Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 23/09/00 Οι εξελίξεις στo πλαίσιo των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Νέας Υόρκης και η κατάθεση εγγράφου για το θέμα των περιουσιών από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, οι αντιδράσεις στην Κύπρο για τις προχθεσινές δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση για το θέμα των αιρέσεων, η αναμενόμενη νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων και χθεσινός καυγάς μεταξύ μαθητών δύο Λυκείων στη Λεμεσό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στόχος η λύση στο επόμενο εξάμηνο" ότι αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη και προσθέτει πως ως πρώτο βήμα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο νε Σότο θα υποβάλει νέα δέσμη ιδεών κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Γενεύη. Αλλού αναφέρει ότι ομάδες μαθητών του Λυκείου Πέτρου και Παύλου και του Λανιτείου Α' μετέτρεψαν χθες την οδό Αγίας Φυλάξεως σε πεδίο μάχης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ανιστόρητος ο Γιωργάκης" γράφει ότι "την ώρα που ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών έριχνε τα βέλη του ενάντια στον κυπριακό Τύπο και τον ελληνισμό, στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας διεξαγόταν συμπόσιο με θέμα Πορεία και προοπτικές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το Ελσίνκι". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Αμυνας επεξεργάζεται την υφιστάμενη νομοθεσία, αναφορικά με τους εθνοφρουρούς που δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης, ώστε να εκλείψει το αιώνιο πρόβλημα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Το σχέδιο για τις περιουσίες" ότι το σχέδιο ντε Σότο κατοχυρώνει το δικαίωμα επιστροφής, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, τίθενται ωστόσο περιορισμοί για τους οποίους με μια πρώτη ανάγνωση δεν είναι κανείς σε θέση να δώσει ακριβείς ερμηνείες. Αλλού αναφέρει ότι σαφή κάλυψη στους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα παρέσχε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το μπαράζ των επιθέσεων που έχει δεχθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Πνιγμός' δικαιωμάτων" γράφει ότι τη στιγμή που οι Αμερικανοί διέρρεαν πληροφορίες ότι ενδέχεται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό εντός ενός έτους, ο κ. ντε Σότο επέδιδε προψές στον Πρόεδρο Κληρίδη άτυπο και περίπλοκο έγγραφο επί του ζητήματος των περιουσιών στη βάση της Δέσμης Ιδεών Γκάλι. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι παγκόσμια επίδοση φιλασθένειας διεκδικεί το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών, ενώ η Διεύθυνση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβληματίζονται σοβαρά για την απαράδεκτη νοοτροπία που επικρατεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Περίεργες και περίπλοκες ιδέες" ότι τετρασέλιδο άτυπο έγγραφο για το κεφάλαιο των περιουσιών υπέβαλε στα μέρη ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο στο οποίο επιχειρεί να αξιοποιήσει απόψεις και των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρει ότι την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν σήμερα στον τόπο μας οι καρδιοπάθειες και το Καρδιολογικό Ιδρυμα Κύπρου υποστηρίζει ότι τα καρδιακά νοσήματα προκαλούν ένα θάνατο κάθε τέσσερις ώρες.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Κατ'οίκον εργασία..." αναφέρει ότι καθώς ολοκληρώνεται την Τρίτη ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, με δύο χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, οι δύο ηγέτες θα μεταφέρουν στην Κύπρο σημαντικό αριθμό προτάσεων - αρκετές με τη μορφή άτυπων εγγράφων - για όλες σχεδόν τις πτυχές του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι σίγουρη θεωρείται η αύξηση στην τιμή των καυσίμων κατά 1 σεντ στις αρχές Οκτωβρίου με βάση τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των λιανικών τιμών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει στο κύριο της θέμα δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι περισσότερες από 200 αιρέσεις λειτουργούν στην Κύπρο και ότι η αστυνομία δέχεται καθημερινά πολλά παράπονα για τις δραστηριότητές τους. Αλλού αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Αντώνης Καράς δήλωσε χθες ότι θα παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση υποκύψεις στις πιέσεις και μετακινήσει ραντάρ της Εθνικής Φρουράς από την κορυφή του Τροόδους γιατί όπωε ισχυρίζονται οι Βρετανοί επεμβαίνει στη λειτουργία των δικών τους ραντάρ.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "'Καίει' την οικονομία το πετρέλαιο" γράφει ότι η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του "μαύρου χρυσού" έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από το πετρέλαιο και στους μισθωτούς που απασχολούνται σε αυτές. Αλλού αναφέρει ότι στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ο δείκτης παρουσίασε άνοδο, μετά από τέσσερις συνεχείς πτώσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Ριζικές αλλαγές στα χρηματιστηριακά" αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ εισηγείται στο Υπουργείο Οικονομικών όπως το ίδιο να μπορεί να αλλοιώνει προς το δημόσιο συμφέρον την "επετηρίδα" με τη σειρά των εταιρειών που υποβάλλουν αίτηση. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, επιμένει για επένδυση μέρους του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων στο ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Ένα δις ευρώ η ΕΕ" αναφέρει ότι τόσο θα στοιχίσει η πλήρης εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες και όπως αυτό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εναρμόνισης των κατεχόμενων εδαφών της Δημκρατίας. Αλλού γράφει ότι πολύ πιθανόν το ακαδημαϊκό έτος 2002-3 θα λειτουργήσει μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο, μετά την πρόθεση που εξέφρασαν προς τούτο τα κολλέγια Cyprus και Frederic Institute of Technology.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΙΤΣ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 23 September 2000 - 7:24:06 UTC