Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου KΥΠΕ - 05/03/2001 Οι χθεσινές εκλογικές συνελεύσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και οι δηλώσεις των αρχηγών των δυο κομμάτων, οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία για το θέμα του αφθώδους πυρετού μετά τον εντοπισμό περιστατικών στην Τουρκία και η προχθεσινή εγκληματική ενέργεια σε βάρος δεσμοφύλακα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "ΔΗΣΥ: Η βάση ψήφισε για νέο ξεκίνημα" ότι κατά την εκλογική συνέλευση Λευκωσίας του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλο το συναγερμικό κόσμο σε νέο ξεκίνημα για να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν το κόμμα "μουδιασμένο". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με σκοπό τη δημιουργία "προστατευτικής ασπίδας" κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που εντοπίστηκαν στην Τουρκία.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Ο Σωτήρης Σαμψών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ" γράφει ότι σε πανηγυρική ατμόσφαιρα οι εκλογικές συνελεύσεις του ΔΗΣΥ εξέλεξαν χθες τους 51 υποψηφίους του ΔΗΣΥ στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λεμεσού και Λάρνακας. Ανάμεσα στους επιλεγέντες ο Διευθυντής της "Μάχης" και του "Θάρρους", Σωτήρης Σαμψών ο οποίος εξελέγη τέταρτος στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι έδρα στη Βουλή διεκδικούν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες στη Λευκωσία το 4ο Τακτικό Συνέδριό τους.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μένουν πίσω οι βουλευτές" ότι σαφέστατο μήνυμα, ότι νεαρά στελέχη θα αντικαταστήσουν αριθμό βουλευτών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, στέλνεται από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο, μετά την επιβεβαιωμένη πληροφορία ότι στη γειτονική Τουρκία εμφανίστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλιμακώνεται η σύγκρουση" αναφέρει ότι με την πάροδο των ημερών ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η μεταξύ τους σύγκρουση κλιμακώνεται, παρόλο ότι μέχρι τις βουλευτικές εκλογές υπολείπονται ακόμη δυόμισι και πλέον μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 60ο έτος της ηλικίας στο 63ο επαναφέρει η κυβέρνηση με αφορμή την εισήγηση του αναλογιστή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ο ιδιωτικός τομέας συνταξιοδοτείται στα 67.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Τα σχήματα της μάχης" γράφει ότι σε διάταξη μάχης βρίσκονται οι κομματικοί μηχανισμοί των δυο μεγάλων κομμάτων καθώς εντός της εβδομάδας εξαγγέλλουν τα ολοκληρωμένα ψηφοδέλτιά τους με τα οποία θα διεκδικήσουν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Αλλού σημειώνει ότι δεύτερο κτύπημα κατά δεσμοφύλακα επέφεραν προχθές βράδυ οι παράνομοι, ανατινάσσοντας το αυτοκίνητό του την ώρα που αυτός νοσηλεύεται για μήνες στο νοσοκομείο με σοβαρή ασθένεια. Πρόκειται για τη δεύτερη εγκληματική ενέργεια σε βάρος δεσμοφύλακα, το τελευταίο 24ωρο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εθνικό πρόβλημα τα ναρκωτικά" αναφέρει ότι την πολύ μεγάλη του ανησυχία για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε σχέση με την εγκληματικότητα και την εξάπλωση των ναρκωτικών εξέφρασε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση "να πάψει να έχει δεμένα τα χέρα και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα". Αλλού γράφει ότι μιλώντας στο περιθώριο της Εκλογικής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Επαρχίας Λευκωσίας ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η μορφή που θα πάρει το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές παρουσιάζει "μια ωραία εικόνα", σημειώνοντας ότι θα είναι "ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο σε όλες τις επαρχίες".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 5 March 2001 - 7:24:04 UTC