Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 7/04/2001 Το Κυπριακό, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία, πληροφορίες για παρατυπίες σε Συνεργατικά, η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Σταθεροποιητικού Ταμείου για το ΧΑΚ και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κοσμογονίες στα ελληνοτουρκικά" γράφει ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για παραχώρηση δανείου ύψους 12 δις δολαρίων για ενίσχυση της Τουρκίας, προκαλεί την ανησυχία των κυπριακών κομμάτων ότι υπάρχει κίνδυνος παραγκωνισμού του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης χαρακτήρισε χθες "ανεπαρκώς πληροφορημένους" όσους κατηγορούν την κυβέρνηση και τον ίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ.

"Η Μάχη" στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ληστεία με άνεση" και αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λεμεσό. Η Αστυνομία μετά από ανθρωποκυνηγητό συνέλαβε τον 27χρονο Πανίκο Χαραλάμπους στο Καντού, ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου στο οποίο επιβιβάστηκε ο ληστής, σύμφωνα με μαρτυρία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι "κάτοχος της μπάλας στο γήπεδο" είναι η Βουλή και εναπόκειται σε αυτήν αν θα προχωρήσει σε αλλαγές και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Νέα Κρούσματα σε Συνεργατικά" γράφει ότι σύμφωνα με επιστολή του Έφορου Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη διαπιστώθηκε ότι στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Άχνας, "εκδόθηκαν εγγυητικές επιστολές χωρίς οποιαδήποτε εξασφάλιση, ενώ οι καθυστερήσεις των δανείων ανέρχονται στο 42%". Γράφει επίσης ότι ο κ. Χλωρακιώτης παρέδωσε στο Υπουργείο Εμπορίου κατάλογο 12 Συνεργατικών στις οποίες διαπιστώθηκαν υπερβάσεις αξιωματούχων. Αλλού αναφέρεται στις επαφές του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στις ΗΠΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά τις οποίες προβαίνει σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στο κενό ο Παπανδρέου" γράφει ότι "στο κενό" βρίσκεται η πολιτική επαναπροσέγγισης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος παρά την αδιάλλακτη στάση του Τούρκου ομολόγου του Ισμαϊλ Τζεμ για το Κυπριακό, δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Τουρκία στην εξασφάλιση δανείου 12 δις δολαρίων από την ΕΕ για αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης. Αλλού γράφει ότι το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ για το ΕΣΥ, "δεν κράτησε πολύ", αφού οι τροπολογίες του Υπουργείου Υγείας άφησαν τελικά ανικανοποίητη την ΠΑΣΥΔΥ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Εξευμενισμός του Ντενκτάς" γράφει ότι η Ουάσιγκτον επανέρχεται στο σενάριο για μετάβαση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στην Ουάσιγκτον για επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσής του για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι μεγάλη άνοδος "μετ' εμποδίων" σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρία του ΧΑΚ με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 170 μονάδες κλείνοντας με άνοδο της τάξης του 2,07 τοις εκατό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ιδιωτικοποίησαν αυθαίρετα τη Τράπεζα Αναπτύξεως" γράφει ότι με "αυθαίρετες και αδιαφανείς" διαδικασίες η κυβέρνηση φαίνεται να ιδιωτικοποίησε την Τράπεζα Αναπτύξεως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία παραχωρήθηκε το 38% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου για το φάκελο της Κύπρου δήλωσε ότι "επώνυμοι και ψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι και όσοι είχαν πρόσβαση στα αρχεία της ΚΥΠ" κατάστρεψαν ή εξαφάνισαν φακέλους οι οποίοι τους εμπλέκουν στο προδοτικό πραξικόπημα του 1974. Γράφει επίσης ότι χθες κατάθεσε στην Επιτροπή ο Σπύρος Κυπριανού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κυνηγώντας τα σερβικά λεφτά: η Κύπρος έστειλε 25 φακέλους με στοιχεία" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση απέστειλε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 25 φακέλους με στοιχεία που ενδεχομένως να αφορούν Σέρβους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης καλωσόρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα "να μην μείνει στο ράφι, όπως τα υπόλοιπα".

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επενδυτές - Ψηφοφόροι: το μήλο της προεκλογικής έριδος" γράφει ότι η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νέα πρόταση που προβλέπει χρηματοδότηση του Σταθεροποιητικού Ταμείου από τα έσοδα του τέλους επί των συναλλαγών, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΝΕΟ επικρίνουν την κυβέρνηση και το ΚΙΣΟΣ ζητά την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι ο Έλληνας εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης συστήνει "σταδιακή υλοποίηση μέτρων" στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου αυτή να καταστεί "εσωτερικά υγιής".

Σημ.: Οι εφημερίδες "Επενδυτική" και "Οικονομική" δεν παρελήφθηκαν στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 7 April 2001 - 8:24:03 UTC