Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/05/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και η αντίδραση σε αυτές από το ΑΚΕΛ, οι διεργασίες στα κόμματα για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Βουλής, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για θέματα που αφορούν το ΧΑΚ και επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Δέσμευση για ριζοσπαστικές τομές" ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του ανέφερε ότι μέσα από τις δημοσκοπήσεις ο ΔΗΣΥ έχει πάρει τα μηνύματα δυσαρέσκειας κάποιων ψηφοφόρων του και εξέφρασε τη δέσμευση "να εργαστούμε από την επόμενη των εκλογών ώστε η αξιοπρέπεια και οι προσδοκίες των ψηφοφόρων μας και ευρύτερα της κοινωνίας, να δικαιωθούν μέσα από μια ριζοσπαστική πλέον αντιμετώπιση πολλών από τα κακά που έχουμε χρεωθεί". Αλλού γράφει ότι αντιπολιτευτικό μύθο χαρακτήρισε χθες ο ΥΠΕΞ τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ότι ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με μισό δισεκατομμύριο λίρες για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αγώνας για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού" γράφει ότι την υπόσχεση αγώνα για ευόδωση των οραμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού για "Ελεύθερη Γαλανή Πατρίδα" επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ηλιος ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Σωτήρης Σαμψών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων τα οποία θα ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργικό τραπέζι κατά τη διάρκεια εγχείρησης στο Γενικό Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Και τηλεοπτικό το δόγμα" ότι το Μέγα Ελλάδος ανέλαβε εδώ και μερικές μέρες τον πλήρη έλεγχο του κυπριακού Μέγα, εξέλιξη η οποία ουσιαστικά δρομολογήθηκε στις 17 Απριλίου, όταν η Βουλή έδωσε το δικαίωμα σε μη Κύπριους να ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών κυπριακών εταιριών. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι με επιστολή του προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον συγχαίρει για την αθώωσή του από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Θεαματική συσπείρωση" αναφέρει ότι μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, το σκηνικό διαφοροποιείται ριζικά. Η προ μηνός συντριπτική διαφορά του ΑΚΕΛ από το ΔΗΣΥ που έφτανε μέχρι και 5 - 6 μονάδες, ψαλιδίστηκε θεαματικά και η συσπείρωση που παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ δημιουργεί νέα εικόνα στην εκλογική μάχη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εξηνταπέντε χιλιάδες ασθενείς υπέβαλαν αίτηση στο Υπουργείο Υγείας για να αποκτήσουν τη νέα κάρτα νοσηλείας, που θα τους επιτρέπει να τυγχάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Οργιάζουν σενάρια προεδρίας" ότι οι ασκήσεις επί χάρτου στα κομματικά επιτελεία για την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών έχουν αρχίσει παρά το γεγονός ότι όλοι οι κομματικοί επιτελείς έχουν στραμμένη την προσοχή στα εκλογικά ποσοστά και αγωνιούν γα το αποτέλεσμα της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι τρεις ειδικοί αναμένεται να ενισχύσουν από αύριο το έργο της ερευνητικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Στόχος είναι να βοηθήσουν την Επιτροπή σε τομείς στους οποίους τα μέλη της δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Γελοιοποίησαν τον 'επτάλογο'" αναφέρει ότι θέμα πολιτειακής τάξης διαπίστωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, από την ταύτιση του Υπουργού Εξωτερικών, του καθ' ύλην αρμόδιου πολιτικού να χειρίζεται το εθνικό θέμα, με ένα και μοναδικό κόμμα από το οποίο ο ίδιος ο ΥΠΕΞ προέρχεται. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μιλώντας χθες σε δεκάδες νέους ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι ποτέ δεν δέχθηκε την άποψη ότι οι νέοι δεν νοιάζονται για την πολιτική, δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά και ότι θεωρούν πως οι πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι και όλα τα κόμματα είναι τα ίδια.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ενώ σχέδια για σύστασης δύναμης τουριστικής αστυνομίας για αντιμετώπιση της ηχορύπανσης στην Αγία Νάπα έχουν μπει στο συρτάρι, οι περιπολίες της αστυνομίας στην περιοχή θα αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι κατεστραμμένος εντοπίστηκε χθες το πρωί ο θεμέλιος λίθος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Απόλλωνα στη Λεμεσό τον οποίο είχε καταθέσει την Παρασκευή ο Πρόεδρος Κληρίδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 20 May 2001 - 7:24:03 UTC