Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/9/2000 Η έναρξη μεθαύριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και πληροφορίες για παρασκηνιακές διεργασίες σε σχέση με αυτές, η αρνητική αναφορά στην Κύπρο στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο και τα σχετικά διαβήματα της Λευκωσίας καθώς και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Προέδρου των Νέων Οριζόντων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σενάρια διαπραγματεύσεων" γράφει ότι "διάφορα σενάρια που θα αφορούν εξειδικευμένες πτυχές του Κυπριακού θα τεθούν στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αρχίζουν μεθαύριο στη Νέα Υόρκη", όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι "μεσοπρόθεσμος στόχος των ΗΠΑ είναι η μετατροπή των συνομιλιών από εκ του σύνεγγυς σε απευθείας, έστω και στην τελική φάση τους στο τέλος του μηνός". Αλλού γράφει ότι τα ονόματα των δολοφόνων των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού έχουν μπει ξανά στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πόλεμος εμπόρων τσιγάρων" γράφει ότι "πόλεμος εμπόρων με δέλεαρ την εμπορία τσιγάρων και τα εκατομμύρια που αποφέρει τεκταίνεται στο παρασκήνιο, αφού οι πολυεθνικές εταιρείες που το πραγματοποιούσαν φαίνεται να χάνουν την πρωτοκαθεδρία από Κύπριους επιχειρηματίες". Σε άλλο σημείο γράφει ότι φεύγει σήμερα από την Κύπρο ο μέχρι προ τινος πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σέμι Τζουρ, τον οποίο η εφημερίδα αποκαλεί "καλό φίλο της Κύπρου".

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Οροι Κληρίδη, γραμμή Σημίτη" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ότι επιβάλλεται η συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό, έθεσε όμως όρο να μπει η συζήτηση στην ουσία του προβλήματος. Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στην παράσταση της όπερας "Κάρμεν" στην Πάφο και γράφει ότι η όπερα ενθουσίασε τους 2.500 θεατές και παρά το κρύο και την υγρασία δεν κουνήθηκε κανείς από τη θέση του μέχρι το τέλος της παράστασης.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στημένα παιχνίδια" γράφει ότι "στην πλάτη των συνομιλιών για το Κυπριακό στήνονται διπλωματικά παιχνίδια που αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης που αρχίζουν μεθαύριο Τρίτη". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Νέοι Ορίζοντες "ζήτησαν χθες την παραίτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για υπέρβαση εξουσίας και κατάχρηση ρόλου στην υπόθεση της κάλυψης Καραμοντάνη, που με πληρωμένη αγγελία επιτέθηκε εναντίον του ημικρατικού οργανισμού της ΑΗΚ".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Χωριστή Τ/κ οντότητα" γράφει ότι "έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προάγει σαφώς τη λογική της 'αναγνώρισης των πραγματικοτήτων' στο νησί και υιοθετεί τη θέση για δύο χωριστές οντότητες" και προσθέτει ότι η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα προς την Ουάσινγκτον. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επέμεινε χθες ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού "παραμένει εκτεθειμένος αφού παραδέχθηκε την ουσία της καταγγελίας του ότι διατηρεί οικογενιακή εταιρεία που ασχολήθηκε με θέματα προσφορών στην ΑΗΚ για θέματα αφαλάτωσης".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Διχασμένη η κυβέρνηση" γράφει ότι "διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση Κληρίδη όσον αφορά στην αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου, εφόσον η μεγάλη μερίδα των υπουργών που προέρχονται από το Συναγερμό υιοθετούν τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματός τους οι οποίες επαναβεβναιώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο". Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρετσαι στη χθεσινή επίσκεψη 35μελούς αντιπροσωπείας του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στη Λεμεσό και σημειώνει ότι κατά τη διάρκειά της εξελίχθηκαν "συγκινητικές στιγμές".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι υπερβολικά επιεικείς στις επιθέσεις στον αέρα" αναφέρεται στην ταραχή που προκάλεσαν πρόσφατα επιβάτες της εταιρείας σε πτήση από την Αθήνα και παραθέτει τις θέσεις ενός πιλότου και μιας καθηγήτριας του δικαίου σε κολλέγιο, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την έξαρση του προβλήματος στην Κύπρο. Αλλο γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επειδή είναι απογοητευμένος από το κοινοβουλευτικό σύστημα της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 10 September 2000 - 8:24:06 UTC