Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/11/2000 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η χθεσινή δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα, ότι δεν θα προσέλεθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες εάν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η επίσκεψη στην Κύπρο του Εισηγητή στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Ζακ Πόος και οι επαφές του με την πολιτική ηγεσία του τόπου, η κακή κατάσταση των σφαγείων και συγκεκριμένα αυτού των Αγίων Τριμιθιάς, οι έρευνες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και η δέσμευση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης και Γυναικολογικής Κλινικής στο νέο Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέος ωμός εκβιασμός Ντενκτάς", γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς, ενόψει της συζήτησης στα Ηνωμένα Εθνη για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Κύπρο του Ειδικου Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, απειλεί από την Αγκυρα ότι δεν θα προσέλθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, εφ' όσον δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του, για την ύπαρξη στην Κύπρο δύο κρατών. Αλλη είδηση είναι η θετική απάντηση προχθές βράδυ του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας στην κυβερνητική πρόταση για απομάκρυνση του διυλιστηρίου πετρελαιοειδών.

Η "Μάχη", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φρένο Ντενκτάς στις συνομιλίες", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Ντενκτάς "νοιώθει δυνατός και θέλει αναγνώριση δύο κρατών" και ότι, παρά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων να μην αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αυτός δηλώνει από την Αγκυρα ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες και ότι για να υπάρξει ειρήνη (δήθεν) στο νησί πρέπει να αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έληξε χθες, μετά από δυο χρόνια, "η αργία που είχε επιβάλει η Ιερά Σύνοδος στο Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο".

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Θέατρο σκιών στην Αγκυρα", γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς απείλησε χθες στην Αγκυρα ότι θα αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών, εάν δεν αναγνωρισθεί η λεγόμενη "κυριαρχία" του ψευδοκράτους και η ανύπαρκτη "δημοκρατία" του, ενώ συγχρόνως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι η Αγκυρα "στηρίζει απόλυτα" την απόφαση του κ. Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίσκεψη στην Κύπρο και τις επαφές του κ. Πόος, ο οποίος δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι η κακή κατάσταση των σφαγείων και, με τον τίτλο "Σφαγεία ντροπής", γράφει ότι διάφορα κοινοτικά σφαγεία λειτουργούν με πρωτόγονα μέσα, χωρίς σωστή υγειονομική επιτήρηση, χωρίς τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, χωρίς εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό και χωρίς να πληρούν τους στοιχειώδεις κανονισμούς υγιεινής, με αποτέλεσμα να γίνονται "εστίες μόλυνσης που απειλούν θανάσιμα την υγεία του λαού". Αλλού γράφει ότι η ΑΗΚ διεξάγει έρευνα στην περιοχή της Αγίας Νάπας - Πρωταρά για να διαπιστώσει ποιοι από τους καταναλωτές έχουν κάνει παρεμβάσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των υποστατικών τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερο φορτίο ρεύματος απ' αυτό που τους χρεώνεται.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τινάζει τα πάντα στον αέρα", γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε την αποχώρηση από τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ο κ. Ντενκτάς έστειλε χθες το "τελεσίγραφο", ότι δεν θα προσέλθει στους επόμενους γύρους των συνομιλιών εάν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος. Σε άλλο θέμα γράφει για τα αυξημένα κρούσματα αρπαγής τσαντών ανύποπτων πολιτών και κυρίως τουριστριών στην περιοχή Αμαθούντος, με δράστες νεαρούς που διαφεύγουν χρησιμοποιώντας μοτοποδήλατα.

Η "Χαραυγή" γράφει στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο "Χρήσιμες πληροφορίες Χριστόφια στον Κληρίδη" ότι, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για να του διαβιβάσει "ορισμένες πληροφορίες και τοποθετήσεις" που είχε συναποκομίσει απο τις δικές του επαφές σχετικά με το Κυπριακό και που πιστεύει ότι θα φανούν χρήσιμες στον Πρόεδρο στους χειρισμούς που κάνει για επίλυση του προβλήματος. Αλλού γράφει για τη δέσμευση του κ. Σαββίδη για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης και Γυναικολογικής Κλινικής στο νέο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Δεκαεξάωρος ημερήσιος εφιάλτης για Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό", αναφέρεται στον εφιάλτη, όπως τον χαρακτηρίζει, που πέρασε για δύο μήνες 25χρονη Φιλιππινέζα εργαζόμενη ως οικιακή βοηθός στην Πάφο και σημειώνει ότι η γυναίκα εξέφρασε στην εφημερίδα παράπονα ότι οι αρχές δεν τήρησαν το νόμο κατά την εξέταση των παραπόνων της. Σε άλλο σημείο προβάλλει χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Θωμά, ο οποίος είπε ότι κινδυνεύει η υγεία των Λεμεσιανών από βιομηχανικά απόβλητα που ρίχνονται στη θάλασσα ανατολικά του νέου λιμανιού.

Ο "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Παγκόσμιο ρεκόρ" γράφει ότι μεταξύ των πορισμάτων της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 1999 αναφέρεται η περίπρωση εταιρείας που φέρεται να πέτυχε απόδοση 93058% σε κεφάλαια που επένδυσε στο εξωτερικό. Επένδυσε δηλαδή 3.300 λίρες και εισήγαγε στην Κύπρο μερίσματα 3,07 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι έχοντας διαπιστώσει σειρά αδυναμιών του συστήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία πρότεινε να γίνεται αποδεκτή η αξία που παρουσιάζεται στα τιμολόγια μόνο για τους εισαγωγικούς δασμούς, ενώ ο φόρος κατανάλωσης να υπολογίζεται βάσει της αξίας των οχημάτων στην εγγραφή, αλλά η Βουλή δεν ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο.

Η "Οικονομική" υπό τον τίτλο "Ευφορία από τη φορολογία" γράφει ότι "ένα σημαντικό κονδύλι από τη φορολογία των εισηγμένων εταιρειών εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο" και προσθέτει ότι το ποσό που πλήρωσαν οι νεοεισηγμένες εταιρείες αυξήθηκε κατά 208%. Αλλού αναφέρεται στο Χρηματιστήριο και γράφει ότι "απελπισμένοι επενδυτές που υπέστησαν τεράστιες ζημιές αναγκάζονται να βγάλουν στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα, χωράφια και διαμερίσματα σε μειωμένες τιμές, προκειμένου να καλύψουν πιεστικές υποχρεώσεις τους".

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Επενδυτική" δεν παρελήφθη από το ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 25 November 2000 - 10:14:32 UTC