Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 2/3/2001 Τα προεκλογικά των κομμάτων ενόψει βουλευτικών εκλογών, ο σάλος που ξέσπασε με το βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη σε σχέση με το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, οι εισηγήσεις για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και κάποιες πληροφορίες για το Κυπριακό, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ομοβροντία κατά Πιττοκοπίτη" και γράφει "ότι ΔΗΣΥ, ΚΙΣΟΣ, ΕΔΗ, ΝΕΟ και Οικολόγοι επέκριναν τον Α' Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις υπερβάσεις στους λογαριασμούς του στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, ενώ το ΑΚΕΛ σίγησε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε να τον καλύψει". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την εισήγηση του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη για ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ με συμμετοχή τραπεζών, των ΕΠΕΥ, μελών του ΧΑΚ και άλλων φορέων.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Λαθρομετανάστες μας στέλνει ο Ντενκτάς" γράφει ότι "κερκόπορτα" αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά τα κατεχόμενα εδάφη μας με την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών και στη συνέχεια από τη διοχέτευσή τους στις ελεύθερες περιοχές σκόπιμα από τις κατοχικές αρχές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Βουλή ψήφισε χθες βράδυ νόμο που ποινικοποιεί το ρουσφέτι, αλλά ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές που το ψήφισαν δεν πιστεύουν ότι θα φέρει αξιοκρατία.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα αναφέρεται στα προεκλογικά κάτω από τον τίτλο "Οι λίστες του ΚΙΣΟΣ" και γράφει πως κορυφώνεται ο πυρετός διαβουλεύσεων στους Σοσιαλδημοκράτες για ενίσχυση του ψηφοδελτίου τους με εξωκομματικούς, ενώ σήμερα συνέρχεται έκτακτα το Πολιτικό Γραφείο για να επικυρώσει τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του στελεχών του ΚΕΑ. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκτιμά ότι το Κυπριακό παραμένει σχετικά ψηλά στις προτεραιότητες των ΗΠΑ, αλλά είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα από τις συναντήσεις του ΥΠΕΞ της χώρας με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πυρά κατά Μαρκίδη" γράφει πως πολιτικές και νομικές διαστάσεις παίρνει η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να διατάξει έρευνα εναντίον του δημοσιογράφου Δημήτρη Μάμα και της Χριστιάνας Ανδρέου, πρώην μνηστής του κατηγορουμένου Πέτρου Πατσαλίδη, για την πιθανότητα διάπραξης των ποινικών αδικημάτων της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία και καταφρόνηση του δικαστηρίου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν αναμένεται η κρίση στα κατεχόμενα να αλλάξει τα μυαλά του Ντενκτάς, αλλά ενδέχεται οι πιέσεις που δέχεται μελλοντικά να αποδειχθούν ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της λύσης.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεκλογικά μαχαιρώματα" την υπόθεση Πιττοκοπίτη, που είναι πρόεδρος της επιτροπής του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, και γράφει πως αυτή είναι μόνο η αρχή αφού η αναμέτρηση κατά την προεκλογική περίοδο προδιαγράφεται αδυσώπητη. Σε άλλη είδηση αποκαλύπτει επιστολή του Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, με ισχυρισμούς που στόχο έχουν την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Γράφει επίσης πως ο Ντενκτάς ζήτησε συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά δεν έγινε αποδεκτό μέχρι στιγμής το αίτημά του γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει τις επιδιώξεις του.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Επιτυχία του ΑΚΕΛ, επιτυχία της Κύπρου" προβάλλει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην εκλογική συνδιάσκεψη του κόμματός του για την επαρχία Κερύνειας στην οποία είπε πως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η πάλη του ΑΚΕΛ για ειρηνική επανένωση της Κύπρου και του λαού, για δικαίωση και επιστροφή. Σε άλλο θέμα γράφει πως νέα τετελεσμένα επιχειρούν οι Βρετανικές Βάσεις στην περιοχή Αγίου Νικολάου, αφού προχωρούν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιόκτητης γης με στόχο την επέκταση των κατασκοπευτικών τους ραντάρ.

Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Κύπρος απολυμαίνει τους αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο" αναφέρεται στην εφαρμογή από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας του μέτρου της απολύμανσης των παπουτσιών των ατόμων που έρχονται από τη Βρετανία, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του αφθώδους πυρετού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει της οποίας τρεις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να εκτελούν δρομολογημένες πτήσεις σε 22 προορισμούς, την οποία ο Υπουργός Συγκοινωνιών χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για πλήρη φιλελευθεροποίηση των αιθέρων.

Η "Cyprus Weekly" στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο "Η κυπριακή σύνδεση" γράφει πως οι βρετανικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο θα αποτελούν μέρος του παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης των ΗΠΑ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τις οποίες ανοικτά επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι θέτει εμπόδια στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στην Κύπρο, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Η "Weekly Review" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Εκλογική δημοσκόπηση σοκ για το ΔΗΣΥ" και αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ έχει προβάδισμα έξι τοις εκατόν έναντι του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του "ΣΙΓΜΑ". Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και προβάλλει δηλώσεις Τ/Κ οικονομολόγου ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει παρά να βελτιωθεί. Σημειώνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 2 March 2001 - 8:24:03 UTC