Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/01/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επιστολές με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει την στάση της τουρκικής πλευράς στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίσκεψη του Βρετανού ειδικού απεσταλμένου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, η απεργία των κυβερνητικών γιατρών, το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και οι πιθανές επιπτώσεις του στην Κύπρο και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αντίδραση από τον Κληρίδη" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολές με τις οποίες καταγγέλλει την τουρκική πλευρά στον Πρόεδρο και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στον Πρωθυπουργό της Σουηδίας που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά τη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, κάλεσε τον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και του θέματος Τζιακούρμα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χωρίς προβλήματα η απεργία των ιατρών" αναφέρει ότι απέδωσε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της χθεσινής 24ωρης παγκύπριας απεργίας των μελών της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών, οι οποίοι στη Γενική τους Συνέλευση έδωσαν προθεσμία 10 ημερών στο Υπουργείο για να θέσει ενώπιόν τους πρόταση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αλλού γράφει ότι 47χρονος υπάλληλος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ο Μιχαλάκης Κυριάκου, σκοτώθηκε χθες, ημέρα των γενεθλίων του, σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ουράνιο στην Πράσινη Γραμμή" αναφέρεται σε ραδιενεργό απειλή από τα κατεχόμενα αφού αμερικανικά άρματα που έχουν μεταφέρει στην Κύπρο οι Τούρκοι και βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης είναι εφοδιασμένα με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δημοκρατίας, όπως γράφει. Αλλού γράφει πως το Στρατοδικείο αθώωσε χθες τον Συνταγματάρχη Λοϊζο Φεσά, ο οποίος κατηγορούταν για την υπόθεση του Παραστρατιωτικού Επιτελείου, αφού δεν αποδείχθηκε, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον του.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πυρ και μανία οι γιατροί" αναφέρει ότι "δεκαήμερο αγωνίας" θα είναι το επόμενο για τον τομέα της δημόσιας υγείας, αφού αν μέσα σε 10 μέρες το Υπουργείο δεν υποβάλει προτάσεις με τις οποίες να ικανοποιεί τα αιτήματα των γιατρών, αυτοί θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες στη Γενική τους Συνέλευση. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε χθες σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον Αντώνη Φανιέρο και σε τρία χρόνια τον Χρίστο Χαρτούμπαλο για υπεξαίρεση μεγάλου αριθμού μετοχών, αξίας 143 χιλιάδων λιρών που ανήκουν στον Γεώργιο Μελέκκη από τη Δερύνεια.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ζητούμε άμεσες παρεμβάσεις" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές "προς πάσα κατεύθυνση", ενώ όλες οι πρεσβείες μας κινητοποιήθηκαν με στόχο την άμεση ανακοπή των διαδικασιών προσάρτησης των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, προσθέτει ο "Φ", ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις προτάσεις που υπέβαλε ο Άλφρεντ Μόουζες στην τουρκική πλευρά. Αλλού γράφει ότι από τη Δευτέρα η εκπαίδευση περνά από νέα δοκιμασία, αφού ο Υπουργός Παιδείας "άναψε το πράσινο φως" στους επιθεωρητές να επισκέπτονται τα σχολεία, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε τα μέλη της να μην τους επιτρέπουν την είσοδο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέκρωσαν χθες τα νοσοκομεία" γράφει ότι οι 460 κυβερνητικοί γιατροί έβαλαν λουκέτο στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις των Βρετανών και να ερευνήσει κατά πόσον υπάρχουν αποθηκευμένες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Τα νοσοκομεία προειδοποιούν και οι γιατροί προειδοποιούν πως έρχονται χειρότερα" αναφέρεται στην χθεσινή 24ωρη απεργία των κυβερνητικών γιατρών, στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι γιατροί στο δημόσιο εκτός από έναν που εργάζεται στην Πόλη Χρυσοχούς. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε χθες ότι δεν συμφέρει κανέναν η διακοπή της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "'Ανάσανε' ο δείκτης, αλλά προσοχή..." αναφέρει πως κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε γενικά σε στενό εύρος, αλλά οι αναλυτές της αγοράς συστήνουν προσοχή και σύνεση. Αλλού γράφει ότι μετά από εννιά ολόκληρες μέρες ο όγκος συναλλαγών κατόρθωσε να ξεπεράσει, έστω και οριακά, τα έντεκα εκατομμύρια λίρες, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,36 %, καταλήγοντας στις 243,37 μονάδες.

Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Προσοχή! στο βάθος... πυραμίδες" γράφει πως καινούριες δημόσιες εταιρείες "φορτώνουν" μετοχές σε άλλες συνδεδεμένες και ελεγχόμενες εταιρείες και στη "ράχη" ανυποψίαστων επενδυτών. Αλλού γράφει ότι στο πακέτο για φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης σε οχήματα και καπνικά έναντι κατάργησης εισφοράς για την άμυνα και αύξηση του αφορολόγητου ποσού.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Στα χνάρια της Κύκνος" αναφέρει ότι νέα τροπή πήρε η μάχη για έλεγχο της εταιρείας "Κύκνος", μετά τις αποκαλύψεις ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ των ατόμων που αγόραζαν μετοχές της "Κύκνος" και των δύο ομίλων που κονταροκτυπιούνταν για τον έλεγχο της εταιρείας αυτής. Αλλού γράφει ότι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι συνδρομητές της ΑΗΚ θα έχουν να καταβάλουν την ψηλότερη τιμή από την έναρξη της πετρελαϊκής κρίσης.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 January 2001 - 8:24:03 UTC