Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/6/2001 Το Κυπριακό και οι παρασκηνιακές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναμένονται προκειμένου να πειστεί ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει και πάλιν στις συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος, η δήλωση του Διαπραγματευτή της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα αποτελούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ μετά την ένταξη της Κύπρου, οι εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων νεκρών του 1974, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη και η έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν θα αποφύγει τις συνομιλίες ο Ντενκτάς", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται εντός του Ιουλίου να έλθει στην Κύπρο "για να προετοιμάσει την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με βάση τα νέα άτυπα έγγραφα που ετοιμάζει" και ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θα μπορέσει για πολύ ακόμα να αποφεύγει την επάνοδό του σε συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες κατατέθηκαν στη Βουλή κανονισμοί που προβλέπουν τον καθορισμό τελών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τις αυξήσεις που θα επιβάλλονται σταδιακά μέχρι το 2007, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη αύξηση από τους μελλοντικούς στρατηγικούς επενδυτές και διαχειριστές.

"Η Μάχη", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Λάθος στα λείψανα ηρώων του 1974", γράφει ότι χθες παραδόθηκαν δύο ακόμα λείψανα στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Κύπρο το 1974 και τα οποία θα μεταφερθούν σήμερα στην Ελλάδα για να ταφούν από τους οικείους τους. Γράφει επίσης ότι ενδέχεται να έχουν εκταφεί κατά το παρελθόν και μεταφερθεί στην Ελλάδα λείψανα που δεν ανήκουν στα άτομα στα οποία επιστεύετο ότι ανήκαν. Αλλού γράφει ότι οι μέχρι τώρα εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης στην κλινική "Ευαγγελίστρια", δεν έδειξαν τίποτα το ανησυχητικό και ότι, μετά την κολονοσκόπηση στην οποία θα υποβληθεί σήμερα το πρωί, αναμένεται να εξέλθει της κλινικής.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκταφές και Τουρκοκυπρίων", γράφει στο κύριο θέμα ότι, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή εκταφή Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν στις μάχες του 1974 και τάφηκαν στις ελεύθερες περιοχές και στην ταυτοποίηση των οστών τους με τη μέθοδο του DNA. Αλλη είδηση είναι η έναρξη σήμερα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την 7η Ιουλίου. Στις εξετάσεις συμμετέχουν 7.666 υποψήφιοι που διεκδικούν 6.176 θέσεις.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "Πρόκληση από Χρύσανθο", γράφει στο κύριό της θέμα ότι θεωρείται "κατάφωρη πρόκληση προς τα αισθήματα του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας" η αξίωση του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο που συνήλθε χθες αύξηση των αποδοχών του και να του εγκριθεί τελικά μισθός και ωφελήματα ύψους 2.750 λιρών μηνιαίως. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται η οριστική απάντηση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στην αίτηση συγχώνευσης των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών "Μόμπιλ" και "Εσσο".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οι βάσεις σύνορο της ΕΕ" γράφει ότι ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί, δήλωσε ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα αποτελούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ μετά την ένταξη της Κύπρου, καθώς οι Βάσεις δεν περιλαμβάνονται στη συνθήκη προσχώρησης που υπέγραψε η Βρετανία κατά την ένταξη της στην κοινότητα. Αλλού γράφει ότι σοβαρές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει ο διορισμός μικροβιολόγων ιατρών στα κρατικά χημεία, λόγω της συμπεριφοράς των χημικών που δεν τους επιτρέπει να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εμπόδιο στο ξεπούλημα" γράφει ότι αποφασισμένο να σταθεί εμπόδιο στις "μεθοδεύσεις" της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, τα οποία αποφέρουν καθαρά κέρδη στο κράτος πέραν των 20 εκατομμυρίων λιρών ετησίως, είναι το Συνδικαλιστικό Κίνημα το οποίο προτίθεται να προβεί σε σειρά ενεργειών και κινητοποιήσεων. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται και σήμερα, για τέταρτη ημέρα, η απεργία στην Τράπεζα Αναπτύξεως, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πωλήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Η Φορολογία το κυριότερο εμπόδιο προς την ΕΕ" γράφει ότι η φορολογία αναδείχθηκε χθες ως "η ρωγμή" στο δρόμο της προσαρμογής της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο. ,Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση κινείται για να κλείσει ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της ιστορίας της Κύπρου στο θέμα του περιβάλλοντος, αναθέτοντας σε επιτροπή την μελέτη για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή όπου είναι θαμμένο το Ασκαρέλ.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΝΜΑ/MK)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 21 June 2001 - 7:24:03 UTC