Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 14/10/2000 Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις που θα έχει για την κυπριακή οικονομία, η ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό, ο ξεσηκωμός των επενδυτών λόγω της άσχημης κατάστασης στο ΧΑΚ, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο και ο καθορισμός του εύρους τιμών της έκδοσης της Τράπεζας Κύπρου για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει, στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πρωτοβουλία της Κύπρου", ότι πρωτοβουλία για φιλοξενία διάσκεψης κορυφής για το Μεσανατολικό στην Κύπρο και τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αποστέλλονταας προσωπικές επιστολές προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ. Αλλού αναφέρει ότι επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου σε όλους τους τομείς απειλούνται από την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αιματοκύλισμα στην Ιερουσαλήμ" αναφέρει ότι συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστινίους και τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά την έξοδο από τα τεμένη μετά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πεποίθηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την Κύπρο, εξέφρασε χθες ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μικαέλ Ελιγκάλ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Το έγκλημα" ότι μέρες "Ιντιφάτα" ζωντάνεψαν πάλι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη όπου οι γυμνές γροθιές και οι σφεντόνες των Παλαιστινίων αναμετρώνται με τις σφαίρες και το πείσμα του Ισραήλ που επιμένει πως το δίκαιο είναι η επιθυμία του ισχυρού. Αλλού αναφέρει ότι μόνο η σύμπραξη ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για τροποποίηση του εκλογικού νόμου και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως γίνονται ήδη κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αφού αριθμός βουλευτών του ΔΗΚΟ φαίνεται να ευνοεί αύξηση του εκλογικού μέτρου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ξεσηκωμός επενδυτών" αναφέρει ότι διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης παίρνει το χρηματιστηριακό "ναυάγιο" το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες τυραννεί χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη ώστε να διορθωθούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση οι θεσμικές και τεχνικές στρεβλώσεις, που παρέχουν απαράδεκτα προνόμια σε λίγους και ταυτόχρονα λειτουργούν σε βάρος του επενδυτικού κοινού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι καρδιοχειρουργικές μονάδες που λειτουργούν στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη των ασθενών, οι οποίοι ζητούν την ποιοτική αναβάθμισή τους.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Οικονομία: Μαύρα σύννεφα" ότι δύσκολες μέρες αναμένουν την οικονομία, αφού τόσο διεθνείς εξελίξεις (πετρέλαιο - δολάριο) όσο και τοπικές (πτώση χρηματιστηρίου) από τη μια δημιουργούν προϋποθέσεις για πληθωριστικές τάσεις, που θα πλήξουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, και από την άλλη επιβαρύνουν ένα ήδη βεβαρημένο αρνητικό κλίμα. Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να ακυρώσει τις προσφορές για την πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στη Μονή και να παγοποιήσει πλήρως το θέμα μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Η "Χαραυγή" με κυριο τίτλο "Εξεγείρονται οι επενδυτές" γράφει ότι επί ξύλου κρεμμάμενοι είναι πια χιλιάδες μικροεπενδυτές μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι οι αποταμιεύσεις τους ή οι περιουσίες τους μικρές ή μεγάλες έχουν μετατραπεί σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα κι ότι από τη μια μέρα στην άλλη έχουν πτωχεύσει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διαφορετική και αναβαθμισμένη θα είναι η φετινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", η οποία θα αρχίσει στις 17 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στις ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία μετά την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και επιθέσεις κατά βρετανικών και αμερικανικών στόχων στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ομάδα στήριξης επικρίνει την κυβέρνηση για κακομεταχείρηση των 275 λαθρομεταναστών, που επέστρεψαν πρόσφατα πίσω στο Λίβανο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" με κύριο τίτλο "Εξέγερση επενδυτών" αναφέρει ότι την ύστατη στιγμή ένα μόλις βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή η φωνή του επενδυτικού κοινού ακούστηκε χθες στεντόρεια και τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Αλλού γράφει ότι στην Αθήνα θα βρεθούν στις αρχές της βδομάδας ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Πάρις Λένας, ο Γενικος Διευθυντής Νώντας Μεταξάς και τέσσερις λειτουργοί του ΧΑΚ για επάφές με την ηγεσία του ΧΑΑ με σκοπό την επίτευξη στενής συνεργασίας μετξαύ τους.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στις 5.25 λίρες - 5.75 λίρες η Τράπεζα Κύπρου" ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει καθορίσει στις 3.100 δρχ (5,25 λίρες) κατώτατο και 3.400δρχ (5, 75 λίρες) ανώτατο το εύρος τιμής της έκδοσης των 39 εκατομμυρίων μετοχών της, τις οποίες θα εισάγει στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Αλλού γράφει ότι στις 87 ανήλθαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν το έτος που διανύουμε, αριθμός που αποτελεί επίδοση και τα κυπριακά χρονικά.

Η εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 14 October 2000 - 6:24:02 UTC