Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/07/2000 Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά την επιστροφή του χθες από τη Γενεύη και η αντίδραση του ΑΚΕΛ σε αυτές, η κατάσταση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, η νεά πτώση του Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ, οι αντιδράσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε σχέση με τη "σύλληψη" του αρχισυντάκτη και δημοσιογράφων της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" από το κατοχικό καθεστώς και το "πράσινο φως" που έδωσε χθες η Βουλή για την εισαγωγή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Θα καταγράψουν τις αντιδράσεις" ότι σκοπός των σκέψεων που υπέβαλε ο Αλβαρο ντε Σότο και που καλύπτουν τα τέσσερα κεφάλαια τα οποία βρίσκονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι να καταγραφούν οι αντιδράσεις των δυο μερών όταν επιστρέψουν στη Γενεύη στις 24 Ιουλίου. Αλλού αναφέρει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που διαφωνούν με τη ρύθμιση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή οργάνωσαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και επέδωσαν υπομνήματα στον Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στο ναδίρ το ΧΑΚ" γράφει ότι η ανάσα ανακούφισης που ένιωσαν προχθές οι επενδυτές με την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη Τιμών και τον όγκο συναλλαγών ανακόπηκε χθες, αφού για άλλη μια φορά ο νόμος της βαρύτητας λειτούργησε στο ΧΑΚ παρασύροντας Δείκτη Τιμών και όγκο συναλλαγών προς τα κάτω. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι μειωμένοι κατά πολοί ήταν οι θάνατοι που προκλήθηκαν μέχρι στιγμής από θερμοπληξία από το φετινό καύσωνα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα φόρτωσαν όλα στο Θεό" αναφέρεται σε "απίστευτη" δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στην οποία ανέφερε: "Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην συμβεί οτιδήποτε διότι όταν δουλεύεις οριακά μπορεί να συμβεί κάτι". Αλλού σημειώνει ότι στην Κύπρο φθάνει σήμερα η επί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λειτουργός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Σάρα ντε Γιονγκ μετά από παράκληση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου για να εξετάσει την υπόθεση δίωξης της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και των δημοσιογράφων της από το παράνομο καθεστώς και τον τουρκικό στρατό κατοχής.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οσκαρ αλαζονείας" ότι η τουρκική επιθετικότητα καλπάζει τροφοδοτούμενη από την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών "και εκμεταλλευόμενη τους ήπιους τόνους των Αθηνών και της Λευκωσίας που στεγάζονται από το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, την οποία όμως ούτε ή άλλως έχει ανάψει ο Ραούφ Ντεντκάς στο Κυπριακό, με τη διατύπωση των συνομοσπονδιακών του προτάσεων". Αλλού αναφέρει ότι η η Βουλή έδωσε χθες το "πράσινο φως" στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για την ένταξή τους στο Χρηματιστήριο.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Το Εθνικό έχει το λόγο", γράφει ότι "οι ασάφειες και τα σοβαρά κενά που διατυπώνονται στις ιδέες ντε Σότο σε θέματα ουσίας του Κυπριακού, εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους κυρίως όσον αφορά τη μελλοντική μορφή της λύσης" και προσθέτει ότι "η Λευκωσία εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα απόρριψης των ιδεών, αλλά πρέπει να διαβιβαστούν με έντονο τρόπο απόψεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για να υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις". Αλλού γράφει ότι χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι την ερχόμενη Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα μελετήσει την αίτηση της Τράπεζας Κύπρου για ένταξη στη Σοφοκλέους.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ολα της Γενεύης καλά για τον κ. Κληρίδη", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του και σημειώνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όσα συνέβησαν στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, ενώ άφησε να διαφανούν οι ψευδαισθήσεις που εξακολουθεί να τρέφει για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και της Ευρώπης". Αλλού παραθέτει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στην οποία το κόμμα εκφράζει "λύπη και ανησυχία" για τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Θα είναι λιγότερη η ζέστη σήμερα, λένε οι μετεωρολόγοι" αναφέρεται στον καύσωνα τον τελευταίων δέκα ημερών και σημειώνει ότι αν οι μετεωρολόγοι επαληθευθούν, η ζέστη θα είναι λιγότερη σήμερα. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα φθάσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, στους 38 βαθμούς, από αύριο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες κονδύλι 780.000 λιρών για λειτουργία κινητής μονάδας αφαλάτωσης στις ακτές της Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Μη πρόοδος μέχρι τον Οκτώβρη", αναφέρεται στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και σημειώνει ότι δεν επιτεύχθηκε σπάσιμο του αδιεξόδου αλλά έγινε ένα ανιχνευτικό βήμα για απλό "στραπατσάρισμά" του και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν αναμένει διαπραγμάτευση των ουσιατικών πτυχών πριν από το Σεπτέβριο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις αιρέσεις και σημειώνει ότι αυτές μπορεί να αποβούν τόσο καταστροφικές για τη νεολαία όσο τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 July 2000 - 6:24:06 UTC