Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/05/2001 Ο θάνατος του Νίκου Σαμψών, η απόφαση που θα εκδώσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο ερευνώντα λειτουργού που θα διερευνήσει τυχόν διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων στην υπόθεση των ερυθροποιητινών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Φόρμουλα λύσης - ένταξης από ΕΕ και ΝΑΤΟ" ότι αργά αλλά σταθερά οικοδομείται μεταξύ της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η λύση που θα επιτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το 2004, με το πρώτο κύμα διεύρυνσης, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι οποίες δημοσιεύονται στο χθεσινό αθηναϊκό Τύπο, "μετά τη διαπίστωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί με ή χωρίς τους Τουρκοκύπριους". Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η Μάχη" δημοσιεύει πρωτοσέλιδα και υπό τον τίτλο "Εφυγε ο άτρωτος" ολοσέλιδη φωτογραφία του ιδρυτή των εφημερίδων "Η Μάχη" και "Το Θάρρος" Νίκου Σαμψών, ο οποίος πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 66 χρόνων νικημένος από τον καρκίνο. Στο προσκέφαλο του βρίσκονταν στις τελευταίες του στιγμές η σύζυγός του Βέρα Σαμψών και τα δυο του παιδιά, Σωτήρης και Μίνα. Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία, ενώ η σορός του θα εκτεθεί στα γραφεία της εφημερίδας του από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ανοιξιάτικες καταιγίδες ενέσκηψαν χθες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλά προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ερυθρο-ποιούν τη νήσσαν" ότι σε "νέο κυκεώνα ερευνών" ξαναμπαίνει η υπόθεση των ερυθροποιητινών μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη αναφορικά με το σκάνδαλο. Χθες η κυβέρνηση προχώρησε κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Λάζαρου Σαββίδη στη θέση του ερευνώντος λειτουργού για μια εκ νέου εξέταση του θέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "στάση ανοχής" τηρεί η κυβέρνηση έναντι των δηλώσεων του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου χωρίς λύση του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Θύελλα αντιδράσεων" γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων" προκάλεσε το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας για το "σκάνδαλο" των ερυθροποιητινών, ενώ η δήλωση του Αλέκου Μαρκίδη περί "χάους" στη διακίνηση του φαρμάκου ανάγκασε τον Υπουργό Υγείας να περάσει στην αντεπίθεση. Αλλού αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως σε μια εφημερίδα και έναν υφιστάμενό του, τον Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, αναφερόταν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στις προχθεσινές δηλώσεις του ότι κάποιοι δεν τον ήθελαν να παρευρίσκεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τ/Κ: Κύμα τρομοκρατίας" γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς οργανώνει πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, ενώ ταυτόχρονα Τ/Κ και άλλοι που αντιδρούν στο κατοχικό καθεστώς δέχονται "ασφυκτικές πιέσεις" να εγκαταλείψουν το ψευδοκράτος. Γράφει επίσης ότι ξένοι διπλωμάτες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες και εκτιμούν ότι το κύμα τρομοκρατίας καθοδηγείται από την ?γκυρα. Σε άλλο θέμα γράφει για "μυστήρια εξαφάνιση" εδώ και 48 ώρες του προϊσταμένου του Ακτινολογικού Τμήματος Λεμεσού, 45χρονου Γιώργου Κιννή, για τη ζωή του οποίου εκφράζονται φόβοι από την αστυνομία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δύναμη από τη δύναμη του λαού" γράφει ότι οι εργαζόμενοι της Πάφου "υποσχέθηκαν να δώσουν δύναμη από τη δύναμή τους στο ΑΚΕΛ για να βγει ενισχυμένο και με δυνατή φωνή στη Βουλή. Αυτή τη διαβεβαίωση πήρε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου". Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ", σύμφωνα με το οποίο τα Ηνωμένα Εθνη και η ΕΕ με "προχωρημένες παραχωρήσεις" θέλουν να "δελεάσουν" την Τ/κ πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο θέμα το "λιθοβολισμό μέχρι θανάτου" δύο εφήβων από το Ισραήλ οι οποίοι βρέθηκαν χθες νεκροί σε σπηλιά στη Δυτική Οχθη. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίσκεψη στην Κύπρο του κοινοτικού επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπερν, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο να εφαρμόσει τη νομοθεσία για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών μέσα στα χρονικά πλαίσια που η ίδια έβαλε ως στόχο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 10 May 2001 - 6:24:03 UTC