Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/1/2001 Οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας μετά τη χθεσινή απόρριψη από τους καθηγητές της πρότασης της κυβέρνησης, η αναμενόμενη αναβολή του έκτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας που αφορά την καταμέτρηση της πρόθεσης ψήφου που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη χθεσινή στάση εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων και στη σημερινή στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τάσσονται κατά της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή και στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων χθες στη Βουλή.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Η κρίση επιστρέφει στην παιδεία" ότι η κρίση στη μέση εκπαίδευση επανέρχεται χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις της αφού οι καθηγητές καταψήφισαν την πρόταση που οι ίδιοι είχαν υποβάλει στην κυβέρνηση για νέες θέσεις ανέλιξης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι παρά τις ενστάσεις του δικηγόρου του υπαρχηγού της αστυνομίας, Νίκου Σερδάρη, η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για να παυθεί ο κ. Σερδάρης από τον Πρόεδρο Κληρίδη μετά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη. Στον κ. Σερδάρη επιρρίπτονται ευθύνες για την καθυστέρηση στην αγορά παράκτιων ραντάρ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Νέα κρίση στην παιδεία" αναφέρει ότι νέα κρίση απειλείται στην παιδεία και πάλι καθώς οι καθηγητές απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση με ποσοστό 54,17%. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου κατήγγειλε ότι το θέμα των αγνοουμένων παραμένει καθηλωμένο από πρόσωπα εντός Κύπρου χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τα πρόσωπα αυτά.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στα όπλα πάλι οι καθηγητές" ότι η κρίση στην εκπαίδευση όχι μόνο δεν έχει ξεπερασθεί, αλλά με βάση τις χθεσινές εξελίξεις, φαίνεται ότι θα προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις με το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι το πολυσυζητημένο επί χρόνια σχέδιο νόμου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας κρίνεται σήμερα σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, εν μέσω αντιδράσεων που έχουν προκληθεί τόσο από τους τραπεζικούς όσο και από τους δημοσίους υπαλλήλους.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εμφύλιος καθηγητών" αναφέρει ότι η χθεσινή απόρριψη από τους καθηγητές της πρότασης του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουίου της ΟΕΛΜΕΚ και το Υπουργικού, για δημιουργία νέων θέσεων στη Μέση Εκπαίδευση, οδήγησε τον κλάδο σε πλήρη διάσπαση και σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ Αντώνη Δράκου και των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος που προέρχονται από το κόμμα του με αφορμή δημοσκόπηση που έκανε το ΡΙΚ και που παρουσίαζε το ΔΗΣΥ να έχει χαμηλότερα ποσοστά από το ΑΚΕΛ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα κι επικίνδυνα σενάρια" ότι νέα σενάρια διαμορφώνονται στην Τουρκία με στόχο την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τις μεθοδεύσεις Ευρωπαίων. Στην Αγκυρα, με εντολές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσφατη σύσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών, διπλωματών και στρατιωτικών, κατήρτισε εναλλακτικούς σχεδιασμούς αντίδρασης στο ενδεχόμενο η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με ανοικτές προσφορές θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αγορά των πέντε υπεράκτιων συστημάτων ραδιοεπισήμανσης έστω και αν η διαδικασία αυτή συνεπάγεται και καθυστέρηση.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πλήρης υπεροχή ΑΚΕΛ" αναφέρει ότι πρώτο με σημαντική διαφορά από το δεύτερο ΔΗΣΥ είναι το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας, την οποία διενήργησε η εταιρεία CYMAR και προβλήθηκε χθες από το ΡΙΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά την κατάργηση από τη Βουλή της θέσης του διευθυντή Τυπογραφικών Υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον Χρυσόστομο Σοφιανό αυτός έπαυσε να είναι δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Σοφιανός αρνείται να παραιτηθεί από Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τη θέση αυτή επιβάλλεται να διοριστεί δημόσιος υπάλληλος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι τράπεζες έβαλαν λουκέτο για δυο ώρες χθες, 24 ώρες πριν από το κλείσιμο για δυο ώρες και των κυβερνητικών γραφείων καθώς οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο για τα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει Εθνικό Σχέδιο Υγείας από το οποίο ζητούν να εξαιρεθούν. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε επίσημα χθες ότι ο έκτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό οδεύει προς αναβολή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην "αρνητική στάση" της τουρκικής πλευράς.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 18 January 2001 - 7:24:03 UTC