Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 9/04/2001 Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ σε δύο χρόνια, η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον , τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών στις Βρυξέλλες του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο χθεσινός αδόκητος θάνατος 4χρονου που έπεσε σε λάκκο στη Λάρνακα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποστήριξη για συνομιλίες - ένταξη" ότι λίγες μόνο ώρες μετά τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί μέσα στα δυο χρόνια, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είναι έτοιμος να αναλύσει στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, τη θέση της Κύπρου για ένταξη και πριν ακόμα τη λύση, αλλά και την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσέλθει σε νέο γύρο συνομιλιών, αν εγκαταλείψει την αρνητική στάση ο Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού σημειώνει ότι τετράχρονος, ο Δημήτρης Κωνσταντή, πνίγηκε χθες το απόγευμα σε λάκκο -παγίδα που βρίσκεται σε χώρο ανεγειρόμενης οικία.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Αγώνας για απελευθέρωση σκλαβωμένων εδαφών" αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας της Κυριακής των Βαϊων απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συστράτευση για τον κοινό στόχο, "που είναι να απελευθερώσουμε τα σκλαβωμένα εδάφη μας, τα ιερά προσκυνήματα και τους τάφους των πατέρων μας". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι άγνωστοι έκαψαν τις πρωινές ώρες χθες την ελληνική σημαία που βρισκόταν υψωμένη στον ιστό του οικήματος όπου στεγάζονται η τοπική επιτροπή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, τα γραφεία της ΣΕΚ και τα εθνικόφρονα σωματεία, στο Συνοικισμό Μακάριος ο Γ' στις Καμάρες Λάρνακας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στις Βρυξέλλες μέσω Ουάσιγκτον" ότι το ενδεχόμενο - με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση Ντενκτάς και Αγκυρας - να μην εξευρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα έως το χρόνο ένταξης στην ΕΕ φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανόν. Εξ ου και η κυπριακή κυβέρνηση επιζητεί από τώρα να διασφαλίσει ότι κατά την κρίσιμη ημερομηνία της ένταξης της χώρα μας στην ΕΕ, δεν θα βρεθούν κάποιοι οι οποίοι θα εγείρουν ενστάσεις επικαλούμενοι την εκκρεμότητα του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία "ανάβει το φως" για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανακατασκευής και αντικατάστασης των κινητήρων των γαλλικών αρμάτων ΑΜΧ 30Β2.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ομοβροντία κατά Σημίτη" αναφέρει ότι "ομοβροντία" κατά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη εξαπέλυσαν πολιτικοί, διπλωματικοί και δημοσιογραφικοί παράγοντες, για τις περικοπές των αμυντικών δαπανών και την επαναπροσεγγιστική πολιτική με την Τουρκία. "Γενική είναι η εκτίμηση ότι η πολιτική αυτή είναι εθνικά πολύ επικίνδυνη, διότι η Αθήνα δίνει συνεχώς στην Αγκυρα χωρίς να πάρει τίποτε μέχρι στιγμής, εκτός από την αρνητική της στάση στο Κυπριακό και τη διεκδικητική της εμμονή στο Αιγαίο". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εβδομάδα προβληματισμού είναι αυτή για το θέμα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ζητούν κρίσιμες αποκλίσεις" ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ΕΕ να είναι πιο ευέλικτη στο θέμα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στα κρίσιμα για τη λύση του Κυπριακού ζητήματα των περιουσιών και της ασφάλειας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΕΕ και των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφερόμενος στο θέμα των αθίγγανων είπε ότι μελετά διάφορες επιλογές αλλά προς το παρόν δεν θα αποκαλύψει τους υπό επιλογή χώρους για φιλοξενία τους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Μια πατρίδα: Δικαίωση των Καβάζογλου - Μισιαούλη" αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για τους Καβάζογλου-Μισιαούλη ότι "η πλευράς μας είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού". Είπε ότι καθήκον όλων είναι να βεβαιώσουμε ότι θα ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, έστω και αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η εφημερίδα παρουσιάζει πρωτοσέλιδα τις εκδηλώσεις χαράς των οπαδών της Ομόνοιας για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος μετά από οκτώ χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 9 April 2001 - 6:24:04 UTC