Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/12/2000 Η επίσκεψη χθες του Υπουργού Αμυνας στη στρατιωτική μονάδα της Κρήτης όπου βρίσκονται οι πύραυλοι S-300, η νέα προκλητική ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα, οι διεργασίες και διαβουλεύσεις για επίλυση της κρίσης στην παιδεία, οι αντιδράσεις των κομμάτων για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της αγοράς ελικοπτέρων για την Εθνική Φρουρά και ο χθεσινός σεισμός στη Λεμεσό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σε πλήρη ετοιμότητα οι S- 300" ότι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 σε στρατιωτική μονάδα της Κρήτης την οποία επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αποστολάκης, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη. Αλλού αναφέρει ότι ανακοίνωση - διαμαρτυρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τονίζει ότι το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη εξαπατά τους πολίτες και τους επαγγελματίες ότι με την πληρωμή αυξημένων δικαιωμάτων θα εξυπηρετηθούν αυθημερόν.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φοιτήτριες στην πορνεία" αναφέρει ότι οργανωμένο κύκλωμα πορνείας που προωθεί Κινεζούλες φοιτήτριες στον αγοραίο έρωτα συνέστησαν ομοεθνείς τους οι οποίοι φαίνεται να κάνουν χρυσές δουλειές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε νέες σοβαρές προκλήσεις προέβησαν χθες το απόγευμα οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή Πύλας - Περγάμου όπου με εκσκαφείς άνοιξαν χαρακώματα μεταξύ των κατοχικών φυλακίων τους, στο κατεχόμενο παράνομα από το 1974 ύψωμα πάνω από το μικτό χωριό Πύλα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Προς άρση αδιεξόδου" ότι αύριο στη Βουλή, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας, Υπουργείο Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ θα επιχειρήσουν, για μια ακόμα φορά, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Αλλού αναφέρει ότι σημαντικές συνεδρίες αναμένονται να πραγματοποιηθούν την προσεχή βδομάδα στην Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια της εξέτασης της οικονομικής κατάστασης και της διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής για το 2000 καθώς και οι προβλέψεις για το 2001.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κάρφωμα από Μπαρσίνι" γράφει ότι σε ειδική έκθεσή του για την Τουρκία με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, ο Ούγγρος βουλευτής Αντρας Μπαρσόνι, αφού "εξαφάνισε" το ρόλο του στρατού από τη ζωή της χώρας, εμφανίζει την Αγκυρα, μεταξύ άλλων, ως πηγή αξιών και αρχών και εισηγείται στο ΣτΕ τον τερματισμό του καθεστώτος επιτήρησης που επικρατεί σε βάρος της Τουρκίας, ένεκα της συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατιών αρχών. Αλλού γράφει ότι σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,6 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες στις 4.30μμ στη Λεμεσό, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Φοβούνται κρίση για την Κύπρο" γράφει ότι ορατές είναι οι ανησυχίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σοβαρή πιθανότητα να ξεσπάσει μια κρίση με άξονα την Κύπρο. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, οι φόβοι εστιάζονται στο ενδεχόμενο κάποιες χώρες να μη συναινέσουν στην ένταξη της Κύπρου, παρόλο που θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, λόγω μη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ολοένα και σκληρότερες γίνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια επηρεασμού των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων για την αγορά ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πρώτο με διάφορά το ΑΚΕΛ" αναφέρει ότι στην πρωτιά με πάνω από 30% χωρίς αναγωγή, βρίσκεται το ΑΚΕΛ σύμφωνα με δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν ο ΔΗΣΥ και το ΚΙΣΟΣ, ενώ ο Συναγερμός και στις δύο έρευνες που έγιναν παρουσιάζει συνεχή πτώση (4,5% - 5% ποσοστιαίες μονάδες) κάτι που έχει ανησυχήσει πολύ την ηγεσία του κόμματος. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστου Παναγόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει μια μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής στο άμεσα ορατό μέλλον.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χθες ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 της Εθνικής Φρουράς που έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ο Ελληνοκύπριος Πανίκος Τζιακούρμας, ο οποίος απήχθη κοντά στο Πέργαμος από τους Τουρκοκύπριους μπορεί να ελευθερωθεί αύριο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 17 December 2000 - 9:24:04 UTC