Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 22/08/2000 Η επιβεβαίωση του θανάτου των μελών του ρωσικού υποβρυχίου "Κουρσκ", οι διπλωματικές ενέργειες που διεξάγονται αναφορικά με την πορεία του κυπριακού προβλήματος, οι εξελίξεις στο θέμα της αύξησης του εκλογικού μέτρου, η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια στη κατεχόμενη θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σωσίβιο στον Πούτιν από το στρατό" γράφει ότι οι αμυδρές έστω ελπίδες που διατηρούσε ο ρωσικός λαός για τη διάσωση των μελών του πληρώματος του υποβρυχίου "Κουρσκ" έδωσαν χθες τη θέση τους στο θρήνο μετά την επιβεβαίωση του χαμού των 118 ναυτών του. Αλλού γράφει ότι δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας κάνει λόγο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο από τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τράπεζα γι΄αυτό το σκοπό, η οποία κατονομάζεται.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Νεκροί και οι 118 ναύτες" αναφέρεται στην επιβεβαίωση του θανάτου των 118 μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου "Κουρσκ" και γράφει ότι Ρώσοι πολιτικοί ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση της χώρας να εξηγήσει τη στάση της αναφορικά με την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αναζήτηση διεθνούς βοήθειας. Αλλού γράφει ότι με αισιοδοξία για την επιτυχία του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου έληξε η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Επίλογος" αναφέρεται στην ανακοίνωση του θανάτου των μελών του "Κουρσκ", σημειώνοντας ότι αναπάντητα μένουν πολλά ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν το κακό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι με εξαίρεση την αναμενόμενη επιστολή του ΓΓ των ΗΕ προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, ενώ ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στα ΗΕ Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δεν έχει στην ατζέντα του την περίοδο αυτή τουλάχιστον, το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δέσμιος ο Σημίτης" γράφει ότι η "τελματώδης κατάσταση που επικρατεί στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΟΝΕ και οι προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής υποβάλλουν σε Αθήνα και Λευκωσία να θέτουν ως πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο από τις διπλωματικές συναλλαγές". Αλλού γράφει ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο εμφανίστηκε χθες το πρωί στην περιοχή "Κάππαρι" Παραλιμνίου, προερχόμενο από τη κατεχόμενη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου.

Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς σοβαρές παρενέργειες" ότι παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος περιορίζονται επί του παρόντος στο επίπεδο δηλώσεων και αντιδηλώσεων, στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται τεταμένη ατμόσφαιρα που τείνει να δημιουργήσει σοβαρές τριβές τόσο μεταξύ των εταίρων στο κυβερνητικό σχήμα όσο και εντός των κομμάτων. Αλλού αναφέρει ότι στο τελικό στάδιο της κοστολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών που θα αγοράζει η κυβέρνηση από τον ιδιωτικό τομέα έχει προχωρήσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και ολοκληρωμένη πρόταση θα τεθεί ενώπιον της επίσημης πλευράς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ο ΔΗΣΥ εξόργισε τους 'μικρούς'" αναφέρει ότι την έντονη αντίδραση των μικρών κομμάτων προκάλεσε η εμμονή του ΔΗΣΥ να προωθήσει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι δεν μπόρεσαν χθες ούτε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ούτε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης να δώσουν πειστικές απαντήσεις, αναφορικά με τον τραυματισμό του εθνοφρουρού Χριστόφορου Σταύρου, ο οποίος πυροβολήθηκε, ενώ βρισκόταν σκοπιά σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Sunday Times" σύμφωνα με το οποίο δυτικοί ανακριτές πιστεύουν ότι γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια λίρες μπορεί να έχουν καταλήξει από την πρώην Γιουγκοσλαβία στην Κύπρο καθώς το καθεστώς του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς προσπάθησε να διοχετεύσει χρήματα εκτός της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Αλλού γράφει ότι οι υποστηρικτές του Mητροπολίτη Αθανασίου συνέχισαν τη πολεμική τους κατά των αντιπάλων του εντός της Εκκλησίας - του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου και του Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 22 August 2000 - 6:24:06 UTC