Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 7/12/000 Η παραβίαση του στάτους κβο από τους Τούρκους στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου, οι προθέσεις της Ε/κ πλευράς να ζητήσει εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αν ο Ντενκτάς δεν προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η απόφαση για υιοθέτηση από την Κύπρο όλων των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου των βοοειδών και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Κοινωνικές τομές στο φορολογικό" γράφει ότι αναμόρφωση, εκσυγχρονισμός και απλούστευση είναι οι κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης την οποία θα προτείνει η κυβέρνηση στα κόμματα και στους κοινωνικούς της εταίρους, στα πλαίσια διαλόγου για την εξεύρεση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Αλλού γράφει ότι η Ε/κ πλευρά θα επιδιώξει την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για λήψη μέτρων, σε περίπτωση που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υλοποιήσει την απόφασή του και δεν συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη στο τέλος Ιανουαρίου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Μίζες εκατομμυρίων για τα 'Μπελ'" γράφει ότι μίζες εκατομμυρίων λιρών από την αγορά ελικοπτέρων έχουν "λαδώσει" τα μυαλά μερικών πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι πιέζουν έντονα ώστε να μην προχωρήσει το Υπουργείο Αμυνας στην αγορά των τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου "Μπελ". Αλλού γράφει ότι ναυάγησε τελικά το ταξίδι Κυπρίων στην Κωνσταντινούπολη αφού δεν δόθηκαν οι απαραίτητες βίζες που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Το γεγονός πληροφορήθηκε ο διοργανωτής του ταξιδίου από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος είπε πως ίσως μελλοντικά να πραγματοποιηθεί η εκδρομή για την οποίαν ενδιαφέρθηκαν πέραν των 150 προσώπων.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εγγραφο Κόση για τα όπλα Αναστασιάδη" γράφει ότι επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Νίκου Κόση επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα η εφημερίδα αποκάλυψε για εμπόριο όπλων μέσω Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι κατηγορίες ενατίον δικηγόρων διατύπωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου για δημιουργία, όπως είπε, τεχνητών διαφορών στο θέμα των λαθρομεταναστών κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Νίκου Παπαευσταθίου, που ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει σχετικά στοιχεία.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Φρένο στον εφιάλτη" γράφει ότι μετά το διατροφικό εφιάλτη που δημιουργήθηκε σε όλη την Ευρώπη από την ασθένεια των βοοειδών και από τη χρήση κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων, η κυβέρνηση υιοθέτησε τις αποφάσεις των 15 Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το θέμα. Αλλού γράφει ότι σήμερα πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο για τροποποίηση του βασικού νόμου περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων, με την οποία, μεταξύ άλλων, αυξάνεται το ανώτατο όριο του εξώδικου προστίμου από 50 σε 100 λίρες. Γράφει ακόμη ότι το νομοσχέδιο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αλλαγές στην Αμμόχωστο" γράφει ότι οι Τούρκοι προβαίνουν σε παραβιάσεις του στάτους κβο στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου δημιουργώντας προσβάσεις εντός της περιφραγμένης πόλης και αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν μετακινήσει συρματοπλέγματα σε τμήμα της περιοχής και έχουν κατασκευάσει γήπεδο τένις. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η εφορία που πρωτοπαρουσιάσθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επανήλθε με ακόμα εντονότερο τρόπο χθες αφού οι τιμές απογειώθηκαν, τόσο στην κατηγορία των επίλεκτων τίτλων όσο και στους επιμέρους κλαδικούς.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Ρεκόρ συμμετοχής στο συνέδριο του ΑΚΕΛ" αναφέρεται στη διεξαγωγή του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ που αρχίζει σήμερα και γράφει ότι σύμφωνα με το ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, το συνέδριο, στο οποίο θα παραστούν συνολικά 60 αντιπροσωπείες από 43 χώρες, αποτελεί σταθμό στην πορεία του κόμματος. Αλλού γράφει ότι προς εκτόνωση οδηγείται η κρίση στην εκπαίδευση, τουλάχιστον προσωρινά, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία κατάφερε να φέρει τα αντιμαχόμενα μέρη σε διάλογο, με αποτέλεσμα να ανασταλούν τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο και γράφει ότι οι επενδυτές "έκαναν χθες χριστουγεννιάτικα ψώνια" στο ΧΑΚ αγοράζοντας μετοχές. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη γενική απεργία στα κατεχόμενα που ήδη έχει μπει στην τρίτη της μέρα. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη δέσμη οικονομικών μέτρων που έχει εφαρμόσει το κατοχικό καθεστώς. Στην απεργία παίρνουν μέρος συνολικά 17 εργατικές οργανώσεις.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 7 December 2000 - 11:55:40 UTC