Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 15/11/00

Το εκκλησιαστικό ζήτημα και η σύγκληση της Μείζονος Συνόδου που ασχολείται με τις κατηγορίες σε βάρος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η άσχημη κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), οι σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, οι κλιματολογικές αλλαγές και οι επιδράσεις στην περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η χρήση κινητών τηλεφώνων ως "αντιραντάρ" είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΧΑΚ: Με κομμένη ανάσα" γράφει ότι η χθεσινή λειτουργία του Χρηματιστηρίου πέρα από κάθε λογική, με το Γενικό Δείκτη να κατρακυλά σε μιαν πτώση χωρίς προηγούμενο, αποδίδεται από τους εμπειρογνώμονες "στην περυσινή παράλογη κατάσταση που επικρατούσε στο ΧΑΚ". Σε άλλη στήλη γράφει για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη ότι η πρόταση νόμου του κόμματός του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,4% συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Βουλής.

Η "Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Στο εδώλιο ο Αθανάσιος" γράφει ότι ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Μητροπολίτη Αθανάσιου "από το Μείζον Συνοδικό Δικαστήριο", από το οποίο έχουν εξαιρεθεί ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος, μετά από χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Μείζονος Συνόδου, ενώ αίτημα του Μητροπολίτη Αθανάσιου για εξαίρεση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου απορρίφθηκε. Αλλη είδηση είναι η εκφόρτωση χθες, στο λιμάνι Λεμεσού, στρατιωτικού υλικού και οχημάτων από τις δυνάμεις των Βρετανικών Βάσεων και οι αντιδράσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Για ποιον κτυπά η καμπάνα" γράφει ότι αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης των κατηγοριών κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και ότι, "μετά από έντονο παρασκήνιο, διαξιφισμούς και πολύωρες συζητήσεις" που έγιναν χθες, αρχίζει η δίκη, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανένας "για ποιον κτυπά η καμπάνα", αφού δεν αποκλείεται να συζητηθεί και θέμα συνωμοσίας εις βάρος του Μητροπολίτη Αθανάσιου, μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Μείζονος Συνόδου. Σε άλλο θέμα γράφει για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που άρχισε προχθές στη Χάγη και για δηλώσεις ξένων ειδικών επιστημόνων ότι οι κλιματολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο και ότι θα υπάρξουν περίοδοι μεγάλης λειψυδρίας, ξηρασίας και ανόδου της θερμοκρασίας.

Στη "Σημερινή" πρωτοσέλιδο θέμα κάτω από τον τίτλο "Περιουσίες στον αέρα" είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους επενδυτές που πήραν δάνεια από τις Τράπεζες για να επενδύσουν στο ΧΑΚ και οι οποίοι, λόγω της πτώσης στις τιμές των τίτλων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους και "κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο", ενώ οι περιουσίες τους εξανεμίζονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Αλλο θέμα είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων ως "αντιραντάρ" που εξουδετερώνουν τις συσκευές καταγραφής της ταχύτητας οχημάτων που χρησιμοποιεί η Τροχαία και η εξαγγελία της πρόθεσης της Αστυνομίας να διερευνήσει το θέμα και να εντοπίσει ποιες από τις τηλεφωνικές αυτές συσκευές έχουν τέτοια δυνατότητα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλανάται φάσμα καθαιρέσεων" γράφει ότι η Μείζων Σύνοδος συνέρχεται σήμερα το πρωί ως Συνοδικό Δικαστήριο για να εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου και στη συνέχεια, αναλόγως των στοιχείων που θα κατατεθούν, την υπόθεση συνωμοσίας εναντίον του. Σε άλλο θέμα γράφει για τις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, δεκαεπτά χρόνια μετά την ανακήρυξή του από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και είκοσι έξι (χρόνια) μετά την τουρκική εισβολή. Στις 10:00 σήμερα το πρωί θα ηχήσουν οι σειρήνες της Πολιτικής Αμυνας σε όλη την Κύπρο και όλος ο λαός έχει κληθεί από κόμματα και οργανώσεις να σταματήσει ό,τι κάνει και να βγει στους δρόμους για πέντε λεπτά και με το σύνθημα "να πέσει το τείχος" να καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Στη "Χαραυγή" πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "ΑΙΣ...ΧΑΚ!" είναι η χθεσινή άσχημη κατάσταση στο Χρηματιστήριο και, σ' αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπευθύνου του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος "σχολιάζοντας τη χθεσινή πανωλεθρία" στο ΧΑΚ, καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να "ξυπνήσει" και να προβεί σε έρευνα για τις μαζικές ρευστοποιήσεις και την κυκλοφορία χαλκευμένων πληροφοριών, λαμβάνοντας μέτρα συγχρόνως για τα διαδραματιζόμενα στο Χρηματιστήριο. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση αυξήσεων στα βασικά τέλη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για πρώην Επίσκοπο", γράφει ότι Δικαστήριο της Λευκωσίας χθες εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για το Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο, επειδή δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη δίκη όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη. Ο ίδιος απέδωσε το θέμα σε "παρεξήγηση" και ότι θα προσέλθει σήμερα στο Δικαστήριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξεύρεση των χρημάτων για την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο του 2002, έχοντας να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό άλλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 November 2000 - 10:34:42 UTC