Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 10/01/2001 Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, η συνέχιση της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη Βουλή, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών και δηλώσεις για θέματα της ΑΤΗΚ είναι οι κύριες ειδήσεις στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πόλεμος συμφερόντων" ότι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που διαπλέκονται με συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κρύβονται πίσω από τον "ακήρυκτο πόλεμο" που έχουν εξαπολύσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών εναντίον της ΑΤΗΚ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιδίωξαν χθες το πρωί, και ως ένα βαθμό τα κατάφεραν, να συμφωνήσουν ως προς τις τροπολογίες που θα καταθέσουν απόψε στην Ολομέλεια για περικοπές στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2001.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Συνελήφθη βομβιστής" γράφει ότι απρόσμενη εξέλιξη είχε για την Αστυνομία η σύλληψη υπόπτου για την προχθεσινή επίθεση εναντίον της οικίας του Ανδρέα Αλεξάνδρου Κουρτελλή στα Πολεμίδια αφού ο ύποπτος Κωνσταντίνος Ιωάννου, 25 χρόνων από τα Πολεμίδια, αρνήθηκε συμμετοχή στη συγκεκιρμένη υπόθεση αλλά ομολόγησε ανάμειξή του σε άλλες βομβιστικές επιθέσεις του παρελθόντος. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις των συντεχνιών για τη φορολογική μεταρρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Χαστούκι στον Πουργουρίδη" ότι "μετέωρο" άφησε τον Χρίστο Πουργουρίδη ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος με τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ντίνο Μιχαηλίδη, άνοιξε την πόρτα της εκλογικής συνεργασίας με το ΑΔΗΚ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε αναζήτηση νέας φόρμουλας για συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, φαίνεται να στρέφονται τα Ηνωμένα Εθνη και οι Αμερικανοί μετά την αποτυχημένη προσπάθεια και του Αλφρεντ Μόουζες να πείσει τον Ντενκτάς να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο του εκ του σύνεγγυς διαλόγου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καταπέλτης ο Αβέρωφ" γράφει ότι η κυβέρνηση με δυναμική παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, καταδικάζει τις "αυθαιρεσίες και παρανομίες" της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται κάθε προοδευτική ενέργεια που προωθεί την ελευθεροποίηση και εξυγίανση της κρατικής μηχανής και όλων των Ημικρατικών Οργανισμών. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι προ κενών εδράνων αγόρευσαν χθες οι βουλευτές στη συζήτηση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς επικεντρωνόμενοι στο κυβερνητικό έργο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προσφυγή στο Σ. Ασφαλείας" ότι εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης του ορατού πλέον ενδεχομένου κατάρρευσης των διαδικασιών επεξεργάζεται η Λευκωσία, η οποία φαίνεται τώρα να εξετάζει σοβαρά την ιδέα για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης σημειώνει ότι με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, το Υπουργικό Συμβούλιο μελετά σήμερα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το θέμα του "σκανδάλου" με τα υπεράκτια ραντάρ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Το ΑΚΕΛ επιμένει" γράφει ότι την εμμονή του ΑΚΕΛ στο διορισμό υπηρεσιακών Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης επανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό εναντίον των συγκεκριμένων υπουργών, των οποίων ζητείται η αντικατάσταση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ενδείξεις καλής θέλησης από την επίσημη πλευρά αναμένουν οι κυβερνητικοί γιατροί, προκειμένου να πεισθούν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία, την οποία εξήγγειλαν για την Παρασκευή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες δήλωσε χθες ότι η αναγνώριση για τους Τουρκοκυπρίους μπορεί να υπάρξει μόνο ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν δήλωσε χθες στη Λευκωσία ότι η ένταξη στην ΕΕ έπαιξε μεγάλο ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του βορειοιρλανδικού προβλήματος και θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο ρόλο και για την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι η περσινή χρονιά ήταν ίσως από τις χειρότερες για τη χρηματιστηριακή αγορά, αφού μετά την εκτόξευση του δείκτη στο 687,78% το 1999, ακολούθησε μια διορθωτική πτώση 65% κατά το 2000, η οποία είχε αρνητικές επιδράσεις στους επενδυτές. Αλλού αναφέρει ότι με κυριότεορ χαρακτηριστικό τη στήριξη από τις τράπεζες προς τις μετοχές τους και την παρεχόμενη στήριξη από εταιρείς όπως Globalsoft, Λούης, Τσόκκος και CLR, ο γενικός δείκτης τιμών αποτίναξε την πτωτική του πορεία.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 10 January 2001 - 8:24:03 UTC