Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/09/2001 Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, η κρίση στη Μέση Εκπαίδευση, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν για το Κυπριακό και η αναμενόμενη άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γράφει ότι το ΝΑΤΟ, η Ρωσία, η ΕΕ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πάταξη της τρομοκρατίας. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στην "Α" είπε ότι πλήρης είναι η συμπόρευση της Κύπρου με τις αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ιαχές πολέμου" γράφει ότι οι ΗΠΑ μετρώντας τις πληγές τους ετοιμάζονται για κτύπημα, ενώ οι πρώτοι απολογισμοί μιλούν για 4,763 αγνοούμενους και 94 νεκρούς στη Νέα Υόρκη και 200 νεκρούς στο Πεντάγωνο. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι σε πλήρη κινητοποίηση είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναφορικά με το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Αυδήμου καθώς και κάτοικοι γειτονικών χωριών εδώ και πέντε χρόνια.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Περιμένουν νέο κτύπημα" γράφει ότι πληροφορίες του FBI και της CIA κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που θα πλήξει νέους στόχους στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα αναζητούν δέκα τρομοκράτες που πιστεύεται ότι θα εφαρμόσουν το σχέδιο αυτό. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασε τη λύπη για το ότι οι Τ/Κ δεν εκμεταλλεύτηκαν μέχρι σήμερα αυτή την ευκαιρία.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ορκος εξόντωσης" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε χθεσινές του δηλώσεις ορκίστηκε να εξοντώσει τους τρομοκράτες, ενώ οι Αφγανοί δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και ζητούν αποδείξεις για να παραδώσουν το Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει ανάμιξη στην επίθεση. Αλλού γράφει για τη σύσκεψη των τοπικών παραγόντων του ΔΗΣΥ που έλαβε χώρα χθες στο Παραλίμνι για τις δημοτικές εκλογές, ενώ έγιναν προσπάθειες για ειρήνευση μετά την ίδρυση Κίνησης κατά του δημάρχου Νίκου Βλίττη.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα, που στεγάζει υπό τον τίτλο "Συντάσσονται για πόλεμο μόλις αποφασίσουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι για συλλογική δράση και αναμένουν από την Ουάσινγκτον να καθορίσει το στόχο και το χρόνο της επίθεσης. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι ρωσικό ελικόπτερο τύπου Μi-26 ενδεχομένως να αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αν αποφασισθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπούς δασοπυρόσβεσης, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μετρούν πληγές" γράφει ότι ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνέλθουν από τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση, υπάρχουν νέες απειλές και φόβοι για νέα κτυπήματα, ενώ σε χώρες στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν λαμβάνονται μέτρα από κτύπημα - αντίποινο εκ μέρους των ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνέλευση της ΟΕΛΜΕΚ και την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της οργάνωσης να είναι η λήψη απεργιακών μέτρων, αφού οι διαβουλεύσεις απέβησαν άκαρπες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδικηθούν και ότι ο Πρόεδρος Μπους κέδρισε την υποστήριξη πολλών ηγετών ανά το παγκόσμιο για συμμαχήσουν ενάντια στην τρομοκρατία. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι ελληνοκυπριακής καταγωγής 38χρονος αεροσυνοδός που εργαζόταν σε ένα από τα δύο αεροπλάνα που προσέκρουσαν στο Γουόρλτ Τρέιτ Σέντερ, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τους αεροπειρατές. Πρόκειται για τον Μάικλ Ταρού, ο οποίος ήταν πατέρας ενός 10χρονου κοριτσιού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με τίτλο "Αγνοήθηκαν πληροφορίες από Κύπρο" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος είχε δώσει πληροφορίες στην αμερικανική Πρεσβεία καθώς και στον επικεφαλής του Κλιμακίου της CIA για αναμενόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα της οργάνωσης του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος σημειώνουν αυξητική τάση, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο χώρο των νέων τεχνολογιών και δρομολογεί διμερείς συνεργασίες με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ιρλανδία για το σκοπό αυτό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό τις επιπτώσεις των επιθέσεων, ο Πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως πράξη πολέμου και ετοιμάζεται να ανταποδώσει. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι σύσσωμη η κυπριακή ηγεσία και ο λαός της Κύπρου καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, ενώ καταθέτουν λουλούδια έξω από την αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" γράφει ότι οι ΗΠΑ θέλουν εκδίκηση και ζητούν επίθεση και με το παραπάνω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας τους την περασμένη Τρίτη, ενώ γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπειρατές προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή και ορισμένοι από αυτούς ήταν εκπαιδευμένοι πιλότοι. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναγκάστηκε λόγω των γεγονότων στις ΗΠΑ να αναβάλει τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Σεπτεμβρίου για το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 September 2001 - 8:24:04 UTC