Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/7/2000 Οι εξελίξεις στη Γενεύη και κυρίως ο ρόλος των τρίτων μεσολαβητών στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η κατάσταση στο ΧΑΚ και η χθεσινή κινητοποίηση των μικροεπενδυτών, η άσκηση ποινικών διώξεων στην Ελλάδα κατά του κομμωτή Χρήστου Στάγγου, συγγραφέα της επιστολής που εμπλέκει τον Μητροπολίτη Λεμεσού σε "ροζ" σκάνδαλο και η επιστροφή του καύσωνα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλούνται ενισχύσεις για το ΧΑΚ" ότι η ώρα της ευθύνης για τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του τόπου έχει σημάνει καθώς η χρηματιστηριακή κρίση υποχρεώνει όλους σε άμεση κινητοποίηση για προστασία του θεσμού και των επενδυτών μεγάλο μέρος των οποίων εξακολουθεί να τελεί υπό πανικό και να ενεργεί σπασμωδικά οξύνοντας τα προβλήματα. Αλλού αναφέρει ότι μάχη με το χρόνο δίνουν από χθες οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας ώστε να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στο σφυρί περιουσίες" αναφέρει ότι στο σφυρί βγαίνουν περιουσίες μικροεπενδυτών οι οποίοι μπήκαν στο Χρηματιστήριο για να γίνουν πλούσιοι και βγαίνουν χάνοντας τα πάντα, αφού τις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκποίηση και δημόσιο πλειστηριασμό σπιτιών, αυτοκινήτων, περβολιών, φαρμών χωραφιών και άλλης ακίνητης περιουσίας πελατών τους οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έκαναν για να αγοράσουν μετοχές. Αλλού σημειώνει ότι σε δυναμικές κινήσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών θα προβεί η κυβέρνηση, αρχίζοντας από την απόκτηση τριών ή και περισσότερων ελικοπτέρων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψάχνουν για δεκανίκια" ότι ενώ ο δείκτης πήρε χθες τη συνηθισμένη πλέον πορεία του προς τα κάτω φτάνοντας μέχρι και τις 351 μονάδες και η οργή των επενδυτών φούντωνε, παρά τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, τελικά παρενέβησαν οι μεγάλοι της αγοράς και ανέσυραν το δείκτη ανεβάζοντάς τον στις 370 μονάδες. Αλλού αναφέρει ότι η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Ειρήνη Χρυσογιάννη προχώρησε σε άσκηση ποινικών διώξεων κατά του κομμωτή Χρήστου Στάγγου - συγγραφέα της ροζ επιστολής - κατηγορητηρίου κατά του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου - με κατηγορίες "εξύβρισης, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμισης".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Οργή - ξεσηκωμός" γράφει ότι στο παρά πέντε αποφεύχθηκαν χθες σοβαρά επεισόδια στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου όπου απελπισμένοι μικροεπενδυτές αξίωσαν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στα κατεχόμενα, μετά τη χρεοκοπία έξι τραπεζικών οργανισμών, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι επενδυτές να χάσουν τις καταθέσεις τους που αντιπροσωπεύουν τις οικονομίες μια ολόκληρης ζωής.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Πιέζουν για δέσμη τώρα" γράφει ότι οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στα ΗΕ για να υποβάλουν σε αυτή τη φάση της διαδικασίας νέα Δέσμη προτάσεων για το Κυπριακό και συγκεκριμένα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλού γράφει ότι ένσφαιρο πιστόλι που φυλασσόταν στα αστυνομικά κρατητήρια των Κεντρικών Φυλακών, "έκανε φτερά", με την Αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός για να εντοπίσει το δράστη.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "'Κορσές' στους μεσολαβητές" γράφει ότι απομακρυσμένο θεωρείται επί του παρόντος το ενδεχόμενο να υποβληθεί από τα ΗΕ προς τις δύο πλευρές σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, νέα πρόταση - πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει από αύριο Παρασκευή πρέπει να αναμένουμε πιο καυτές ημέρες μέχρι και την Κυριακή, αφού ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία χθες έφτασε τους 42 βαθμούς.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στη διαμαρτυρία επενδυτών έξω από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία χρηματιστών και της διεύθυνσης του ΧΑΚ λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε άλλους δύο Βρετανούς τουρίστες σε σχέση με την υπόθεση επίθεσης με μαχαίρι εναντίον Βρετανού στην Αγία Νάπα το περασμένο Σαββατοκυρίακο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 27 July 2000 - 6:24:06 UTC