Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/3/2001 Οι επαφές και οι δηλώσεις χθες στη Λευκωσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτζαν Ντίνκιτς καθώς και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Κιθ Βαζ, οι επαφές Κυπρίων βουλευτών στη Μόσχα, τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στο εξωτερικό και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο καθώς και οι ενδοκομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δισεκατομμύρια μέσα σε βαλίτσες" ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντζαν Ντίνκιτς ισχυρίστηκε ότι μυθώδη ποσά μεταφέρονταν μέσα σε βαλίτσες με ειδικές πτήσεις από το Βελιγράδι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο "κλειδί στη διακίνηση των χρημάτων αυτών την τελευταία δεκαετία". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με το σύνθημα "Τολμηρά υπεύθυνοι" κατέρχονται στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι ΕΔΗ, οι οποίοι προσδοκούν ότι θα αλλάξει η εικόνα των δημοσκοπήσεων και θα συγκεντρώσουν τα ποσοστά των δυο κομμάτων που συνενώθηκαν, του ΑΔΗΣΟΚ και των Ελευθέρων Δημοκρατών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παγκύπριος συγκλονισμός" σημειώνει ότι συγκλονίστηκε το παγκύπριο από την τραγική τύχη της Χρυστάλλας Κωστάκη Κρασιά, 34 χρόνων, νηπιαγωγού από το Παραλίμνι, που έχασε τη ζωή της αδόκητα, μετά τον τοκετό του τέταρτου της παιδιού. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε χθες την παραπομπή του πρώην Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο Χαράλαμπου Καψού στο Κακουργιοδικείο, το οποίο θα συνέλθει στις 4 Απριλίου στη Λευκωσία.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολλά λόγια κανένα στοιχείο" ότι παρά το θόρυβο, ο οποίος έχει προκληθεί για τα γιουγκοσλαβικά κεφάλαια και την εμπλοκή της Κύπρου στη διαδικασία της παράνομης "εξαγωγής" τους από τη χώρα, κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει κατατεθεί από τους αξιωματούχους του Βελιγραδίου, που βρίσκονται στο νησί, και το οποίο θα μπορούσε να υποβοηθήσει στη διερεύνηση του όλου θέματος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι "πονοκέφαλο" προκαλεί στα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΗ η διάσταση απόψεων σχετικά με τις αναφορές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην προεκλογική εκστρατεία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Χορός' εκατομμυρίων" αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας έχει εντοπίσει στο νησί μας ένα λογαριασμό, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο όνομα συγγενικού προσώπου του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλού σημειώνει ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο και με τη νέα σύνθεση της Βουλής, θα επανασυζητηθεί το πολύκροτο θέμα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας παρόλες τις εντατικές προσπάθειες του Υπουργού Υγείας να το επαναφέρει και να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής πριν από τη διάλυσή της.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε δαίδαλο λογαριασμών" ότι μέσα σε ένα χαώδες οικονομικό δίκτυο όπου οι νόμιμες πράξεις σμίγουν με τις παράνομες, τα κρατικά κεφάλαια με τα ιδιωτικά, και τα χρήματα διακινούνται σε δεκάδες λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο, αναζητούν οι Γιουγκοσλάβοι τα δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται ότι καταχράστηκε και εξήγαγε στο εξωτερικό ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και συνεργάτες του. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η επέκταση των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού δημιουργεί πανικό στην Ευρώπη ενώ στην Κύπρο ο Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε χθες ότι εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που συνιστά η ΕΕ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Διεκδικούν δεν επαιτούν" αναφέρει ότι την ανάγκη όπως υπάρξει από τον κρατικό προϋπολογισμό μέριμνα ώστε να αυξηθούν οι συντάξεις, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως οι κτίστες της ζωής και όλων εκείνων των ωφελημάτων που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε, δεν αναγνωρίζονται στο βαθμό που πρέπει από την οικονομία. Αλλού η εφημερίδα προβάλει τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Κασιάνοφ που είχε χθες στη Μόσχα η υπό τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβία Μλάτζαν Ντίνκιτς δήλωσε χθες ότι η Κύπρος υπήρξε "ο κύριος προορισμός για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" από τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ του 1991 και του 1994. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Κιθ Βαζ εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι ο μόνος τρόπος για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και ότι ο ίδιος παρότρυνε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 March 2001 - 7:24:03 UTC