Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 05/10/2000 Το θέμα της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας και η παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας για τη διενέργεια ποινικής ανάκρισης σχετικά με δηλώσεις που έγιναν σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Το Κυπριακό και οι συζητήσεις για τη συνέχιση ή όχι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η διαχείριση των φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία και αποθήκες, η μεταφορά των παράνομων μεταναστών στο Λίβανο και οι καθυστερήσεις στις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ποινική ανάκριση για τους ιεράρχες", γράφει ότι οι προχθεσινές δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με "εξευτελιστικές αποκαλύψεις των μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση (του Μητροπολίτη Λεμεσού) Αθανάσιου προκάλεσαν παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης "προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συνωμοσίας για πρόκληση βλάβης στην υπόληψη άλλου προσώπου". Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος εμπλέκεται σε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Στη "Μάχη", πρωτοσέλιδη είδηση είναι η διαπίστωση "εξαφάνισης εκατοντάδων χαπιών αμφεταμίνης" και άλλων ελεγχόμενων φαρμάκων από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΓΝΛ) και, κάτω από τον τίτλο "Ξέφραγο αμπέλι το φαρμακείο του ΓΝΛ", γράφει πως σήμερα τίθενται σε διαθεσιμότητα δύο λειτουργοί του Υπουργείου, ενώ - όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του - ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης είναι αποφασισμένος "να βάλει το μαχαίρι ως το κόκαλο", στην προσπάθειά του να διερευνήσει όλες τις πτυχές της διαφαινόμενης παρανομίας. Σε άλλη θέση γράφει ότι, όπως προκύπτει από τις συνεχείς επιθεωρήσεις πλοίων υπό κυπριακή σημαία, τα κυπριακά κρουαζερόπλοια είναι ασφαλή.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο θέμα την κρίση στην κυπριακή Εκκλησία και με τον τίτλο "Ερευνα για συνωμοσία", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διέταξε χθες τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα με τις εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών, στις οποίες έγιναν "αποκαλύψεις για χρηματισμό προσώπων, ώστε να ψευδομαρτυρήσουν εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου". Αλλο θέμα είναι η μεγάλη καθυστέρηση (πέραν των οκτώ ωρών) σε πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από το Παρίσι προς τη Λάρνακα, η οποία προκάλεσε διαμαρτυρίες των επιβατών και επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας προς αποτροπή επεισοδίων.

Η "Σημερινή", σε πρωτοσέλιδη είδηση και κάτω από τον τίτλο "Κεραυνοί Αρχιεπισκόπου", γράφει ότι η κρίση στην Εκκλησία προσλαμβάνει "νέες, συγκλονιστικές διαστάσεις" και ότι, εκτός από την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος "παρενέβη δυναμικά" εκφράζοντας, σε χθεσινοβραδυνή συνένευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα", την υποστήριξή του προς το Λεμεσού Αθανάσιο και προειδοποιώντας τον Πάφου Χρυσόστομο πως "θα τιμωρηθεί με την ποινή της καθαίρεσης ως συκοφάντης". Αλλού γράφει για τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα την τροποποίηση ή όχι του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι επίσης το Εκκλησιαστικό και, με τον τίτλο "Αύριον η ημέρα της κρίσεως", γράφει ότι η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να είναι "θυελλώδης" και σ' αυτήν θα τεθεί είτε από τον Αρχιεπίσκοπο, είτε από άλλους συνοδικούς το θέμα της "κατ' ισχυρισμό συνωμοσίας κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού". Αλλη είδηση είναι η χθεσινή επιστροφή των παράνομων μεταναστών στο Λίβανο και οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου για την ύπαρξη ορισμένων κενών στις διακρατικές συμφωνίες με τη Συρία και το Λίβανο και ότι αυτές θα επανεξετασθούν μέχρι το τέλος του χρόνου σε τριμερή υπουργική συνάντηση.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρραγές μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας", γράφει για τις χθεσινές επαφές Κυπρίων πολιτικών στην Αθήνα και ιδιαίτερα για τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Ελλαδίτη ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, κατά τις οποίες ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και δήλωσε πως "μόνον έτσι μπορούμε να προωθήσουμε τη δίκαιη λύση του Κυπριακού". Σε άλλη είδηση γράφει ότι το 10ήμερο 16 - 26 Οκτωβρίου θεωρείται "ορόσημο" για το ΧΑΚ, γιατί στις 17 Οκτωβρίου αρχίζει η πρόσκληση για δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ "μια ημέρα προηγουμένως ο Ομιλος Λαϊκής θα εξαγγείλει σημαντικά δώρα για τους μετόχους".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε είδηση στην πρώτη σελίδα γράφει πως ξένοι εργαζόμενοι στην Κύπρο στον τομέα υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και δημοσιογράφοι, λογιστές, επιχειρηματίες ή καθηγητές και σε άλλους ανάλογους τομείς θα είναι ανάμεσα στους "λίγους εκλεκτούς" που θα δικαιούνται πενταετείς άδειες εργασίας, όπως επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Σε άλλη θέση γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον και πως μέσα στο 2001 θα πρέπει να διαφανεί αν οι συνομιλίες προχωρούν προς μια λύση ή όχι.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 5 October 2000 - 7:24:03 UTC