Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/02/2001 Οι νέες χθεσινές εγκληματικές ενέργειες που ήρθαν να προστεθούν στο ήδη μακρύ κατάλογο της δράσης των παρανόμων, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά την επιστροφή του χθες από την Αθήνα, τα αιτήματα που έθεσε ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών ο Σύνδεσμος Επενδυτών και η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς και η «κόντρα» ΑΚΕΛ και Υπουργού Γεωργίας για την αγροτική πολιτική είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Η Κύπρος στην ΕΕ το 2002» ότι την κατηγορηματική προειδοποίηση πως «ό,τι και να λέτε, όπως και να χαρακτηρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να το αντιληφθείτε ότι θα ενταχθεί το 2002 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άσχετα με το τι πιστεύετε ή θέλετε εσείς. Αυτό να το καταλάβετε καλά», απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΕ σε Τούρκους και Τ/Κ πολιτικούς και αξιωματούχους κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στη Βρετανία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των κατ'επιλογήν υποψηφίων του ΔΗΣΥ.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ιατρικό λάθος σκότωσε εθνοφρουρό» αναφέρει ότι "στη στρατιωτική γιατρό ρίχνει την ευθύνη για το θάνατο του στρατιώτη Ιωάννη Κυπριανίδη εκ Λεμεσού ο θανατικός ανακριτής, ο οποίος εξέτασε και διερεύνησε την υπόθεση". Η ετυμηγορία του ανακριτή είναι ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού οφείλεται σε οξεία μυοκαρδίτιδα (μη ιογενή) η οποία προκάλεσε πνευμονικό οίδημα το οποίο επέφερε το θάνατο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στους Νέους Ορίζοντες προσχώρησε ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου Ανδρέας Ευαγγέλου, ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΔΗΣΥ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Ηταν Τρίτη και δεκατρείς» ότι "χάος" είναι ίσως η μοναδική λέξη που μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στο ΧΑΚ. Το ΔΣ του Συνδέσμου Επενδυτών έθεσε χθες ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών 15 σημεία - αιτήματα, αξιώνοντας μεταξύ άλλων, να τεθούν σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής και άλλοι λειτουργοί του ΧΑΚ. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι σε μια δημοσκόπηση απέδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης το ερώτημα που υπέβαλε ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλντ Μπάντλερ για το θέμα των δύο χωριστών κρατών.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μπαράζ εκρήξεων» αναφέρει ότι λίγες μόνο ώρες μετά τις προχθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, με τις οποίες προσπάθησε να υποβαθμίσει την έξαρση των εγκληματικών ενεργειών στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, τρία νέα επεισόδια εκρήξεων βομβών και εμπρησμού στις δύο αυτές πόλεις, "ήρθαν να τον διαψεύσουν με τον πιο ... εκκωφαντικό τρόπο". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής Γιοχάνες Σβόμποτα χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό ως «ρεαλιστική και υπεύθυνη»!

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Φοβούνται τα χειρότερα» ότι σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθεται κυριολεκτικά η ηγεσία της Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα σοβαρών πληροφοριών, αλλά και ενδείξεων που υπάρχουν, για επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την παρανομία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι "απροκάλυπτη επίθεση" κατά του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα εξαπέλυσε χθες η ΟΕΒ, καταλογίζοντας του προσωπική ευθύνη για τη θέση του ΚΕΒΕ τόσο για το πάγωμα μισθών όσο και για το θέμα της ρύθμισης απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Η "Χαραυγή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Ιδού τα επιτεύγματά της" προβάλλει την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη στις επικρίσεις του Υπουργού Γεωργίας ότι η συμβολή του αγροτικού τομέα το 1992 ήταν 6,1%, το 1998 ήταν 4,3% και το 2000 μόνο 3,5% και ότι το 1993 δαπανήθηκαν περισσότερα στον τομέα της γεωργίας παρά το 2000. Γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζητά πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την πρόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών για ριζική ανανέωση του στόλου τους, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία, ο οποίος χαρακτήρισε "ελλιπή" την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην κύρια είδησή της με τίτλο "Ανησυχία για ευρωπαϊκή οδηγία για μεταλλαγμένα προϊόντα" σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που θα υποχρεώνει την Κύπρο να επιτρέπει την καλλιέργεια και την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων όταν καταστεί μέλος της ΕΕ. Γράφει ότι οι πρόσφυγες που ζουν σε συνοικισμό στα Λατσιά θα χάσουν την αυλή των σπιτιών τους λόγω λάθους που έγινε από το Τμήμα Πολεοδομίας αλλά οι διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν εισακούονται, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η οικονομική αγγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίλτο "Ξένο ενδιαφέρον θα ενισχύσει το ΧΑΚ;" γράφει ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου δυνατό να ενισχυθεί με εξωτερικές επενδύσεις αφού οι σημερινές τιμές παρουσιάζονται πολύ ελκυστικές στους ξένους. Γράφει ότι εκαντοτάδες επενδυτές αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο σε πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει ο ΠΑΣΕΧΑ απαιτώντας να τερματιστεί η βουτιά των τιμών των μετοχών και να υιοθετηθούν αποτελεσματικά μέτρα υποστήριξης της αγοράς.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 February 2001 - 7:24:04 UTC