Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/03/2001 Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επανέναρξη της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, οι ανησυχίες των αρμοδίων αρχών για έξαρση της εγκληματικότητας, η επικείμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ και η επιστολή Κληρίδη για απαγόρευση του ρουσφετιού, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κληρίδης: Κόψτε το ρουσφέτι" αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε όλους τους πολιτειακούς λειτουργούς με αρμοδιότητα σε θέματα προσλήψεων, διορισμών, προαγωγών και άλλων επισημαίνοντάς τους τις ευθύνες που προκύπτουν μετά από νόμο που ψήφισε η Βουλή για ποινικοποίηση του ρουσφετιού. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος είπε ότι αυτή την περίοδο γίνεται πολλή δουλειά για να συνεχιστεί η διαδικασία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σωματοφύλακες για τον Θεμιστοκλέους" γράφει ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δεσμοφυλάκων, απειλείται τώρα και η ζωή του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα προστασίας του. Αλλού γράφει ότι για τις 9 Απριλίου στην Ουάσινγκτον έχει διευθετηθεί συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την απαντητική επιστολή του Πάουελ σε συγχαρητήριο μήνυμα του Κασουλίδη στην οποίαν επαναβεβαιώθηκε η θέση των ΗΠΑ για συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Και η κυβέρνηση συσκέπτεται" γράφει ότι με συσκέψεις επί συσκέψεων, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και επιτροπές προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την έξαρση της εγκληματικότητας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι φραστικούς ακροβατισμούς, χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική πολιτική επί του Κυπριακού περιέχει το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που ανακοίνωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δραματική ανατροπή" γράφει ότι δραματική είναι η ανατροπή των δημογραφικών δεδομένων στα κατεχόμενα ένεκα του εποικιστικού ρεύματος και ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι έποικοι φτάνουν τις περίπου 110 χιλιάδες και σε συνδυασμό με τη μετανάστευση των Τ/Κ, οι έποικοι έχουν μετατραπεί σε πλειοψηφία. Αλλού γράφει για ενδεχόμενο μετατόπισης της συζήτησης των νομοθετικών ρυθμίσεων που αναφέρονται σε προτάσεις βουλευτών για τη φορολόγηση των κερδών από το ΧΑΚ και την κατάργηση του χρηματιστηριακού τέλους, για την περίοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φόβοι για πολύ χειρότερα" γράφει ότι οι ανησυχίες και της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών για το κλιμακούμενο έγκλημα έχουν ενταθεί. Αλλού γράφει ότι εισαγόμενο νερό διαπιστώθηκε ότι περιείχε ψευδομονάδες και απαγορεύτηκε η διάθεσή του στην Κύπρο και γράφει ότι οι μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν κατά το συνήθη έλεγχο, που διενεργείται προτού επιτραπεί η εισαγωγή του στη χώρα. Γράφει ότι ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και δεν αποκλείεται να διαφεύγουν της προσοχής των αρμοδίων ακατάλληλες ποσότητες για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κίνηση εντυπωσιασμού από Κληρίδη" αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αξιωματούχους του κράτους για τη ποινικοποίηση του ρουσφετιού και γράφει ότι πολιτικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ενέργεια αυτή του Προέδρου Κληρίδη "αποτελεί περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού παρά ουσίας". Αλλού γράφει ότι σε αντιφάσεις πέφτουν συνέχεια οι "μάρτυρες" κατηγορίας στα κατεχόμενα στην υπόθεση του Πανίκου Τζιακούρμα και γράφει ότι χθες παρουσιάστηκε σε ψευδοδικαστήριο ο κύριος λεγόμενος μάρτυρας που είναι ψευδοαστυνομικός.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χθες έδωσε λίγο χρονικό περιθώριο για να αποφασίσει σχετικά με πρόταση βουλευτή ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παγοποιούν τα χρέη ατόμων που προέρχονται από δανεισμό για να "παίξουν" στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά υπόθεση ρίψη πυροβολισμών εναντίον λεωφορείου που μετέφερε 46 οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας δεύτερης κατηγορίας.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 20 March 2001 - 7:24:03 UTC