Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 09/02/2001 Οι διαβουλεύσεις Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, οι κομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Κληρίδης κατέρριψε το μύθο" γράφει ότι το Προεδρικό "κατέρριψε χθες μια σημαντική διαστρέβλωση" του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ στην υπόθεση της απόρριψης των κονδυλίων για την προμήθεια των ελικοπτέρων "Μπελ", απαντώντας ότι ο ισχυρισμός ότι η νομοθεσία με βάση την οποίαν η Βουλή δεν ενέκρινε το κονδύλι είχε προταθεί από το 1985 από το ΔΗΣΥ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε αίτηση μέσω του ραδιοσταθμού "Αστρα" για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας παγκύπριου τηλεοπτικού σταθμού.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικίνδυνος ο Πτσαλίδης" γράφει ότι ο υπόδικος Πέτρος Πατσαλίδης προτού δραπετεύσει από τα χέρια της Αστυνομίας, έγραψε στο κελί του "ελευθερία ή θάνατος", "πράγμα που μαρτυρεί ότι είναι αποφασισμένος για όλα και θεωρείται από την Αστυνομία επικίνδυνος". Αλλού γράφει ότι στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν και τεθούν προς έγκριση οι νέοι κανονισμοί που αφορούν την καταβολή μισθών σε άνδρες και γυναίκες για εργασία ίσης αξίας, θέμα που απασχόλησε χθες την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα με τίτλο "Θερμό επεισόδιο ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ" γράφει ότι μερικούς μόνο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το ΔΗΚΟ στρέφεται εμφανώς προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ με στόχο να τους πείσει να το υποστηρίξουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ολοκληρώνει τις διεργασίες του αναφορικά με τους αριστίνδην υποψηφίους για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και σημειώνει ότι μετά τη Λάρνακα και τη Λευκωσία, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και στην Αμμόχωστο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οργή κατά υπουργού" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι "οργισμένος" από τη συμπεριφορά συγκεκριμένου υπουργού, ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών, οι οποίοι διοχετεύουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ απόρρητες πληροφορίες των αρχών ασφαλείας, οι οποίες σχετίζονται με δραστηριότητες κυκλωμάτων της παρανομίας και σχέδια καταπολέμησης των παρανομιών αυτών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να εξετάσει τις επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορά το Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σχέδιο δράσης για την Κύπρο" γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία συζητούν σήμερα, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, σχέδιο δράσης για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σε ζώνη υψηλού κινδύνου, με όλα τα φώτα συναγερμού να έχουν ανάψει κόκκινο, έχει περιέλθει από χθες το Χρηματιστήριο, αφού ο γενικός δείκτης τιμών μόλις που βρίσκεται πάνω από το "οχυρό" των 200 μονάδων και γράφει ότι η αγορά, είναι παγιδευμένη στο αρνητικό κλίμα και την κακή ψυχολογία που επηρεάζει πλέον μεγάλους και θεσμικούς επενδυτές.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ομηροι στις Βάσεις" γράφει ότι 45 οικονομικοί μετανάστες από το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν κρατούνται εδώ και δυόμισι χρόνια σε περιφραγμένο με συρματοπλέγματα χώρο, έκτασης 100 τ.μ. στη βρετανική βάση Δεκέλειας. Αλλού γράφει ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους, αφού έχει τεθεί το ερώτημα τι κάνουμε τώρα και γράφει ότι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι Αμερικανο-Βρετανοί προωθούν ιδέα χωριστών συναντήσεων του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η υπόθεση Τζιακούρμα αρχίζει" γράφει ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας εξαντλημένος και καταβεβλημένος, μετά τη δίμηνη φυλάκισή του στα κατεχόμενα, προσήλθε ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην Αμμόχωστο και ακούγοντας τις αβάσιμες κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών κατέρρευσε και άρχισε να κλαίει. Αλλού γράφει ότι όσοι δικηγόροι δεν ασκήσουν το επάγγελμά τους για περίοδο πέντε ετών, θα πρέπει να παρακάθονται ξανά στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, αν σχετική εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Ατακτα παιδιά' Αθήνα - Αγκυρα και Λευκωσία", γράφει ότι η Ουάσινγκτον έχει σοβαρότερα διεθνή θέματα και προβλήματα για να ασχοληθεί και δεν θα επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τρίγωνο Αθήνας - Αγκυρας - Λευκωσίας, σύμφωνα με το "παιδί του Κίσινγκερ" Ντόναλντ Ράμσφελντ, Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα χρησιμοποιήσουν τη θυγατρική τους εταιρεία Γιουροσύπρια για να "βάλουν πόδι", όπως γράφει η εφημερίδα, στο στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέσω των Μακεδονικών Αερογραμμών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τις υπεράκτιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως είπε χθες ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο Ομάρ Μετουάλι, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη. Αλλού γράφει ότι η Εκκλησία οδεύει προς μια νέα κρίση ύστερα από δύο μαραθώνιες συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου, που εξέτασε το θέμα της "συνωμοσίας" εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 February 2001 - 7:24:03 UTC