Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 8/09/2000 Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Νεζντέντ Σεζέρ, οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον, η πρόσκληση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας προς Ε/Κ δημοσιογράφους για δεξίωση στα κατεχόμενα, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποια σχολεία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πιέσεις Κλίντον στο κενό" αναφέρει ότι χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε "πίεση προς την κατεύθυνση της ειρήνης" επί του Τούρκου ομόλογού του, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, από την αντίδραση του οποίου "δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη αποτελέσματος", καθώς περιορίστηκε να εκφράσει στον κ. Κλίντον τα παράπονά του για την ανάπτυξη αντιτουρκικής προπαγάνδας σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, "καταγγέλλεται από επιχειρηματία για συμφέροντα από την αφαλάτωση", ενώ "ο ίδιος ο κ. Κουτσού μιλά για δυσφήμηση".

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση με τίτλο "Ανώμαλος βιαστής" αναφέρει ότι 58χρονος από τη Λεμεσό βίασε 22χρονη νοητικά καθυστερημένη κοπέλλα, που ήταν οικογενειακή του φίλη. Αλλού γράφει ότι χθες ξεκίνησε ομαλά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές του Δημοτικού, αν και δεν έλειψαν τα προβλήματα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Δεξίωση παγίδα" αναφέρει ότι η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία κάλεσε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους "στη βόρεια Λευκωσία" σε μια συνάντηση γνωριμίας με νέο Βρετανό διπλωμάτη. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Έντουαρτ Κλέι, συνεχίζει ο "Π", "φροντίζει να μας υπενθυμίσει να έχουμε μαζί μας ταυτότητες ή διαβατήρια". Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας προέβη σε έντονο διάβημα. Αλλού γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως φρόντισε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός τονίζοντας ότι περιμένουμε να δούμε και έργα.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αγγλικό σκάνδαλο" αναφέρεται στην πρόσκληση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στους Ε/Κ δημοσιογράφους να παραστούν σε δεξίωση στην κατεχόμενη Λευκωσία, επισημαίνοντας πως "έτσι οι Βρετανοί αναγνωρίζουν το ...'Βορρά'" και ενόψει του δ' γύρου γίνεται ακόμη ένα βήμα προς την εδραίωση των "πραγματικοτήτων" στην Κύπρο και το διαχωρισμό του νησιού. Αλλού γράφει ότι ενισχύεται ο θεσμός των εθελοντριών στην Εθνική Φρουρά, αφού το ΓΕΕΦ έχει ζητήσει την πρόσληψη νέων, κάτι που το Υπουργείο Άμυνας αντικρίζει θετικά, εκ πρώτης όψεως.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Χαράσσουν σήμερα τακτική" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίο αναμένεται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, ενόψει του επικείμενου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης υπό τον προεδρεύοντα της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη, εκπρόσωπος κόμματος υπέβαλε εισήγηση να αγοραστεί μέρος του ξενοδοχείου "Γιώρκειο" για προσωρινή στέγαση του Κοινοβουλίου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Έρχονται Πούτιν - Σεργκέγιεφ" αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα τη συνάντηση του Πρόεδρου Κληρίδη με το Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Κύπρο. Στη συνάντηση, προσθέτει η "Χ", επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, καθώς και η ΠΟΓΟ καλούν τα μέλη τους και γενικά τους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στο δικοινοτικό Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης, που θα γίνει την Κυριακή στο Λήδρα Πάλας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι θα επιβληθούν και πάλι αυξήσεις στη βενζίνη και το πετρέλαιο εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου. Επαγγελματικές οργανώσεις στην Κύπρο έχουν προειδοποιήσει ότι εάν οι τιμέ αυξηθούν θα λάβουν μέτρα. Αλλού αναφέρει ότι οι βουλευτές είναι ανάμεσα στους "χειρότερους παρανομούντες" αφού παραγνωρίζουν την απαγόρευση καπνίσματος σε πτήσεις των Κυπριακών Αρογραμμών ακόμα σε σύντομα ταξίδια τους στην Αθήνα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει εάν τα ψηφίσματά του για την επανάνενωση της Κύπρου συνεχίσουν να απορρίπτονται από την τουρκική πλευρά. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι χιλιάδες φίλοι του ράλλυ είναι έτοιμοι για μια γιορτή στους ορεινούς δρόμους της Κύπρου καθώς το Ράλλυ Κύπρος 2000 αρχίζει σήμερα το πρωί.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" αναφέρει ότι παραμονές του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ο Πρόεδρος Κληρίδης επέκρινε τα Ηνωμένα Εθνη για την αποτυχία τους να επιλύσουν για δεκαετίες το Κυπριακό ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει υποσχεθεί να χειριστεί τα ουσιώδη θέματα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωνταντές τις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ιταλική αρχαιολογική αποστολή υπό τον Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια έχει πρόσφατα ολοκληρώσει τις εκσκαφές της που διήρκησαν 13 χρόνια στο Ιερό του Απόλλωνα στην Κάτω Πάφο με την ανακάλυψη νέων αντικειμένων μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/MΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 8 September 2000 - 7:24:06 UTC