Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 11/08/2000 Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού προς τον Ελλαδίτη ομόλογό του Απόστολο Κακλαμάνη, ζητώντας να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων, οι εξελίξεις στο ΧΑΚ και η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, η συνέχεια στην υπόθεση της 19χρονης Κύπριας που κρατείται στις φυλακές της Αιγύπτου για υπόθεση ναρκωτικών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μέτρα ουσίας για το ΧΑΚ" γράφει ότι πρακτικά μέτρα επί της ουσίας, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά το χρηματιστηριακό θεσμό, αποφασίστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι αναβλήθηκε χθες και πάλι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Ισμαϊλίας στην Αίγυπτο για το κατά πόσο θα αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση η 19χρονη Μαρία Αντωνιάδου, που συνελήφθη και κρατείται στις φυλακές του Πορτ Σάιντ για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ενεση στο ΧΑΚ" γράφει ότι από τη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι βασικό πρόβλημα σήμερα αποτελεί η "ψυχολογία του επενδυτή" και σύμφωνα με τον υπουργό τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2000 της κυπριακής οικονομίας θα δώσουν μια διαφορετική νότα. Αλλού γράφει ότι οι πλέον κακομαθημένοι και καλύτερα αμοιβόμενοι εκπρόσωποι του λαού σε όλες τις δημοκρατικές χώρες θεωρούνται οι Κύπριοι βουλευτές, αφού δουλεύουν λίγο και αμείβονται αρκετά.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Ακούστε με ω Αθηναίοι" γράφει ότι εξοργισμένος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης από την επιμονή του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού να προσφωνήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι σοβαρότερες περιπτώσεις των κτιρίων που δηλώθηκαν στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Ζημιών ότι υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό περσινό σεισμό έχουν εξεταστεί και το έργο των επιθεωρήσεων συνεχίζεται για τα υπόλοιπα υποστατικά, σύμφωνα με σύμβουλο της Υπηρεσίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Ενεση' στο ΧΑΚ" αναφέρεται με τη σειρά της στην ευρεία σύσκεψη για το Χρηματιστήριο και γράφει ότι η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κρίθηκε αναγκαία καθώς δεν διαφαίνονται οποιεσδήποτε προοπτικές αναστροφής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί τελευταία στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται επί καθημερινής βάσης η απόρριψη ποσοτήτων σταφυλιών σε χωματερές και η κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, παραδέχεται αποτυχία της αμπελουργικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Ακάλυπτος μένει ο Κυπριανού" γράφει ότι υπάρει δυσφορία στην Αθήνα από την κίνηση του Προέδρου της Βουλής να ζητήσει από τον Απόστολο Κακλαμάνη να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και για την κίνηση να δημοσιοποιήσει τις επιστολές του προς τον Ελλαδίτη ομόλογό του, και κύκλοι στην Αθήνα έκαναν λόγο για κίνδυνο πρόκλησης νέων παρεξηγήσεων σε μια δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε από την Κύπρο για διακοπές στα ελληνικά νησιά και θα επιστρέψει στις 25 του μήνα.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Αποπροσανατολίζουν" γράφει ότι πανηγυρικό χαρακτήρα για τις προοπτικές του ΧΑΚ και ωραιοποιημένη εικόνα για την οικονομία επιχείρησε να προσδώσει η χθεσινή σύσκεψη για το Χρηματιστήριο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ποινικό ανακριτή σε σχέση με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που να σχετίζονται με το θάνατο του Μαχαλίλ Σίλβα από τη Σρι Λάνκα που εκρατείτο στο αεροδρόμιο Λάρνακας για 11 μέρες χωρίς να του επιτραπεί η είσοδος στην Κύπρο και παρά τα παράπονά του για ενοχλήσεις στο στήθος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι τουριστικοί πράκτορες έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι προωθούν ανηθικότητες για τουρίστες στην Αγία Νάπα αν και ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων στην περιοχή λένε ότι οι πράκτορες απειλούν να πάρουν αλλού τη δουλειά τους, εάν αυτού του είδους η "ψυχαγωγία" δεν προσφέρεται. Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας για το δικοινοτικό φεστιβάλ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη και γράφει ότι όλα τα κόμματα έλαβαν μέρος εκτός από το ΔΗΚΟ και του Τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος γνωρίζει πολύ λίγα για το Κυπριακό και οι περισσότεροι σύμβουλοί του προέρχονται από τη σχολή που θεωρεί την Τουρκία ως τον κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Σάββα Τσίβικο. Αλλού γράφει ότι το ΑΠΟΕΛ νίκησε την Τομόρι Αλβανίας με 3 - 2 σε αγώνα που διεξήχθη στα Τίρανα, στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ ο αγώνας μεταξύ της Ομόνοιας και της Νεφτοχιμίκ Βουλγαρίας στο ΓΣΠ έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Η εβδομαδιαία "The Weekly Review" αναφέρεται στον κίνδυνο που διατρέχουν εκατοντάδες άτομα λόγω της κακής κατάστασης των κτιρίων που διαμένουν, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Τμήμα Τροχαίας λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα εν αναμονή της αύξησης της τροχαίας κίνησης στους δρόμους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου, με έμφαση στο θέμα της ταχύτητας, στην απρόσεκτη προσέλαση, στις ζώνες ασφαλείας, αλλά και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 11 August 2000 - 7:24:07 UTC