Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 23.6.2000

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ και άξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα και οι υποδείξεις τους προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι διάφορες θέσεις αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της στάσης του εισηγητή για το Κυπριακό στο ΣτΕ Αντρας Μπαρσόνι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Αγκυρα εκνεύρισε τον Ντενκτάς" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ και ο Υπουργός Προεδρίας Σουκρού Γκιουρέλ που πραγματοποιούν παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα υπέδειξαν στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα πρέπει να προσέλθει στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής νομισματικής πολιτικής που θα εξετάζει θέματα που αφορούν τη νομισματική πολιτική και θα υποβάλλει εισηγήσεις στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Κατευθυνόμενος" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε χθες "κατευθυνόμενο και αναξιόπιστο" τον πρώην μοναχό Χρίστο Στάγκο που κατέθεσε ενώπιον της συνοδικής επιτροπής εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, σύντομα κάθε Κύπριος εργοδότης θα υποχρεούται να παραδώσει στον υπό πρόσληψη εργοδοτούμενο έγγραφο στο οποίο θα αναφέρονται σαφώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ως καπνιστή ή μη καπνιστή.

Ο "Πολίτης" στο βασικό του θέμα με τίτλο "Νέες παγίδες στο Χρηματιστήριο" γράφει ότι άμεσο κίνδυνο διατρέχουν μικρο - επενδυτές, οι οποίοι πέφτουν θύματα νέων παγίδων και άλλων κόλπων που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο "πάτωμα". Αλλού γράφει ότι με τη θέση του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού "για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και καταγγελία των ενεργειών του εισηγητή του ΣτΕ για το Κυπριακό Αντρας Μπαρσόνι διαφώνησε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλοιός θανάτου" γράφει ότι η αιχμαλωσία των νέων στα ναρκωτικά προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και η κυπριακή κοινωνία αγωνίζεται για να ξεφύγει από τον κλοιό των εμπόρων του λευκού θανάτου. Άλλού γράφει ότι το διαβατήριο του Αντρας Μπαρσόνι φέρει συνολικά 12 σφραγίδες του ψευδοκράτους και της Τουρκικής Δημοκρατίας από επισκέψεις του στα κατεχόμενα κάτι που έγινε χθες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αντιληπτό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η υπόθεση διερευνάται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Εκτέλεσαν τις συνομιλίες" γράφει ότι Αγκυρα και Ντενκτάς σπεύδουν να εξουδετερώσουν κάθε προοπτική ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, επιμένοντας σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι νηνεμία επικρατεί στο χώρο της χρηματοαγοράς όπου παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας. Εντούτοις μερίδα επενδυτών συνεχίζουν να προβαίνουν σε επικίνδυνες τοποθετήσεις των χρημάτων τους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Kινήσεις σκοπιμότητας" γράφει ότι ύστατη προσπάθεια καταβάλλουν τόσο τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και οι ΗΠΑ, για να περισώσουν τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό αφού η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη εφόλης της ύλης. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στο φάκελο για το "παραστρατιωτικό επιτελείο" στην Εθνική Φρουρά, όπου όπως αναφέρει, "εμπλέκεται και ο ΔΗΣΥ" και γράφει ότι έχει ολοκληρωθεί από πλευράς Αστυνομίας και σταλεί στη Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Κύπριος δικηγόρος που εκπροσωπεί τον τέως Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο αμφισβήτησε χθες αμερικανικά δημοσιεύματα που φέρουν τον πελάτη του να οφείλει μέρος των 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων ως ασφάλεια για υπόθεση απάτης. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι δύο συντεχνίες υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών απείλησαν να κατέλθουν σε απεργία για διαφορετικούς λόγους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο θέμα της στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και γράφει ότι ο κ. Σεζέρ εμφανίστηκε ασυμβίβαστος και απαιτώντας αναγνώριση του ψευδοκράτους ως του μόνου τρόπου επίλυσης του Κυπριακού. Η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα τον κομμωτή Χρίστο Στάνκο, που εμπλέκει το Μητροπλίτη Λεμεσού σε ερωτικό σκάνδαλο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 24 June 2000 - 5:24:11 UTC