Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/06/2001 Η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Λονδίνο καθ'οδόν προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το θέμα της βρετανικής φόρμουλας για εμπλοκή της Τουρκίας στα της λειτουργίας του Ευρωστρατού, η ανάδειξη χθες των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Το ΣΑ διαψεύδει τις διολισθήσεις" ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε προχθές ύστερα από την 80λεπτη ενημέρωσή του από τον κ. Αλβαρο ντε Σότο, την προσήλωσή του προς το ψήφισμα 1251 του 1999, "το οποίο επαναβεβαίωνε ότι μια διευθέτηση πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και με μια ιθαγένεια, με την ανεξαρτησία του και την εδαφική ακεραιότητα διασφαλισμένες και αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν προτίθεται ούτε να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της παρούσας θητείας του αλλά ούτε και να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δ. Συλλούρης - Ν. Κλεάνθους οι νέοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ" αναφέρει ότι τον Δημήτρη Συλλούρη "έβγαλε" η κάλπη ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ ύστερα από μυστική ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ υιοθέτησε πρόταση του Προέδρου του κόμματος για επιλογή του Νίκου Κλαάνθους στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε χθες το απόγευμα για το Λονδίνο από όπου ύστερα από διήμερη παραμονή θα μεταβεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι αρχηγοί των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Ο "Πολίτης" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κυνήγι οδηγών στο δρόμο Τροόδους" ότι το κυνηγητό "κλέφτες και αστυνόμοι" σε σύγχρονη έκδοση, παίζουν οι οδηγοί με τους αστυνομικούς στο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους, με τους πρώτους να πληρώνουν τα σπασμένα των "κακοτοπιών" του δρόμου, αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες από το "ύπουλο καραούλι" που στήνει η Αστυνομία πίσω από θάμνους και ακακίες. Γράφει ότι το κύριο θέμα συζήτησης στο Γκέτεμποργκ, φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων θα είναι το αρνητικό δημοψήφισμα των Ιρλανδών για τη Συνθήκη της Νίκαιας, αν και σύμφωνα με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ή καθυστέρησης της διεύρυνσης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ομηρος ο Ευρωστρατός" αναφέρει ότι η εξάρτηση των Ευρωπαίων από τους Αμερικανούς καθιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον Ευρωστρατό "τυφλό" και όμηρο του ΝΑΤΟ, εφόσον δεν μπορούν οι νεοσυσταθείσες μονάδες ταχείας αντίδρασης να ενεργήσουν χωρίς την υποδομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - δηλαδή τους δορυφόρους και τα λοιπά, κυρίως, συστήματα πληροφόρησης. Αλλού αναφέρει ότι ο Νίκος Κλεάνθους καταλαμβάνει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚ, ενώ ο Μάρκος Κυπριακού, που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ τους τελευταίους μήνες, παραμένει τώρα μόνο στην προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ερχονται και πιο επικίνδυνα" ότι "απομονωμένη και με την πλάτη στον τοίχο" η Ελλάδα θα κληθεί στην αμέσως προσεχή περίοδο να υπερασπιστεί μόνη τη Συνθήκη της Νίκαιας στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ευρωστρατού. Βρετανική φόρμουλα η οποία από προχθές ετέθη ανοικτά και επισήμως από τη σουηδική προεδρία, προβλέπει ότι η Τουρκία θα έχει λόγο στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως όταν αυτές αφορούν την περιοχή μας. Γράφει ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των κρατικών νοσηλευτηρίων, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πράσινο φως ανάβει το ΣΑ" αναφέρει ότι με το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας την προσεχή Παρασκευή ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως για να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για ένα νέο κύκλο συνομιλιών με στόχο τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Αλλού αναφέρει ότι τελικές προσφορές από τους 4 επικρατέστερους στρατηγικούς επενδυτές ετοιμάζεται να ζητήσει περί το τέλος Αυγούστου - Αρχές Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων για την ανάθεση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με το σύστημα BOT (Build - Operate - Transfer).

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Κυπριακές Αερογραμμές αποκαλύπτουν τα σχέδια για την προσφορά για εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας" ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές προγραμματίζουν να κρατήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας εάν κερδίσουν το διαγωνισμό για αγορά του "προβληματικού ελληνικού αερομεταφορέα", όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ευστάθιος Ευσταθίου ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μιας νέας κίνησης με την ονομασία "Ενωση Δημοκρατών Σοσιαλιστών".

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ ετοιμάζεται να προσπαθήσει εκ νέου να πείσει τη Βουλή να εγκρίνει την εισδοχή ξένων αμοιβαίων και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στο χρηματιστήριο, τα οποία τώρα καταφεύγουν σε ξένα χρηματιστήρια. Γράφει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών και κατάργηση του χρηματιστηριακού τέλους, όπως και η νομοθεσία για την υποχρεωτική ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων εισηγμένων εταιρειών θα είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ανεξαρτήτως τελικής σύνθεσης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 13 June 2001 - 6:24:04 UTC