Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/5/2001 Οι χθεσινές χωριστές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η νεροποντή που ξέσπασε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, η δίκη που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με κατηγορούμενο τον Χρίστο Στάγκο, ο οποίος ενάγεται από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ και το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο για δυσφήμισή τους, η απαγωγή 74χρονου συνταξιούχου από τους Τούρκους και η απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών ως προς το θέμα της δεσμευτικής πρότασής τους για εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο μέτωπο στον 'ιερό πόλεμο'" ότι νέο μέτωπο στον "ιερό πόλεμο" των Κυπρίων ιεραρχών (μέχρι τελικής πτώσης αυτή τη φορά) αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της δίκης του κομμωτή Χρίστου Στάγκου, ο οποίος ενάγεται από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ και το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο για δυσφήμισή τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η χαλαζοθύελλα και η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξαν ξαφνικά χθες το μεσημέρι την πρωτεύουσα, ήταν αρκετή για να θέσει σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανταποκρίνετο σε κλήσεις για παροχή βοήθειας μέχρι και τις πρωινές ώρες.

Ο "Πολίτης" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόταση για απόρριψη" ότι στη λογική της τακτικής "στρίβειν διά του αρραβώνος" εδράζεται η δεσμευτική πρόταση την οποία υπέβαλε κατόπιν πολλού προβληματισμού η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών και η οποία όμως ελαχιστοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την πιθανότητα τελικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής. Αλλού αναφέρει ότι με μόνη εξαίρεση το ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος φάνηκε να μην ικανοποιείται από την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις επαφές του στην Αθήνα, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από την ενταξιακή πορεία και το Κυπριακό, οι άλλοι τέσσερις αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν με την εκτίμηση της κυβέρνησης, ότι δεν απαιτείται σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φλογερός ρασοφόρος" γράφει ότι σε παλλαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε η κηδεία του Νίκου Σαμψών, ενώ ο υιός του Σωτήρης είπε ότι "δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα καταθέσουμε τα όπλα αμαχητί". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η παθολογοανατόμος Ελένη Αντωνίου ανακοίνωσε χθες τα πρώτα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων που έγιναν σε δείγματα που λήφθηκαν από το δεκατετράχρονο Γιώργο Χατζηδημήτρη και αναφέροντας ότι στους πνεύμονες υπάρχουν κάποια ευρήματα, όπως πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση των τριχοειδών αγγείων, ενώ παρατηρείται μια καταπληξία των πνευμόνων.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κληρίδης αδειάζει Αλέκο" ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έστειλε χθες μήνυμα μέσω του ΓΓ του ΑΚΕΛ με το οποίο ζητεί να χαμηλώσουν οι τόνοι σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για τις παρανομίες της στην Κύπρο. Τα κόμματα με τη σειρά τους ανταλλάσουν πυρά, επειδή διαφωνούν με τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί η απόφαση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι άκαρπες, πολλαπλές προσπάθειες της Αστυνομίας για ανεύρεση του 48χρονου ακτινολόγου Γιώργου Κιννή έχουν εξανεμίσει πια και τις αμυδρές ελπίδες που τρέφονταν ότι ο εξαφανισθείς βρίσκεται εν ζωή.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Βλέπουν επικίνδυνη τροπή", γράφει στο κύριο θέμα ότι Αγκυρα και Ραούφ Ντενκτάς επιτρατεύουν την προσφιλή μέθοδο της κινδυνολογίας και εξαγγέλουν τον οριστικό ενταφιασμό της διαδικασίας των συνομιλιών. Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν στην αξιολόγηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα. Γράφει επίσης ότι και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης έχει προβεί σε έρευνες αναφορικά με ενδεχόμενες δραστηριότητες του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν και της ομάδας του στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Επικίνδυνη σχοινοβασία" και γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισε στο παρά πέντε την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της διεύθυνσης των ΚΑ και της πλειοψηφίας των ξένων εμπειρογνωμόνων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή τα οποία είναι πολύπλοκα και ανυπέρβλητα. Η "Χ" γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις απήγαγαν την περασμένη Κυριακή τον 74χρονο Κώστα Δαλίτη από τη Λευκωσία ενώ οδηγούσε το μοτοποδήλατό του στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας - Λάρνακας και διέταξαν την τριήμερη "κράτησή" του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι ΚΑ υποβάλλουν προσφορά για Ολυμπιακή" αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές υπέβαλαν χθες οριστική και δεσμευτική προσφορά για το μεγαλύτερο μερίδιο της Ολυμπιακής που αντιμετωπίζει προβλήματα. Γράφει ότι η προσφορά έγινε υπό όρους και προϋποθέσεις που αφορούν εγγυήσεις, διευκολύνσεις και υποχρεώσεις από πλευράς του ελληνικού κράτους. Γράφει επίσης ότι συνολικά 467.182 Κύπριοι θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαϊου 2001.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 15 May 2001 - 5:24:04 UTC