Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/05/2001 Οι πληροφορίες σε σχέση με τις απόψεις των Αμερικανών για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, οι χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι ΕΔΗ θα βρίσκονται και στη νέα Βουλή, η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Σωκράτης Χάσικος και Ακης Τσοχατζόπουλος, και η απελευθέρωση από το κατοχικό καθεστώς του 74χρονου Κώστα Δαλίτη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποκαλύπτεται η χρηματοδότηση ΑΚΕΛ" ότι "άκρως εκτεθειμένη βρίσκεται από προψές η ηγεσία του ΑΚΕΛ μετά την αποκάλυψη μέσω ατράνταχτων στοιχείων που παρουσίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο 'Μέγκα' ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, της χρηματοδότησης από ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός το οποίο το ΑΚΕΛ αρνείτο επί σειρά ετών". Αναφέρει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι θα απογοητευθούν όσοι θα ήθελαν να δουν τους Ενωμένους Δημοκράτες εκτός της Βουλής.

"Η Μάχη" αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την αύξηση του επιδόματος σε άτομα με βαριάς μορφής κινητική αναπηρία, από 125 λίρες σε 150 λίρες, συνδέοντας την αναθεώρησή του με την αύξηση του τιμαρίθμου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας. Γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι η γραμμή μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας έχει καταστεί εύθραυστη και ένα λάθος, όπως είπε, μπορεί να μας φέρει στη συνομοσπονδιακή όχθη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης καταγγέλλει ότι ασκείται "πολεμική" εναντίον του από τα ΜΜΕ του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναμένεται σήμερα να "κλείσουν" άλλα τρία κεφάλαια στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτά της ενέργειας, των μεταφορών και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, για τα οποία άρχισε χθες το απόγευμα διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.

"Η Σημερινή" με τίτλο "'Ιερά' φράξια" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Μητροπολίτης Πάφου, ο τέως Λεμεσού, ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης και ο τελών εν αργία αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης χάραξαν δική τους γραμμή, αρνούμενοι να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Κύπρου και της δικαιοσύνης. Γράφει ότι ανεξέλεγκτα μεταδίδεται πλέον η ιογενής μηνιγγίτιδα. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες εμφανίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών από τις αρχές του 2001 στα 47.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλει το πρωτοσέλιδό του με τον τίτλο "Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ένταξη" και αναφέρει ότι σοβαρές επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Η στάση της Ουάσιγκτον απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες και θα αποδυθούν σε προσπάθειες αναστροφής του κλίματος. Αλλού γράφει ότι την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς θα έχει ως βασικό αντικείμενο σημερινή συνάντηση των Υπουργών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Στο σκαμνί εταιρεία" γράφει ότι με την "κατηγορία καταδολίευσης ενδέχεται να παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης η εταιρεία Wellgoods/Cypressa Ltd" η οποία φέρεται να προμήθευσε τις Κυπριακές Αερογραμμές με αρνίσιο κρέας από την Αυστραλία του οποίου η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει. Αναφέρει ότι το βραβείο "Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη", που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, απονέμεται για το 2001 στο λογοτέχνη-μελετητή Γιάννη Κατσούρη και τον καλλιτέχνη - γελοιογράφο Γιώργο Μαυρογένη στις 20 Ιουνίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ατομα που επιζητούν πολιτικό άσυλο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία" γράφει τέσσερις Ιρακινοί νοσηλεύονται στις Βρετανικές Βάσεις ύστερα από επεισόδια στην Ξυλοτύμβου που προκάλεσαν 15 Ιρακινοί για τις συνθήκες κράτησής τους στις Βάσεις. Αναφέρει επίσης ότι ο 74χρονος Ε/Κ Κώστας Δαλίτης, ο οποίος απήχθη από τις κατοχικές δυνάμεις την περασμένη Κυριακή, αφέθη χθες ελεύθερος.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 17 May 2001 - 7:24:03 UTC