Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 28/03/2001 Η απεργία που πραγματοποιούν οι δημόσιοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι που αντιτίθενται στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ) είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι περισσότερες εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος είναι η διορθωτική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, νέα δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές, οι κομματικές αντιαπαραθέσεις ενόψει εκλογών και η έκρηξη σε τουαλέτες του Λυκείου Πολεμιδιών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Βάζουν λουκέτο, προκαλείται χάος» γράφει ότι λουκέτο στις εργασίες τους, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου χάος, βάζουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι και τραπεζικοί, αφού κατέρχονται σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία αντιτιθέμενοι στην προώθηση του ΕΣΥ για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής. Αλλού προβάλει δηλώσεις εκπροσώπων της Λαϊκής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν υπήρξε τίποτα παράτυπο ή παράνομο στις συναλλαγές της Λαϊκής με υπεράκτιες εταιρείες και τράπεζες της Γιουγκοσλαβίας.

«Η Μάχη» στην κύρια είδηση, με τίτλο «Μαθητές ανατίναξαν σχολείο στη Λεμεσό» γράφει ότι φόβος και πανικός προκλήθηκε στο Λύκειο Πολεμιδιών από "ισχυρή έκρηξη βόμβας με αυτοσχέδιο μηχανισμό τύπου υδροσωλήνα", αναφέροντας ότι συνελήφθη ο δράστης, ενώ καταζητείται ο δεύτερος. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το λιμάνι Λάρνακας προχωρεί η κυβέρνηση με στόχο να καθιερωθεί ως το πρώτο επιβατικό λιμάνι της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» στο βασικό θέμα με τίτλο «Το ΕΣΥ περνά εν μέσω απεργίας» γράφει ότι το πολυσυζητημένο και πολυχρονισμένο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ οδηγεί σήμερα σε παράλυση τη δημόσια υπηρεσία και κρατά κλειστές τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι η στάση αποχής του ΔΗΚΟ υποβοηθεί την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση για την έκδοση της νέας διορθωμένης έκθεσης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο σε αντίθεση με την αντιπολίτευση.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Διμέτωπη εκλογική μάχη» προβάλει έρευνα που πραγματοποίησε το "Cyprus College" από τις 10-15 Μαρτίου, με δείγμα 1054 ατόμων, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», ότι μειώθηκε η διαφορά μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ κατά 4,1% έναντι 6,1% του περασμένου μήνα, με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 8, 7%. Το ΑΚΕΛ προηγείται με ποσοστό 32,2% έναντι 28,1% του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι πνεύμα συναντίληψης επικράτησε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών και των Αρχών του Χρηματιστηρίου, στην οποία συζητήθηκαν μέτρα για επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του ΧΑΚ, καθώς και οι τρόποι ρύθμισης εισαγωγής νέων εταιρειών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βάζουν λουκέτο στο κράτος" ότι παραλύουν σήμερα όλες οι κρατικές υπηρεσίες και ο τραπεζικός τομέας και η Κύπρος αποκλείεται από τον έξω κόσμο καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε μια πτήση από και προς το νησί, ως αποτέλεσμα των δυναμικών αντιδράσεων εναντίον το ΕΣΥ. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξέδωσαν διορθωτική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, από την οποίαν όμως απουσιάζουν και πάλιν αναφορές σε κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως αυτό των προσφύγων, αγνοουμένων και των περιουσιών.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Ανάχωμα στην κρίση αξιών" και γράφει ότι προτάσεις προς ενίσχυση των υφιστάμενων θεσμών και δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν ως "αναχώματα" στο ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη χρήματος κατέθεσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει ότι "εντύπωση και ερωτηματικά" προκαλεί στο ΑΚΕΛ το γεγονός ότι το μόνο κόμμα που αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του κόμματος στο περιθώριο εκδήλωσης αλληλεγγύης με τον αγώνα του κυπριακού λαού στις Βρυξέλλες, είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus mail" στην κύρια είδηση γράφει ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νοσοκομεία, αεροδρόμια, κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες λόγω απεργίας των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη προώθηση του ΕΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει για την ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου 200 μίλια από τις ακτές της Κύπρου από αμερικανική εταιρεία, η οποία ερευνούσε για τον εντοπισμό ισραηλινού υποβρυχίου που χάθηκε πριν από 31 χρόνια.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι "χάος" θα προκληθεί σήμερα σε πολλούς τομείς της οικονομίας στην Κύπρο από την απεργία στο δημόσιο και τον τραπεζικό κυρίως τομέα. Αλλού γράφει για την απεργία των υπαλλήλων της εφημερίδας "Απογευματινή" έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", ο οποίος αγόρασε το τίτλο της εφημερίδας και θα εκδίδει δική του εφημερίδα με το ίδιο όνομα, με αποτέλεσμα να "παραβιάζονται τα δικαιώματά τους".

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 28 March 2001 - 7:24:04 UTC