Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 3/01/2001 Η παρέμβαση του Γερμανού Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν για συνέχιση των συνομιλιών, αλλά και συνετισμό του Ντενκτάς, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι διακομματικές συνεργασίες και το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, τα πυρηνικά όπλα στις Βρετανικές Βάσεις, η υγεία του απαχθέντος από τις κατοχικές δυνάμεις Πανίκου Τζιακούρμα, αλλά και οι νέες αυξήσεις των τηλεφωνικών κλήσεων από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στην Κύπρο κατά το 2000 είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" στην κύρια είδηση κάτω από το τίτλο "Παρεμβαίνει ο Φερχόιγκεν" αναφέρει ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν είναι αποφασισμένος να συμβάλει οριστικά και θα επιδιώξει "με οικονομικό μοχλό να αλλάξει" τη στάση της Τουρκίας". Αλλού αναφέρεται στη μείωση των καυσίμων που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αλλά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα ελλείμματα των εταιρειών πετρελαιοειδών τα οποία φτάνουν τα 15 εκατομμύρια λίρες, όπως γράφει η εφημερίδα.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Η 'Μ' τα είπε πρώτη" αναφέρεται στις πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρετανικές Βάσεις κατείχαν πυρηνικά όπλα. Παραθέτει φωτοτυπία της "Μ" της 20ης Απριλίου 1962. Αλλού αναφέρεται στον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Νίκο Δήμου, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα απειλεί με αποκαλύψεις τον Υπουργό Άμυνας Σωκράτη Χάσικο, ζητώντας παράλληλα παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο "Πολίτης" στην κύρια είδηση με τίτλο "Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για τη υγεία του Τζιακούρμα", αναφέρεται στις δηλώσεις του Ανώτερου Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Βόντικ Σίμπορ, ότι γιατρός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο οποίος εξέτασε τον Τζιακούρμα, διέγνωσε υψηλό ζάχαρο, και αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της κυρίως προς το Λονδίνο για την απελευθέρωσή του. Σε άλλη είδηση γράφει για το νεοεισαχθέν σύστημα βαθμών ποινής για τις παραβάσεις του οδικού κώδικα, με το οποίο οι οδηγοί μπορούν ακόμα και να χάσουν το δίπλωμά τους.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Όργιο αυθαιρεσιών ΑΤΗΚ" αναφέρεται στις αυξήσεις που επέβαλε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου στις τηλεφωνικές κλήσεις, "εκμεταλλευόμενη το μονοπωλιακό καθεστώς" και συγκρουόμενη με την πολιτική της κυβέρνησης για ελευθεροποιήσεις και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλού γράφει για τη πρώτη συνεδρία του έτους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σημειώνοντας ότι "με τις πιο αρνητικές προοπτικές έκανε χθες την εμφάνισή του ο νέος χρόνος στο 'πάτωμα' του ΧΑΚ".

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι διακομματικές συνεργασίες και το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού και, όπως γράφει κάτω από τον τίτλο "Μετεκλογικός ανασχηματισμός", ο Πρόεδρος Κληρίδης καθησύχασε προσωρινά τους υπουργούς του με μια "σιβυλλική" δήλωση ότι τους περιμένει πολλή δουλειά μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εκτιμά ότι το σενάριο του ανασχηματισμού θα επανέλθει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει για τις κινητοποιήσεις των κυβερνητικών ιατρών και την απεργία που προκήρυξαν για την ερχόμενη Παρασκευή στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Δικαιώνεται το ΑΚΕΛ", γράφει ότι με την επιβεβαίωση της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στη Βάση Ακρωτηρίου κατά τη δεκαετία του '60, δικαιώνονται οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο. Αλλη είδηση είναι η αναδιαμόρφωση και ανασχεδιασμός των διοικητικών περιφερειών της Κύπρου από την κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Κλίντον στο τελευταίο σπρώξιμο για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε χθες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για να συζητήσουν τις αμερικανικές ειρηνευτικές προτάσεις, ενώ η βία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή και οι Ισραηλινοί εκφράζουν αμφιβολία για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Αλλού γράφει ότι δεκαεπτά άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά σε 134 τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρο το νησί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10 - 17 Δεκεμβρίου 2000.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", με τον τίτλο "'Γάμοι' 600 εκατομμυρίων λιρών μέσα στο 2000", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στην Κύπρο, κατά το 2000, κατέγραψαν ρεκόρ, φάνοντας τις 110 συνολικά και με αξία που υπολογίζεται στα 600,64 εκατομμύρια λίρες. Αλλο θέμα είναι η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στον καθορισμό της ισοτιμίας της κυπριακής λίρας μετά τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος, για πρώτη φορά, προκειμένου να αντισταθμισθεί η συνεχής πώληση από τις εμπορικές τράπεζες.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 January 2001 - 8:24:03 UTC