Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 3/8/2001 Η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη του χώρου και της ημερομηνίας πραγματοποίησης της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι χθεσινές διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας για τη διαφορά μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της συντεχνίας των μηχανικών ΑΣΥΣΕΚΑ, οι πληροφορίες για κύκλωμα παιδεραστίας, το θέμα της πώλησης των περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα, και η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Ακόμη αναφέρεται στο θέμα των δωρητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού υλικού για τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και στις μαζικές μεταναστεύσεις Τ/Κ από κατεχόμενα.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αναδιάρθρωση προσωπικού" ότι αναδιάταξη του προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας απαιτούν οι εναρμονιστικές ανάγκες της Κύπρου, καθώς όπως διαπιστώνεται αφενός παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε σημαντικούς τομείς που πρέπει να εργαστούν έγκαιρα για σκοπούς της εναρμόνισης και αφετέρου ο δημόσιος τομέας υποφέρει από υπερπληθυσμό. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Παιδείας είναι διατεθειμένοι να εμφανιστούν οι δωρητές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τον αντιπρόσωπό τους, επικαλούμενοι λόγους εθνικού και δημοσίου συμφέροντος αλλά και προστασία των ιδίων, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση εκπροσώπου τους.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στη φιλία Γιωργάκη - Τζεμ ελπίζουν για καλύτερη διαβίωση οι εγκλωβισμένοι" γράφει ότι σοβαρές διεργασίες προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της "Τρίτης Βιέννης" αναπτύσσει η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η οποία συναντήθηκε χθες με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες ενέργειές του για τα θέματα των εγκλωβισμένων και την προώθηση ψηφίσματος στο αμερικανικό Κογκρέσο και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας και η Ανεξάρτητη Συντεχνία Υπαλλήλων Συγκροτήματος Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών σε χθεσινή τους συνάντηση συμφώνησαν όπως τα μέλη της συντεχνίας απέχουν από οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα μέχρις ότου το Υπουργείο μελετήσει τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της συντεχνίας και της διοίκησης της εταιρείας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κύκλωμα διαφθοράς - Κατηγορούνται επώνυμοι του καλλιτεχνικού χώρου" ότι σάλο έχουν προκαλέσει οι συνταρακτικές αποκαλύψεις δύο νεαρών κοριτσιών από τη Λάρνακα, ότι όταν ήταν ανήλικες μπλέχτηκαν στα δίχτυα κυκλώματος παιδεραστίας. Εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται δύο γνωστοί καλλιτεχνικοί παράγοντες, οι οποίοι κάμπτοντας τις αναστολές των ανήλικων κοριτσιών, τις μετέτρεπαν σε αντικείμενα ηδονής, δίνοντάς τους υποσχέσεις για μεγάλη καριέρα στο τραγούδι. Αλλού γράφει ότι τη σύσταση μιας άτυπης Τριμελούς Συνοδικής Επιτροπής, που θα μελετήσει τυχόν κενά στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας με τελικό στόχο την αύξηση των μελών της Ιεράς Συνόδου σε 14, αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος.

"Η Σημερινή" υποστηρίζει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αδίστακτοι παιδεραστές" ότι ένας από τους δύο καταγγελλόμενους για άσεμνες επιθέσεις και σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών προσπάθησε να προσεγγίσει γιατρό, που έχει προσβάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, για να μεσολαβήσει ώστε η υπόθεση να κουκουλωθεί και να μην οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδημικού τύφου και μέχρι στιγμής τριάντα ένα άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη βδομάδα με θύμα εξάχρονο κορίτσι από το Παλιομέτοχο, που έχει αναρρώσει πλήρως.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Είδος προς εξαφάνιση οι Τ/Κ" ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση στα κατεχόμενα. Οι μαζικές μεταναστεύσεις σε συνδυασμό και με το συνεχές ρεύμα εποικισμού από την Ανατολία έχουν καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στις κατεχόμενες περιοχές και υπολογίζεται πλέον ότι συνιστούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου. Αλλού σημειώνει ότι δεδομένη θεωρείται η περιοχή του Κάβο Γκρέκο για εγκατάσταση υποσταθμού αναμετάδοσης της "Φωνής της Αμερικής". Αναμένεται δε, ότι πολύ σύντομα η κυπριακή κυβέρνηση θα δώσει και επίσημα, διά του Υπουργείου Εξωτερικών θετική απάντηση στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "ΑΛΤ από CIA" γράφει ότι η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) καθώς και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αποτρέψει τη δημοσιοποίηση δύο τόμων από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφορούν στην κατάσταση στην Ελλάδα - Τουρκία και Κύπρου και στην Ινδονησία - Μαλαισία και Φιλιππίνες κατά την περίοδο 1964 - 68 παρόλο, που αυτοί δεν βρίσκονται πια στα απόρρητα αρχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι εντός της προσεχούς βδομάδας αναμένεται να επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των βρετανικών αρχών σχετικά με τα σχέδια των Βρετανών για εγκατάσταση γιγαντιαίας κατασκοπευτικής κεραίας στο Ακρωτήρι.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εξετάσεις για θανατηφόρο γονίδιο θα αρχίσουν στην Πάφο" ότι χιλιάδες Παφίτες θα τύχουν εξέτασης για μια θανατηφόρα νευρολογική ανωμαλία, που παρουσιάζεται σε μεγάλη έκταση στην Πάφο, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης των ομάδων υψηλού κινδύνου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι παρουσιάστηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν, σημειώνοντας παράλληλα ότι εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη, στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Τ/Κ ηγέτη να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με κύριο τίτλο "Σκάνδαλα από την πώληση γης στο βορρά" αναφέρει ότι η εφημερίδα έχει πάρει αποδείξεις για τις προσπάθειες Ε/Κ στις ελεύθερες περιοχές να πωλήσουν τη γη και τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα μέσω Τ/κ δικηγορικής εταιρείας και ξένων κτηματομεσιτών. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις οικογενειών που έχουν παρουσίες στην Βασίλια και στην Τύμπου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του κατοχικού ηγέτη στις 28 Αυγούστου στο Σάλζμπουργκ της Αυστρίας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΓ των ΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Weekly Review" γράφει ότι από προχθές μειώθηκε η τιμή των καυσίμων κατά 1,1 σεντ το λίτρο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι άρχισε η προετοιμασία του χώρου όπου θα ανεγερθεί το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος Σήμερα" γράφει ότι οι Αμερικάνοι έδωσαν το "πράσινο φως" στους πιστούς τους συμμάχους Ισραηλινούς και Τούρκους, με αποτέλεσμα το αμερικανικής σχεδίασης και ισραηλινής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα "Arrow" να στοχεύει την Κύπρο και την Ελλάδα. Στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών προς την Αθήνα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, το ελληνικό Πεντάγωνο προβληματίζεται για τη στάση και συμπεριφορά του Ισραήλ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη κατά την επιστροφή του από τη Συρία, όπου Λευκωσία και Δαμασκός επαναβεβαίωσαν την προσύλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα, το σεβασμό και την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 3 August 2001 - 7:24:04 UTC