Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 28/04/2001 Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Πανίκου Τζιακούρμα και το θέμα της ενδεχόμενης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κηδεία της μητέρας του Πανίκου, Ελένης, οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν ενδείκνυται περαιτέρω έρευνα υπό τη μορφή διεξαγωγής ποινικής ανάκρισης για τις υπερβάσεις στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, οι πληροφορίες για τις κινήσεις των τρίτων στο Κυπριακό, η άνοδος του Δείκτη στο ΧΑΚ και η επίδοση στον Υπουργό Οικονομικών της έκθεσης του εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη για την αναδόμηση της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα "Συνομιλίες το καλοκαίρι" ότι αθόρυβα αλλά μεθοδικά εργάζονται οι ΗΠΑ για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εμμέσως πλην σαφώς ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης παραπέμπει τους έχοντες την εξουσία (στην προκειμένη περίπτωση τον Εφορο Συνεργατικών Εταιρειών Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη) στην εξέταση της ποινής της παύσης στον Νίκο Πιττοκοπίτη και τους άλλους αξιωματούχους του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, βάσει των εκθέσεων των δυο ερευνών που έγιναν.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αποθρασύνθηκαν οι προστάτες" αναφέρει ότι ανατριχιαστικές στιγμές έζησε στα χέρια δύο απαγωγέων ο 22χρονος Αντρέας Αντρέου από το Δάλι, ιδιοκτήτης μπυραρίας. Οι δυο απαγωγείς απαίτησαν από τον Αντρέου να τους καταβάλλει κάθε μήνα χρηματικό ποσό ύψους 250 λίρες με αντάλλαγμα την προστασία της μπιραρίας, την οποία προτίθεται να λειτουργήσει σύντομα στο Δάλι. Αλλού σημειώνει ότι αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν επιβάλλουν τη μείωση των επιτοκίων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ενώπιον ευθυνών η Τουρκία για την απαγωγή" ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει η οικογένεια Τζιακούρμα, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ όπως αναφέρει η εφημερίδα δάκρυσαν και οι πέτρες χθες στην κηδεία της ηρωικής μητέρας Ελένης Τζιακούρμα, η θυσία της οποίας χάρισε την ελευθερία στο γιό της, Πανίκο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι λύπη εξέφρασε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ουμπέρ Βετρίν για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού τον περασμένο Γενάρη και δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κόλαφος κατά Αλ. Μαρκίδη" σημειώνει ότι κόλαφος κατά του Γενικού Εισαγγελέα χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η δήλωση του δικαστή Φοίβου Ζωμενή, για την εκπληκτικά μεγάλη ταχύτητα με την οποία ενήργησε ο Αλέκος Μαρκίδης στην υπόθεση της δίωξης του αστυνομικού ρεπορτάζ του "Σίγμα" Δημήτρη Μάμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πίστωση χρόνου ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα στην υποβολή της έκθεσης του Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα ο Αλβαρο ντε Σότο αιτήθηκε παράτασης χρόνου και εκτιμά ότι η παρούσα περίοδος δεν είναι η καταλληλότερη για ουσιαστική δραστηριότητα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Θα του δώσουν κι άλλα" ότι τρόπους εξευμενισμού του Ντενκτάς αναζητούν τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία θεωρούν πως αυτή είναι η μόνη οδός για να επανέλθει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη άρχισε ήδη τη διαμόρφωση σεναρίων που αποσκοπούν στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το ερχόμενο καλοκαίρι. Αλλού σημειώνεται ότι σε κινητοποίηση τέθηκε από προχθές το βράδυ η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία μετά τη λήψη δύο νέων πληροφοριών, περί ενδεχόμενης άφιξης λαθρομεταναστών στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στο εδώλιο η Τουρκία" αναφέρει ότι το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε γιατί "η κατοχή είναι εκεί" έστειλε με χθεσινές δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: "Σήμερα ήταν ο Τζιακούρμας, αύριο μπορεί να είναι άλλος". Ταυτόχρονα, εισηγήθηκε συλλογικούς χειρισμούς και στο διεθνή χώρο για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που επικρέμονται, χωρίς εκμετάλλευση της τραγωδίας Τζιακούρμα για εσωτερική κατανάλωση. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι παραδόθηκε χθες επίσημα στον Υπουργό Οικονομικών η μελέτη για την αναδόμηση της Κυπριακής Κεφαλαιαγοράς, που διενήργησε ο εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σοκ για επιχειρηματία που έχασε το δρόμο του και υπεβλήθη σε έλεγχο για κατασκοπεία" ότι Βρετανός, διευθυντής εταιρείας στην Κύπρο, εξεπλάγη όταν η Αστυνομία πήγε στο ξενοδοχείο του λόγω υποψιών ότι κατασκόπευε επειδή σταμάτησε σε ένα δρόμο για να ελέγξει το χάρτη του ενώ επέστρεφε με αυτοκίνητο ενοικιάσεως από την Πάφο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές άρχισαν την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στη Βαρσοβία και θα αρχίσει από 4 Μαϊου την πραγματοποίηση πτήσεων προς τη Βουδαπέστη.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" με κύριο τίτλο "Εκρηξη τιμών στη μικρή κεφαλαιοποίηση" αναφέρει ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η σημαντική άνοδος στο ΧΑΚ έχει "γερά" θεμέλια, καθώς τα νέα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν συνοδεύτηκαν και από τους υψηλότερους ημερήσιους όγκους συναλλαγών που καταγράφηκαν ως τώρα φέτος. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι χωρίς την έγκριση των υπό ένταξη εταιρειών κύλησε η προχθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ αφού η έλλειψη χρόνου και τα μη ικανοποιητικά στοιχεία που παρέθεσαν οι δυο εταιρείες δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους διοικούντες για να αποφανθούν.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ερευνες σε 'φούσκες'" ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε έρευνες για εταιρείες που έχουν γνωρίσει σημαντική μείωση στην τιμή της μετοχής τους σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο όρος "σημαντική μείωση" ερμηνεύεται ως διαφορά 10%. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι με αφορμή εισαγωγή του Ν. Συλικιώτη στη δημοσιογραφική διάσκεψη του ΑΚΕΛ για θέματα παιδείας, το αρμόδιο Υπουργείο διευκρίνισε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία το 2000 αποτελούσαν το 5,4% του ΑΕΠ (και όχι 4% όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης) και το 14,4% του συνόλου του Προϋπολογισμού (και όχι το 10%).

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" με κύριο τίτλο "Ράλι ανόδου στην αγορά" αναφέρει ότι το ΧΑΚ συνέχισε για ένατη μέρα το αδιάκοπο ράλι αγγίζοντας το κρίσιμο επίπεδο των 200 μονάδων για πρώτη φορά μετά τις 12 Μαρτίου, καθώς εκατοντάδες μικροεπενδυτές επανήλθαν στην αγορά ανεβάζοντας τον όγκο συναλλαγών στα 17,8 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι το 2005 θα έχει απελευθερωθεί κατά 100% η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Αυτό προβλέπει προκαταρκτική οδηγία της ΕΕ, με την οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η Κύπρος.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 28 April 2001 - 7:24:03 UTC