Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 06/09/2000 Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το ΧΑΚ, το θέμα των μολυσμένων πηγών υδροδότησης και οι προετοιμασίες για το Ράλλυ Κύπρος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "ΧΑΚ: Κτίσιμο εκ θεμελίων" ότι στην ανάγκη, η πολιτεία δεν θα διστάσει ακόμα και να "ξαναγράψει" τη νομοθεσία που αφορά στο Χρημαστιστήριο Αξιών, προκειμένου να καλυφθούν τα σοβαρά κενά στο θεσμικό πλαίσιο, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα του Χρηματιστηρίου αλλά κυρίως από την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Τάκη Κληρίδη. Αλλού αναφέρει ότι αξιοθέατα για ντόπιους και ξένους επισκέπτες είναι από χθες το πρωί τα συνεργεία των ομάδων που συμμετέχουν στο Διεθνές Ράλλυ Κύπρος, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλη έκταση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού στην περιοχή της επίχωσης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ανοίγουν νέοι τάφοι" αναφέρει ότι ανοίγουν και πάλι νέοι τάφοι στις ελεύθερες περιοχές, στα πλαίσια αναζήτησης αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας αλλά και πεσόντων, οι τάφοι των οποίων ήταν άγνωστοι μέχρι σήμερα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι οι αγροτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας για συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτικών οργανώσεων και των αμπελουργών αύριο Πέμπτη για συζήτηση των αιτημάτων τους, οι Γενικοί Γραμματείς των οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτικής και Παναγροτικού συνήλθαν χθες για να μελετήσουν τρόπους και μέτρα αντίδρασης των αμπελουργών για διεκδίκηση αιτημάτων τους.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο " Μάζεψαν 1,5 δις λίρες από επενδυτές" ότι αλυσιδωτές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις που δημιουργεί η κατακράτηση μεγάλων κεφαλαίων από τις υπό ένταξη στο Χρηματιστήριο εταιρείες. Αναλυτές αναφέρουν το ενδεχόμενο μη παραγωγικής "αξιοποίησης" των χρημάτων που κατέχουν, μετά την ένταξή τους, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Επισημαίνεται επιπλέον ότι τα χρήματα που άντλησαν οι υπό ένταξη εταιρείες, μάλλον δεν επιστρέψουν στην αγορά, "αφού μια εισερχόμενη εταιρεία θα τα επενδύσει για δική της ανάπτυξη". Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε περιπτώσεις σχολείων που δεν είναι έτοιμα να δεχθούν τους μαθητές λόγω διαφόρων ελλείψεων όπως δρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος και αιθουσών.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νερό: Ασήκωτες ευθύνες" ότι σάλος προκλήθηκε ανάμεσα στην κοινή γνώμη, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη από τη "Σημερινή" της έκθεσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών του κράτους, ότι είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο το νερό των μισών περίπου πηγών υδροδότησης του λαού που υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Αλλού αναφέρει ότι ο "πόλεμος" για το ρουσφέτι μαίνεται ανελέητος και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Νίκος Πιττοκοπίτης επανήλθε και χθες "χειμαρρώδης" κατά του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρη Λοϊζίδη, ενώ δηλώσεις για το θέξμα του ρουσφετιού έκαμαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας χρίστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης και ο αντιπρόεδρς του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Απευθείας σε παζάρεμα" γράφει ότι "αποφασισμένος να εισέλθει η διαδικασία των συνομιλιών σε απευθείας παζάρεμα υιοθετώντας την τακτική του 'πάρε - δώσε' παρουσιάζεται ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν" και σημειώνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θέτει πάλι τελεσιγραφικά τους όρους του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Προσθέτει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επικαλείται έκτακτα προβλήματα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Βουλή: 'Απεταξάμην ...' την πρόταση ΔΗΣΥ" γράφει ότι "εχθρικό ρεύμα" βρήκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η πρόταση του ΔΗΣΥ με την οποία επιχειρείτο έλεγχος της επενδυτικής πολιτικής των επενδυτικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, περιορίζοντας το ποσοστό ρευστών διαθεσίμων στο 20%. Αλλού προβάλλει το πρώτο "Φεστιβάλ Αμοιβαίας Κατανόησης" που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή στο Λήδρα Πάλας από Ε/κ και Τ/κ κόμματα και σημειώνει ότι οι διοργανωτές εκφράζουν την προσδοκία ότι αυτό θα σημειώσει επιτυχία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι αριθμοί των εκτρώσεων είναι μεγαλύτεροι από εκείνους των γεννήσεων" γράφει ότι σύμφωνα με γυναικολόγους, στην Κύπρο γίνονται 40.000 εκτρώσεις το χρόνο, γεγονός που αποδίδεται στην ανεπαρκή σεξουαλική διαπαδαγώγηση και που αποδεικνύει την ανάγκη για αρχείο εκτρώσεων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Λεμεσός έχει επιλεγεί για μελέτη για το AIDS η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και προσθέτει ότι θα ληφθούν πληροφορίες από 500 άτομα που θα επιλεγούν τυχαία.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Μείωση ποσοστού ελέγχου δημοσίων εταιρειών στο 51% συζητά η Βουλή", γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητά τώρα τη μείωση του ποσοστού ελέγχου στις δημόσιες εταιρείες από 70% σε 51%. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η MarketTrend Ventures Ltd, θυγατρική εταιρεία της MarkeTrends Finanicial Services, εξασφάλισε σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στα Μεγάλα Καταστήματα ΑΕΕ, τα οποία είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Virgin Megastores στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 6 September 2000 - 6:24:07 UTC