χώρο εξόρμησης της αμερικάνικης αεροπορίας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ιαχές Πολέμου" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ένα μόλις βήμα πριν την υλοποίηση των απειλών τους για εκδίκηση, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους, βρίσκονται οι ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να προειδοποιεί ότι αυτός ο πόλεμος κηρύχθηκε στο χρόνο και τα δεδομένα που ήθελαν οι άλλοι, αλλά θα τελειώσει με τον τρόπο και στον χρόνο που οι ΗΠΑ θα επιλέξουν. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε πως τα μέτρα των κληρικών για ηθικά παραπτώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται ούτε επιλεκτικά, ούτε εκδικητικά αλλά καθολικά και με απόλυτη αντικειμενικότητα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" στην κύρια είδηση, υπό τον τίτλο «Συμβούλιο του πολέμου» γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συσκέπτεται με τους συμβούλους του στο Καμπ Ντέιβιντ, καθώς τα σωστικά συνεργεία παλεύουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου χιλιάδες άτομα παραμένουν θαμμένα. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον επανέλαβε χθες τη "σταθερή υποστήριξη" της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, μέσω διαπραγματεύσεων.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 16 September 2001 - 9:24:03 UTC