Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 16/06/2001 Το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνάντηση κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι αποφάσεις τους, καθώς και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, που θα είναι σε μία εβδομάδα το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ΕΕ, Λευκωσίας και Λονδίνου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Οι κυπριακές εφημερίδες γράφουν εξάλλου και για την κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Βουλής και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οι 15 υπερβαίνουν το ιρλανδικό no" αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκέτεμποργκ όπου οι ηγέτες της ΕΕ διαβουλεύονταν μέχρι χθες το βράδυ για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτού λεκτικού για να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις υποψήφιες για ένταξη χώρες όσον αφορά τη διεύρυνση, υπερβαίνοντας έτσι το "όχι" του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού θα υποβάλλεται από την ερχόμενη εβδομάδα σε χημειοθεραπεία μετά από εντοπισμό εστίας στον πνεύμονα που μάλλον προκάλεσε τον καρκίνο στα οστά της λεκάνης.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Κτηνώδης βιασμός από σάτυρο" γράφει για επεισόδιο όπου ανήλικος μαθητής 14 χρονών στη Λεμεσό έπεσε θύμα 20χρονου σάτυρου, ο οποίος αφού του πέρασε χειροπέδες τον βίασε, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην πόλη, όπου ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των μαθητών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αύριο κηδεύεται ακόμη ένας ήρωας της τουρκικής εισβολής, ο 18χρονος Αντώνης Ριαλάς, τα λείψανα του οποίου αναγνωρίστηκαν μέσα από τη μέθοδο της ανάλυσης γενετικού υλικού.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Οι τίμιοι άνθρωποι είναι δίπλα σας" γράφει ότι κύμα αντιδράσεων δημιούργησε η προσπάθεια εκφοβισμού και λογοκρισίας της εφημερίδας "Πολίτη", με αποτέλεσμα απλοί άνθρωποι να εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην εφημερίδα, ενώ αναφέρει εξάλλου ότι κόμματα και κυβέρνηση είναι εναντίον κάθε προσπάθειας περιορισμού της ελευθερίας της ενημέρωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο μετά την ένταξη στην ΕΕ θα ανοίξει κατά την επόμενη επίσκεψη του διαπραγματευτή της ΕΕ Λέοπολντ Μάουρερ στο νησί.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ψήλωσε τα χέρια ο Σημίτης" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης διώχνει από τους ώμους του το βάρος της ευθύνης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επί ελληνικής Προεδρίας το 2003, αφού η διεύρυνση μετακινείται από το τέλος του 2002 σε χρονικό διάστημα μετά το 2004. Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Σημίτης είπε "ναι" στην καθυστέρηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για να γλιτώσει μεταξύ άλλων το θερμό επεισόδιο. Αλλού γράφει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για μειωμένες κλίμακες εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία ενταφιάζεται μετά από αποτελεσματική αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Βάσεις, κρίσιμες αποφάσεις" γράφει ότι για το θέμα της εναρμόνισης του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων με το κοινοτικό κεκτημένο θα έχουν συζητήσεις το Λονδίνο, ΕΕ και Λευκωσία, αρχίζοντας με την κάθοδο του διαπραγματευτή της ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες για κομπίνες μέσω εταιρειών του Χρηματιστηρίου ενώ οι υποθέσεις στο Δικαστήριο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ανανεώθηκε ομόφωνα η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ" γράφει για το χθεσινό ψήφισμα 1354 του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες, ενώ αναφέρεται και στην απόρριψη από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας αιτήματος του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ όπως περιληφθεί σε προεδρική ανακοίνωση το αίτημα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να υπάρχει συνεργασία της δύναμης με "αρχές" του ψευδοκράτους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στο δικαστικό ένταλμα εναντίον της εφημερίδας "Πολίτης" για απαγόρευση περαιτέρω δημοσίευσης ρεπορτάζ για τις ενέργειες της εταιρείας CT Tobacco Limited, και γράφει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου ζήτησε πληροφορίες από το ελληνικό τμήμα οικονομικών εγκλημάτων για διερεύνηση της υπόθεσης ανάμιξης κυπριακών εταιρειών σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ προτίθεται να ζητήσει από τις άλλες χώρες να επικυρώσουν την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον παρά την άρνηση των ΗΠΑ να την επικυρώσουν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Προς αύξηση 3 σεντ το λίτρο τα καύσιμα" γράφει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση της τιμής των καυσίμων αφού "αδυνατεί", όπως η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει, να επιχορηγεί τους καταναλωτές με 2,5 εκ. λίρες τον μήνα. Αλλού γράφει ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να περνούν από εξονυχιστική τεχνική επιθεώρηση 300.000 ιδιωτικά αυτοκίνητα ενώ προσφορές για την εν λόγω επιθεώρηση έχουν υποβάλει ήδη 92 εταιρείες και κάθισαν σε εξετάσεις για υπεύθυνους γραμμής ελέγχου επιθεώρησης μηχανοκινήτων οχημάτων 487 άτομα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Οικονομική" υπό τον τίτλο "Globalsoft Κύπρου, λύγισαν τον δείκτη" γράφει ότι την κατιούσα πήρε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών που προκλήθηκε από τα αρνητικά γεγονότα που αφορούσαν εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Globalsoft και η Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές οδήγησαν τα επιτόκια σε νέα χαμηλά επίπεδα κατά τη δημοπρασία κρατικών ομολόγων, προσβλέποντας έτσι ες μείωση των επιτοκίων.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Πανέτοιμοι για όλα" και προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση από τους Τούρκους και συνεργαζόμενη με την Ελλάδα λαμβάνει όλα τα μέτρα αντιμετώπισης κάθε τουρκικής ενέργειας δημιουργίας επεισοδίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ηλεκτρονική Τράπεζα του Ομίλου Λαϊκής λειτουργεί από τις 5 Ιουνίου και στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 16 June 2001 - 6:24:04 UTC