Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 15/07/2001 Η σημερινή επέτειος του πραξικοπήματος και οι εκδηλώσεις καταδίκης του, οι ενέργειες χωρών που στοχεύουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση των Βρετανών για εγκατάσταση της κεραίας στο Ακρωτήρι, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φωνές αντίδρασης στο ΔΗΚΟ" γράφει ότι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής χαρακτήρισε ως "πολιτική γκάφα" την απόφαση του κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Βουλής. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας θα υποβάλει πρόταση στη Βουλή για αύξηση της τιμής του νερού σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας για να μελετήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την αποδεδειγμένη αύξηση της κατανάλωσης νερού.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Φόρος τιμής σε όλους τους νεκρούς μας" γράφει ότι η Βουλή σε χθεσινή ειδική της συνεδρία για την καταδίκη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έστειλε μήνυμα καταδίκης, ενώ τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων της αντίστασης και της τουρκικής εισβολής. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Κύπρο κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαίου, 2001 ήταν της τάξης του 1,74 τοις εκατόν.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Επιλογή ρήξης με το Προεδρικό" γράφει ότι η διαφοροποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, όπως εκφράστηκε με την επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου "σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας της Πινδάρου να αποστασιοποιηθεί από την επιρροή του Προεδρικού" και ιδιαίτερα του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην οποία μιλά για τις πρώτες του εμπειρίες στην Προεδρία της Βουλής και καταγράφει το ιδεολογικό πολιτικό στίγμα του κόμματος του.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τι κρύβουν οι Βάσεις" γράφει ότι κάστρα κατασκοπείας και επιχειρησιακό κέντρο είναι οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου, οι οποίες αποτελούν το κλειδί που ανοίγει στο Λονδίνο την πύλη προς τον έξω κόσμο. Αλλού γράφει ότι πέφτουν οι τόνοι στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών μία εβδομάδα πριν από το εκλογικό συνέδριο και όλοι μιλούν για ενότητα και προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δημοσιεύονται επίσης συνεντεύξεις των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου και Τάκη Χατζηδημητρίου καθώς και του στελέχους του ΚΙΣΟΣ Δημήτρη Ηλιάδη.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αμεσος κίνδυνος αναγνώρισης" γράφει ότι κινήσεις χωρών του Συνδέσμου του Κόλπου προς ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχουν κινητοποιήσει σε όλα τα επίπεδα Αθήνα και Λευκωσία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε ανανέωση του οπλισμού και άλλου στρατιωτικού υλικού προχωρούν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων και χθες έφθασαν στο λιμάνι Λεμεσού σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια, που εκφορτώθηκαν σε αρθρωτά οχήματα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Τιμή και Δόξα" αναφέρεται στη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος και γράφει ότι η αλήθεια δεν διδάσκεται πουθενά ελλείψει "αντικειμενικού κριτή". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων, Αριστοφάνης Γεωργίου καταγγέλλει την άρνηση της ηγεσίας της Αστυνομίας να προχωρήσει στη μονιμοποίηση δύο ειδικών αστυφυλάκων, που είναι παιδιά πεσόντων αντιστασιακών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για την εγκατάσταση της κεραίας στο Ακρωτήρι όχι μόνο υπάρχει προστριβή μεταξύ βρετανικής και κυπριακής πλευράς, αλλά και μεταξύ της βρετανικής πολιτικής και βρετανικής στρατιωτικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στη Λευκωσία που έφθασε χθες στους 37 βαθμούς Κελσίου, η πρωτεύουσα άδειασε από κόσμο που κατέκλυσε τις παραλιακές πόλεις, ενώ μέχρι την Τετάρτη, η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 15 July 2001 - 8:24:02 UTC