Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/10/2000 Η κρίση στο Χρηματιστήριο και η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για λήψη μέτρων, θέματα που αφορούν το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος καθώς και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος" που βρίσκεται σε εξέλιξη, η καθυστέρηση στην αποπεράτωση του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας και η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον κυπριακό Τύπο σήμερα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Νέο Χρήμα στο Χακ" γράφει πως οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου κινητοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη βουτιά του δείκτη του ΧΑΚ και βοηθούμενοι από τους νόμους που ψήφισε χθες βράδυ η Βουλή αρχίζουν από σήμερα μια γιγαντιαία προσπάθεια ανόρθωσης της αγοράς. Αλλού, η εφημερίδα γράφει πως το δημόσιο ταμείο επιβαρύνεται κάθε βδομάδα με το ποσό των 50,000 λιρών Κύπρου για κάθε βδομάδα καθυστέρησης από το αρχικό χρονοδιάγραμμα - Φεβρουάριος 2002- που έχει τεθεί για την αποπεράτωση του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ξεροί στο πάτωμα" γράφει πως χθες ο δείκτης του ΧΑΚ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος και σημειώνει πως παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για ενίσχυση του χρηματιστηριακού θέσμου η κατακρύλα συνεχίστηκε. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην άσκηση "Νικηφόρος" που βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφει ότι στο πλαίσιο της άσκησης πέταξαν χθες πάνω από την Κύπρο αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τουρκικά μαχητικά και παρεμποδίστηκαν από άλλα ελληνικά αεροσκάφη.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Η Μεγάλη Σφαγή" αναφέρεται σε δημοσκοπήση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας η εταιρεία ΑΜΕΡ και γράφει πως η έρευνα αποκαλύπτει πως 8 στους 10 επενδυτές δηλώνουν ζημιωμένοι από τις επενδύσεις τους ενώ σημειώνει πως η μεγάλη πλεοιοψηφία των επενδυτών θεωρεί υπέυθυνους του χρηματιστες για την πτώση του ΧΑΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία φτάνει σήμερα στην Κύπρο για έλεγχο σχετικά με το αν υπάρχουν στο νησί τραπεζικοί λογαριασμοί του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στον αέρα το ΧΑΚ" γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου "τινάζεται στον αέρα με άστοχες κινήσεις και λανθασμένους χειρισμούς", υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει "ανάσα ζωής" στον θεσμό με την εξαγγελία μέτρων χωρίς αντίκρισμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως μία στις δέκα γυναίκες είναι θύμα του καρκίνου του μαστού και σημειώνει ότι η ασθένεια αυτή είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στην Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δείκτης σοβαρότητας" γράφει πως το ΑΚΕΛ κατάφερε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το ΧΑΚ να αποσοβήσει προβλεπτούς και απρόβλεπτους κινδύνους και στρεβλώσεις σε βάρος της χρηματιστιριακής αγοράς και της οικονομίας με δύο παρεμβάσεις βουλευτών του. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι κινητοποιήσεις για την ΑΤΑ συνεχίζονται και σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΠΕΟ επισκέφθηκαν διάφορους χώρους εργασίας στη Λευκωσία στο πλαίσο ενημέρωσης γύρω από το θέμα αυτό.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στόχος Ραντάρ και TOR-M1", γράφει πως ο κατάπλους του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Τζορτζ Ουάσιγκτον" ανοικτά της Κύπρου αποτελούσε εύσχημο τρόπο για έλεγχο των πραγματικών δυνατοτήτων του ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος καθώς και του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελεας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης παρέλαβε χθες το πόρισμα των ανακριτών για το θέμα της κρίσης στην Εκκλησία από το οποίο προκύπτει πως είναι πιθανή η ποινική δίωξη τριών ιερωμένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Αρχές σπέυδουν να σώσουν την αγορά" γράφει πως η Βουλή συνεδρίασε χθες βράδυ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την αγορά μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, το μόνο αποτέλσμα των οποίων ήταν να συνεχισθεί η πτώση του δείκτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις απευθείας επενδύσεις στη Μόσχα και η τέταρτη χώρα σε επένδύσεις σε όλη τη Ρωσική Συνομοσπονδία.

Η εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Συνεχίζονται οι θανατηφόρες συγκρούσεις" αναφέρεται στην κρίση στη Μέση Ανατολή και γράφει πως παρά τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και οι νεκροί αυξάνονται. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στα κατεχόμενα και γράφει πως οι Τουρκοκύπριοι έστειλαν στην Τουρκία και στον Ντενκτάς ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους.

Η εβδομαδιαία "The Weekly Review", κάτω από τον τίτλο "Οι Άραβες ενώνονται κάτω από τον Αράφατ" αναφέρεται επίσης στην συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδης ότι οι τρόφιμοι στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας μειώθηκαν σημαντικά τη δεκαετία που μας πέρασε, μετά την εφαρμογή προγράμματος αποϊδρυματοποίησης.

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 20 October 2000 - 10:52:04 UTC