Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ- 23/8/2001 Το Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο για να πεισθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στις συνομιλίες, το θέμα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κύπρου, η παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, οι αντιδράσεις στην εγκατάσταση μεγάλης κεραίας στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι και οι πιθανές συνεργασίες κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στημένη υπόθεση κατασκοπίας", γράφει ότι Ελλαδίτης πρώην έφεδρος πεντατετούς υποχρέωσης, που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά και είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία, αθωώθηκε και απαλλάχθηκε χθες από το Κακουργιοδικείο στη Λευκωσία λόγω των αντιφατικών μαρτυριών μελών της ΚΥΠ και γνωστού καταδίκου. Αλλού γράφει πως τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ "κρατούν κλειστά ακόμα τα χαρτιά τους ως προς τις λεπτομέρειες πιθανών συνεργασιών τους κατά τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Οι Ευρωπαίοι φτύνουν τον Ντενκτάς", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αναβάθμιση του κ. Ντενκτάς και του ψευδοκράτους. Αλλού προβάλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι έχουν ελεγχθεί οι εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου Λάρνακας και δεν έχει εντοπισθεί οποιαδήποτε διαρροή πετρελαίου.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Για ποιον κτυπά το κουδούνι", γράφει στο κύριο θέμα πως φαίνεται να ξεσπά νέα κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και αναφέρεται στο ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων από την οργάνωση των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ, η οποία διαμαρτύρεται γιατί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και τους διορισμούς συμβασιούχων καθηγητών. Αλλη είδηση είναι η διήμερη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών που θα γίνει αύριο και μεθαύριο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Διάτρητο αεροδρόμιο" ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειάς του με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι επιβάτες όσο και οι πολιτικοί, διπλωμάτες και άλλοι παράγοντες που διακινούνται μέσω αυτού ταξιδεύοντας από και προς την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα των ερευνών για τις κατασκοπευτικές κεραίες των Βρετανών στο Ακρωτήρι, η οποία "αποσκοπεί κατ' αρχάς στην αποσιώπηση του θέματος και στη συνέχεια στο διακανονισμό μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και βρετανικών Βάσεων, κατά τρόπο ώστε να επιτραπεί τελικά η ανέγερση των επικίνδυνων κεραιών."

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δορυφόροι δείχνουν πετρέλαιο", γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί "εξόχως ενθαρρυντικά" τα στοιχεία που έχει στα χέρια της για τη ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της νήσου και ότι, μετά και τη δορυφορική επισήμανση "κηλίδων λαδιού" σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο, θα συμβληθεί με ξένη εταιρεία σεισμογραφικών ερευνών, ενώ εξακολουθεί παράλληλα να συζητεί το θέμα συνεργασίας με άλλες γειτονικές χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εξήγαγε 8.000 τόνους τοξικών αποβλήτων και ότι μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας τους στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εδαφος για συνεργασία", γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου δήλωσε χθες ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, ότι τα δύο κόμματα "έχουν μιαν ευρεία προσέγγιση και συναντίληψη" όσον αφορά το κοινωνικό περιεχόμενο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι "σε πάρα πολλά πράγματα υπάρχει κοινή ταύτιση απόψεων". Αλλού γράφει ότι ενώ η τουρκική διαφώτιση και προπαγάνδα στο Διαδίκτυο "αλωνίζει", η κυβέρνηση, μόλις χθες απέκτησε την επίσημη ιστοσελίδα της.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα διασφαλιστούν στην περίπτωση παραχώρησης της διαχείρισης των αεροδρομίων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλού γράφει ότι η περιβαλλοντική οργάνωση "Πράσινη Ειρήνη" κατηγόρησε χθες την Κύπρο ότι κωλυσιεργεί όσον αφορά την επικύρωση της τροποποιηθείσας το 1995 διεθνούς σύμβασης για την προστασία της θάλασσας της Μεσογείου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 August 2001 - 7:24:04 UTC