Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 03/12/2000 Οι χειρισμοί της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και την εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, η προεδρολογία, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δασκάλους και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για το θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων "Μπελ" είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στην Κύπρο 1 δις του Μιλόσεβιτς" ότι σύμφωνα με δηλώσεις του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτιαν Ντίνκιτς Αμερικανοί ανακριτές εντόπισαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα οποία στάληκαν στην Κύπρο από το καθεστώς Μιλόσεβιτς μέσα στη δεκαετία του '90. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα κρίση σοβεί στο ΧΑΚ μετά την έκγριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει εξοργίσει το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει ετοιμάσει επιστολές ομαδικής παραίτησης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Λαζαρίδη" αναφέρει ότι σαφές προβάδισμα στην κούρσα για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2003 φαίνεται να παίρνει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης, αφού οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική υπεροχή έναντι των άλλων ανθυποψηφίων του. Αλλού σημειώνει ότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται για έγκριση στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, με χρονικό ορίζοντα το 2010.

"Ο Πολίτης" με κύριο τίτλο "Φρενάρει τον Τάσσο" αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ, λίγες μέρες πριν το συνέδριό του και ενόψει βουλευτικών εκλογών, ξεκαθαρίζει ότι κύριος στόχος είναι η πρωτιά στις εκλογές του Μαϊου. Σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης των βουλευτικων και προεδρικών που ωφελεί μονόπλευρα το ΔΗΚΟ, το οποίο λανσάρει από τώρα προεδρικό υποψήφιο, τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και ο Α. Χρίστου υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά δεν αποκλείεται ακόμα και κομματικός υποψήφιος. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λεμεσό, η διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης με τις "ρόζ βίζες" στην οποία κατηγορούμενοι είναι ο Πάμπος Αναστασιάδης 53 χρόνων, μηχανολόγος, και ο Μάριος Γιαλλούρης 50 χρόνων, ιδιοκτήτης μπυραρίας.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Διπλή κατάρρευση" ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και το Ελσίνκι κινδυνεύουν με κατάρρευση, αφήνοντας, όμως, πίσω τους κατοχυρωμένες τις τουρκικές κατακτήσεις στην Ευρώπη και τις αντίστοιχες συνομοσπονδιακές στην Κύπρο, όπως αυτές προκύπτουν μέσω της άτυπης Δέσμης Ανάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κατήγγειλε χθες ότι κάποιοι, που παρουσιάζονται ως εμπειρογνώμονες κι εξυπηρετούν συμφέροντα εταιριών, που πουλούν όπλα, ασκούν έντονες πιέσεις για να αποδεσμευθεί από τη Βουλή, στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης, το κονδύλι των 18 εκατομμυρίων λιρών, για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων "Μπελ".

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αναλαμβάνουν οι στρατηγοί" γράφει ότι τους χειρισμούς του Κυπριακού και των θεμάτων της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ έχουν αναλάβει οι στρατηγοί στην Αγκυρα. Στην τελευταία συνεδρίαση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη διάρκεια της οποία αποφασίστηκε η αποχώρηση του Ντενκτάς από τη διαδικασία του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το στρατιωτικό κατεστημένο επέβαλε πλήρως τις θέσεις του. Αλλού αναφέρει ότι το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών υπέβαλε προσφάτως αίτηση στην Αρχή Αερομεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επιτραπεί στη θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος Γιουροσίπρια και εκτέλεση δρομολογημένων πτήσεων, πέραν των ναυλωμένων στις οποίες η εταιρεία ειδικεύεται από της ιδρύσεώς της.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ανω - Κάτω" ότι τέλος φαίνεται να μπαίνει στην κρίση στη δημοτική εκπαίδευση μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των δασκάλων για μισθολογική αναβάθμιση. Ωστόσο, δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα απεργιακά μέτρα στη Μέση Εκπαίδευση, τα οποία δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν από αύριο Δευτέρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι είναι σίγουρο πως γίνεται παρακολούθηση από υπηρεσίες και του δικού του τηλεφώνου και άλλων παραγόντων εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους ότι δεν ευθύνεται η ΑΤΗΚ αλλά άλλες υπηρεσίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου άρχισε να επηρεάζει την οικονομία και ειδικοί λένε ότι τα χειρότερα έπονται. Και ενώ ένας αναλυτής προβλέπει ύφεση της οικονομίας, άλλοι δεν προχωρούν τόσο μακριά αλλά θεωρούν σίγουρη μια επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη. Αλλού αναφέρει ότι ο τέως Λεμεσού Χρύσανθος ανέλαβε χθες και πάλι τα καθήκοντά του μετά από διετή αργία στην οποία βρισκόταν για φερόμενα οικονομικά σκάνδαλα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 December 2000 - 22:38:20 UTC